Som tehotná, nezamestnaná a nemám nárok na nemocenské

sussana28
13. nov 2012

Dobry vecer,potrebovala by som surne poradit,pretoze som uz zufala.
V oktobri som si nasla robotu na dohodu a o mesiac na to som otehotnela a teraz mi lekar odporucil ist na rizikove,kedze som uz raz potratila.A to je ten moj problem.Nemam zmluvu a ani nesplnam narok na nemocensku davku ci matersku,lebo nemam odrobene urcite roky.
Mozte mi poradit co by som mohla robit aby som nieco dostavala od statu??
Uz som premyslala ze sa dam zamestnat v otcovej firme na TPP, a potom odidem na PN,ale neviem co to bude znamenat pre oca,ak ma zamestna,co za mna bude musiet platit a ci aj v takom pripade potom nieco dostanem od statu,ak u neho budem robit len mesiac ci 2.
Mozte mi prosim poradit co by som mohla robit v tekto mojej situacii??Dakujem pekne.

sussana28
autor
13. nov 2012

Budem mat narok na nemocenske aj vtedy ak budem mat zmluvu a o 2 tyzdne sa dam vypisat??Alebo ak dam rovno vypoved...??Uznaju mi potom aj tak tu nemocensku davku??

melaniaa
13. nov 2012

a to máš len dohodu či normálne zmluvu? ja som mala podobný problém keď som pracovala... dostala som zmluvu a o pár dní som sa dozvedela, že som tehotná... zamlčala som to lebo mi ju mali predlžovať.. a keď mi zmluvu predĺžili a bez skúš. doby tak som im doniesla papier že som tehotná (čiže sa na mňa vzťahovala ochranná lehota) ... no keďže to nebola robota vhodná pre tehotné tak som v 5 mesiaci odišla na PN .. zmluva mi však skončila počas PN a už mi ju nepredĺžili ( a odpracované dni sa rátaju len po koniec zmluvy.. pokiaľ máš pn a zmluva ti vypršala tak už sa to nezarátava do odpracovaných dní..chýbalo mi asi 50 dní na to aby som dostala materskú :( inak ak máš len dohodu tak to sa ti nezaráta do odprac. dní... a vieš že máš nárok na rodič. príspevok ?

melaniaa
13. nov 2012

inak ak budeš mať pracovnú zmluvu (bez skúš. doby) a na neurčito... treba doniesť do práce vyhlásenie že si tehotná (tým pádom sa na teba vzťahuje ochranná lehota a nemôžu ťa vyhodiť, ) a ak sa dáš vypísať na PN tak na materskú máš nárok, pokiaľ budeš 270 dní pred pôrodom nemocensky poistená ( nie 270 dní pred nástupom na materskú, ale pred pôrodom! )

sendy182
13. nov 2012

@sussana28 ahoj ja to vidím tak.........hoď sa na maródku............a potom budeš dostávať rodičovský príspevok.......a to niekedy pred narodením dieťaťa....

inviav
13. nov 2012

@sussana28 nech ta teda otec zamestna...po dvoch tyzdnoch chod na PN, ked ti teda hrozi rizikove tehotenstvo, tak to budes musiet byt PN az do porodu...jasne, ze budes dostavat 55% z hrubej mzdy...a ked sa babatko narodi, tak potom uz len rodicovsky prispevok ti budu posielat

melaniaa
13. nov 2012

no nepleť si pojem rodičovský príspevok a materská dovolenka - na rodič. príspevok nemusíš mať nič odrobené..dostane ho každá mamička od !narodenia! dieťaťa a je to nejakých 196 e + 22e prídavok na dieťa od štátu..materská dovolenka (neviem presne koľko % to je z platu, myslím že 60 alebo 65) - na ňu máš nárok po 270 dňoch nemocen. poistenia. a začína sa pred 6. alebo 8. týždňov pred pôrodom (Dĺžka materskej dovolenky je štandardne 34 týždňov. Ak sa žene narodia dve a viac detí, tak je to 43 týždňov. Osamelá matka má nárok na 37 týždňov.)

janina9410
14. nov 2012

@sussana28 ja som bola zamestnana 6 rokov a mala som nastupit do novej prace tak som dala vypoved a nato som zistila ze som tehtona do novej ma uz nehcceli vziat,tak som sa nahlasila na urad prac...a platili mi vsetko...tak neviem skus ten UP

gemina
14. nov 2012

@sussana28 ahoj, zamestnaj sa u otca a po par dnoch chod na PN. Prvych 10 dni PN bude za teba platit zamestnavatel (otec) a potom od 11. dna ti ju bude vyplacat soc. poistovna. V case, ked budes na PN, za teba odvody plati stat, cize nie je dovod byt u otca zamestnana len 1-2mesiace. Potom po porode budes dostavat rodicovsky prispevok.

sussana2005
16. nov 2012

Dakujem holky,no chcem sa este spytat nieco.
Ak teraz skoncim v robote a dam sa vypisat a odnesiem papuere na socialku,musim sa ist znova prihlasit na UP??alebo nie??
Kto za mna bude odvadzat do zdravotky,ak uz nebudem u otca robit??
Cize nieje dovod u nho ostavat 1mesiac??Mam sa dat rovno vypisat a budem poberat automaticky PN?
U otca robim normalne na TPP,ale mam tam 3mes.skusobnu dobu.Moze mi dat aj tak vypoved??aj ked som uz v 11tyzdni??

sussana2005
16. nov 2012

@inviav Ahoj,pocuj ale mne PN nebudu asi vyplacat z platu,lebo to by som musela mat u oca odrobene aspon 90dni,ale ja ich nesplnam,cize pravdepodobne mi to budu vypocitavat z nejakeho minima,ci??Ja som totiz pred tym robila len na dohodu,ziaden TPP,cize nesplnam tych 270dni nemocenskeho poistenia,ci 2roky zamestnanosti na TPP.
Asi mi potom nevznika narok anina meatersku,ze??

inviav
17. nov 2012

@sussana2005 na matersku narok mat nebudes, lebo nesplnas tych 90 dni...ale na PN od zamestnavatela mozes ist uz po jednom odpracovanom dni a budes dostavat 55% z hrubej mzdy za mesiac(tych 90dni plati pre matersku)...zdravotku za teba pocas PN plati stat...pocas skusobnej doby ti moze dat vypoved...ale mozes ju dat aj ty

sussana2005
22. nov 2012

No ja som zas pocula ze z platu budem dostavat PN az ked budem mat odrobene 90dni,no ja neplanujem ostat vo firme 90dni.Porobim este mesiac a davam sa na PN.Ako mi mozu pocitat PN z platu ked nebudem splnat tych 90dni??
A to ze na matersku narok nebudem mat,to uz viem a je to dost na figu.Tak snad aspon ta PN ma zachrani,len stale sinie som ista ze kolko mi budu platit.Mozem byt PN az do porodu??
A dalsia otazka,ak budem vypisana,nemusim sa hlasit naspat na urad prace??

indiankaindi
22. nov 2012

Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie jedného dotazníka, ktorý by veľmi pomohol jednej študentke.
Link pre maminy zo Slovenska: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

Link pre maminy z Čiech: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

Ďakujem a ak by sa dalo, prepošlite to prosím aj každej mamine, ktorú poznáte