icon

Štát a druhé dieťa. Na čo mám nárok?

zuzana2706
4. jan 2010

Poprosim vas o radu. Syn narodený 7.2006 ma teraz 3 roky.
ja od 1.10.2009 pracujem, dovtedy som bola na RD. Ak by som porodila tento rok 2010, budem mat narok na materský príspevok po dobu prvého pol roka na ten svýšený podľa mzdy alebo iba ten čo dáva stát. A mam nárok aj 20 000 SKK za narodenie druhého dieťaťa?

zuzana2706
autor
4. jan 2010

prosim vas neviete niekto?

segricka
4. jan 2010

na tych cca 20tis. narok mas, ak len medzicasom zase nezmenia legislativu, ale nerozumiem prvej casti otazky, ci mas narok na zvyseny matersky prispevok. bud mas narok na matersky prispevok a ten sa odvija od mzdy /resp. dobrovolne plateneho poistenia/, alebo na matersky narok nemas a potom cerpas rodicovsky od narodenia babatka.
k tomu, co budes mat narok na matersku, si nenapisala dost info. zalezi od toho, kedy by sa babatko narodilo a ci si bola pred nastupom na rodicovsku zamestnana, ako dlho,...

zuzana2706
autor
4. jan 2010

ahojte, pred narodenim syna som bola zamenstnana, ale v july dosiahol 3 roky. Zamestnana som iba od oktobra, takze pocas RD som si neplatila dobrovlne poistenie, takze na zvyseny asi nemam narok, takze to bude tych 164 po dobu troch rokoch. Rozhodujeme sa ci ist do toho aby sme mali druhe dieta tento alebo az buduci rok... tak kalkulujeme...bohuzial...

zuzana2706
autor
7. jan 2010

halo

janette4
7. jan 2010

zuzka skús ísť do témy,RD v r.2010,tam je tých príkladov napísaných veľa.podľa mňa,keby si rodila až koncom roka alebo začiatkom budúceho,mala by si nárok na materské aj zvýšený RP,musíš tam spĺňať tých 270dní nemocenského poistenia.
my tiež kalkulujeme 😝 na jar by sme chceli spraviť druhé dieťatko,preto som si už začala dobrovoľne platiť nemocenské.