icon

Súčasná materská matky a otca na 2 deti, Dá sa to?

mariannamarosi
17. júl 2018

Ahojte,
Muz planuje ist na MD s prvym synom a prave v tom obdobi sa nam narodi 2. dieta. Otazka: ja sa nenahlasim na matersku - nebudem poberat matersku na druhe dieta - kto hradi za mna zdravotku atd? Pocka si ma poberanie materskej po 6 mesiacoch ked muz nastupi opat do prace? T.z. zacala by som matersku poberat na 2. dieta az ked bude mat 6 mes? Da sa to? Vdaka ;)

zabka1611
17. júl 2018

@mariannamarosi musis sa nahlasit v zdravotnej ako osoba starajuca sa o dieta,tym padom za teba plati stat a hned po skonceni muzovej MD sa nahlasis ty...

danka1611
17. júl 2018

Neviem aké máš prvé dieťa staré,ale teda preco ak máš nárok na materskú ty nevyčerpas ju ty na mladšie bábo a až potom nech otec dieťaťa ide na materskú so starším a potom s mladším...

miskooo1987
17. júl 2018

@mariannamarosi Kedy presne?
https://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/4...
Momentalne nevies sucasne, od buduceho roku mozes...

nikynike
18. júl 2018

Moze byt manzel na materskej so starsim dietatom a ty s mladsim sucasne. My sme tak boli. Vsetky info sme sa dozvedeli na urade.

lavender21
18. júl 2018

@nikynike my ideme teraz riešiť manželovu materskú a v papieroch čo treba vyplniť je aj čestné prehlásenie, že ak matka nastúpi na materskú s mladším dieťaťom musí to nahlásiť na sociálnej poisťovni a materské mu bude zastavené. Neviem ako ste mohli byť obaja naraz, keď to momentálna legislatíva neumožňuje...

dai
18. júl 2018

@nikynike toto nie je mozne...
@miskooo1987 len ak sa schvali novela - ta este schvalena nie je...

majusqa77
18. júl 2018

neda a nepocka. Ty musis nastupit najneskor v den porodu

nikynike
18. júl 2018

Zavadzat som nikoho nechcela, prepacte. My sme takto boli zaciatkom roku 2015, nevedla som, ze sa odvtedy legislativa zmenila. 😳

sinabe
25. aug 2018

@nikynike urcite ste tak nemohli byt ani vtedy. Bude to mozne az od roku 2019

zuuzankaz
3. sep 2018

caute 🙂 potrebujem poradit ci nema niekto skusenost :/ teda aktualnu z tohto roku, lebo su tu diskusie k mojmu pripadu ale z roku 2014 :/
takze mame 2 deti, starsiu 2,5 a mladsieho 1 rok, muz chce ist so starsou na MD, mozem ostat s mladsim na rodicaku? zakon vzdy hovori o jednom dietati subezne alebo o dvoch detoch a MD :/ dakujem

majusqa77
3. sep 2018

@zuuzankaz mozes ostat na RD bez poberania RP