Súčasná materská matky a otca na 2 deti, Dá sa to?
Ahojte,
Muz planuje ist na MD s prvym synom a prave v tom obdobi sa nam narodi 2. dieta. Otazka: ja sa nenahlasim na matersku - nebudem poberat matersku na druhe dieta - kto hradi za mna zdravotku atd? Pocka si ma poberanie materskej po 6 mesiacoch ked muz nastupi opat do prace? T.z. zacala by som matersku poberat na 2. dieta az ked bude mat 6 mes? Da sa to? Vdaka ;)
Neviem aké máš prvé dieťa staré,ale teda preco ak máš nárok na materskú ty nevyčerpas ju ty na mladšie bábo a až potom nech otec dieťaťa ide na materskú so starším a potom s mladším...
@mariannamarosi Kedy presne?
https://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/4...
Momentalne nevies sucasne, od buduceho roku mozes...
Moze byt manzel na materskej so starsim dietatom a ty s mladsim sucasne. My sme tak boli. Vsetky info sme sa dozvedeli na urade.
@nikynike my ideme teraz riešiť manželovu materskú a v papieroch čo treba vyplniť je aj čestné prehlásenie, že ak matka nastúpi na materskú s mladším dieťaťom musí to nahlásiť na sociálnej poisťovni a materské mu bude zastavené. Neviem ako ste mohli byť obaja naraz, keď to momentálna legislatíva neumožňuje...
@nikynike toto nie je mozne...
@miskooo1987 len ak sa schvali novela - ta este schvalena nie je...
neda a nepocka. Ty musis nastupit najneskor v den porodu
Zavadzat som nikoho nechcela, prepacte. My sme takto boli zaciatkom roku 2015, nevedla som, ze sa odvtedy legislativa zmenila. 😳
caute 🙂 potrebujem poradit ci nema niekto skusenost :/ teda aktualnu z tohto roku, lebo su tu diskusie k mojmu pripadu ale z roku 2014 :/
takze mame 2 deti, starsiu 2,5 a mladsieho 1 rok, muz chce ist so starsou na MD, mozem ostat s mladsim na rodicaku? zakon vzdy hovori o jednom dietati subezne alebo o dvoch detoch a MD :/ dakujem

@mariannamarosi musis sa nahlasit v zdravotnej ako osoba starajuca sa o dieta,tym padom za teba plati stat a hned po skonceni muzovej MD sa nahlasis ty...