icon

Syn bude mať 3 roky 21.12.2014. Kedy a kde sa evidovať?

sbombosova
4. dec 2014

ešte stale čakam od 1.1 by som mala nastupit do prace čakam na vyjadrenie dakujeeeeem 🙂

gapa
4. dec 2014

blbé, že si dala otázku, takto môže každý prispiet len 1x.
Nepíšeš, čo bude v období 22.-23.+ 29až31.12, budeš čerpať riadnu dovolenku. Ak áno:
- odhláška zo soc.poistovne dnom 21.12.2014 (den ukončenia poistenia) ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, lebo od 22.12. ti vznikne povinné dôch.poistenie zamestnanca a obe súbežne trvať nemôžu, S odhlášky najlepšie urobiť kopiu (rovnopis- 2x vypísať) a na jednu si pre seba dať potvrdiť pečiatkou prevzatie soc.poistovnou a založiť do dôchodku k zápočtovým listom (človek nikdy nevie, čo je v ich systéme a čo nie)
- na zdr.poistovni si over, či si nahlásená ako poistenec štátu z dôvodu poberania RP a aj odhlásená (napr. začiatkom roku over), možno to vybaví mzdráka, ne nie je to jej povinnosť už. Ak by si sama vybavovala, predpokladám budeš potrebovať z upsvar odbor soc.vecí a rodiny potvrdenie o tom, dokedy si poberala RP.
- ked pôjdeš na upsvar oznámiť, kto sa o dieťa stará (to je nová povinnost po dosiahnutí 3rokov, ak už nepoberáš RP, tak si to potvrdenie môžeš hned vybaviť, či už ho budeš potrebovať, či nie.
- samozrejme u zamestnávatela požiadať o čerpanie riadnej dovolenky či neplateného volna, a aby si to mala na papieri, aby ti nedali absenciu a potom lahšie sa ta zbavia ak je taký zamestnávatel, no ja ked som sa vracala, radšej som chcela všetko podpísané, aj dovolekové listky som 2x vypisovala (1x pre mna)