Tehotenská dávka
Ahojte,žila som vo Švajčiarsku dlhé roky,na Slovensku nemám odpracované nič,v marci som sa vrátila na Slovensko,nedávno som zistila že som tehotná ,chcem sa opýtať či v tomto prípade nemám absolútne nárok na tehotenské ani na minimálne alebo ako to je?nejaká podobna skúsenost niekto?
@marcela19791979 ak si mala vo Švajčiarsku poistenie a tu sa poistiš dobrovoľne tak nárok na všetko budeš mať.
Choď sa pýtať aký formulár máš doniesť potvrdený aby ti vznikol po dobrovoľnom poistení nárok.
Poberas podporu?
@marcela19791979 Ak si so tu neplatila dobrovolne poistenie, tak nie.
Z coho by si chcela mat narok ked si tu nic neodviedla?
@zalka nepoberam podporu,a na SVK som na úrade práce, poistená som
@marcela19791979 to ako keby som ja teraz došla tehotná do Švajčiarska a chcela tam davky? Na základe čoho? Ze som tehotná? Asi nie, ze?
Ako ti pise Zalka, prezisti si ako to.je, ked si platila odvody inde.
Inak uplne mimo temu toto by ma zaujímalo, ako je to možné. Pokial si platím poistenie v inom štáte, ako môžem mat narok na dávku v štáte druhom 🤔
@zalka
@marcela19791979 máš dobrovoľne poistenie v SP?
@lienka.7 no môžeš medzinárodné dohody, známy si napr zo švajčiarska dal preniesť podporu na SVK. Bola vyššia ako slovenská tak žiadal tam...ale dva mesiace tuším musel ostať vo Švajčiarsku nemohol ísť domov a na tamojši úrad nosil potvrdenie 4x do týždňa...a potom sa vrátil na SVK podporu mu preniesli ale dostaval ju kratšie ako keby bol ostal vo Švajčiarsku.
@marcela19791979 na tehotenskú dávku máš nárok ak máš k 13týždňu splnenú podmienku 270dní aktívneho nem.poistenia a aktívne nemocenské poistenie......takže ak nespĺňaš podmienky, nárok nemáš.....a nemýľ si zdravotné a nemocenské poistenie....
@zalka dobrovolne nemocensky poistena, nie zdravotka, by musela byt uz predtym, teraz ked je tehotna to nema vyznam zacat platit, pretoze poistena musi byt 270 dni, aby mala narok na davku a spatne to neplati 😏
@marriannae ale ona má 270 dní poistenia vo Švajčiarsku...len si musí zistiť aké potvrdenie potrebuje zo švajčiarska aby jej toto poistenie uznali na SVK.
Nebudem tu písať že formulár A abo neviem aký keď to neviem.
@zalka tak to som v zivote nepocula, ani mi to nedava logiku, ze by odvadzala peniaze inemu statu, ale vyplacat davku jej budu tu? A este k tomu na Slovensku? 😂 Nechce sa mi verit, nespochybnujem ak s tym mate osobnu skusenost, len som velmi prekvapena 🙂
@marriannae ono staty maju medzi sebou rozne dohody a na zaklade toho moze aj iny stat vyplatit davku ako ten v ktoro, bolo odvadzane
https://www.socpoist.sk/poradna-pre-eu/1232s?pr... trošku starší článok ale vysvetľujúci ... Preto kazem ísť na SP pýtať sa aký formulár treba...tam sa čosi menilo čísla sa mi marí
@zalka 👍

@marcela19791979 nie nemas.... Nemala si nijaky odvod na poistne, nebola si nemocensky poistena...