Tehotenské, materská, PN - pri práci na dohodu

otilia16
3. nov 2022

Ahojte baby, už to tu bolo rozoberane viac krát, ale nie som si istá niektorymi vecami tak sa spýtam ešte raz. Budem rada ak sa najde nejaká dobrá duša ktorá mi poradí.
Aktuálne som na RD s 18 mesačným synom, od 06 / 2022 si privyrábam na dohodu. Znovu som otehotnela a v decembri by mi mal vzniknúť narok na tehotenské. Teda myslím. Prvá otazka je, PRI PRÁCI NA DOHODU BY MAL ZAMESTNÁVATEĽ PLATIT NP, TAKŽE BY SOM MALA MAŤ NÁROK NA TÚ TEHOTENSKÚ DAVKU? Viem ze treba 270 dní NP za poslednedva roky a keď k tejto dohode priratam dni zo zamestnania pred tým spĺňam.
Ďalšia otázka je že pri tejto praci na dohodu, tiež treba pisomne oznámiť zamestnávateľovi že som tehotná? Platí potom pre mna ochranná lehota ako v klasickom TP? A tiež sa dá ísť na PN pocas práce na dohodu? Zaniká potom narok na tehotenské? Prípadne ako to bude dalej s materskou?

lilinka88
3. nov 2022

Netrvá ti aj pracovný pomer, kde si na rodičovskej dovolenke? Alebo máš len túto dohodu? Kefy ti zanikol predchádzajúci pracovný pomer?
Čo sa týka nároku na nemocenské dávky - ak máš dohodu s nemocenským poistením, máš nárok na PN, očr, pokiaľ spĺňať podmienky,aj na tehotenské a materské. PN a tehotenské sa nevylučuje, môžeš poberať súbežne.
Ochranná lehota k sociálnym ávkach nemá nič spoločné s tým či si zamestnávateľovi ohlásila tehotenstvo

otilia16
autor
3. nov 2022

@lilinka88 ďakujem za odpoveď ❤️
Pracovný pomer skončil v apríli 2021, uplynutím dohodnutej pracovnej doby. A nikdy som nepracovala na dohodu, tak preto v niektorých veciach nemám jasno 🤷 ešte raz vďaka za info