Tehotenský príspevok vs. rodičovský: Ako funguje kombinácia?
Ahojte chcem sa spýtať..poberám rodič.prispevok a som v 16tt..u gynekológa dom dostala tlačivo na tehotenský príspevok pre čov.poistovnu.
To sa poberá súčasne? K rodic príspevku a prídavkom na deti
.
Áno, môžeš poberať tehotenské súčasne s rodičovským príspevkom aj s prídavkami na deti. Ide o samostatnú dávku zo SP, nie z ÚP. Dôležité je len to, aby si bola poistená (napr. ako zamestnaná, SZČO alebo dobrovoľne poistená) a splnila podmienku minimálne 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.
Áno, môžeš poberať tehotenské súčasne s rodičovským príspevkom aj s prídavkami na deti. Ide o samostatnú dávku zo SP, nie z ÚP. Dôležité je len to, aby si bola poistená (napr. ako zamestnaná, SZČO alebo dobrovoľne poistená) a splnila podmienku minimálne 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.
@anonym_61043e neviem či spĺňam podmienky..pracovala som do 1.1.2023..potom som bola na UP ..otehotnela som počas prác.pomeru tak som bola v ochrannej lehote..potom materská a momentálne rodičovská dovolenka
@anonym_61043e neviem či spĺňam podmienky..pracovala som do 1.1.2023..potom som bola na UP ..otehotnela som počas prác.pomeru tak som bola v ochrannej lehote..potom materská a momentálne rodičovská dovolenka
@anonym_autor prac. pomer Ti skoncil 1.1.2023? Ak ano a medzitym si nikde nepracovala, tak tehotensky nebudes dostavat
@anonym_autor prac. pomer Ti skoncil 1.1.2023? Ak ano a medzitym si nikde nepracovala, tak tehotensky nebudes dostavat
@patta89 nie nikde to som bola na úrade práce a z úradu som išla na materskú a rodičovskú..aha..čiže nebudem..lebo som ho dostávala už..asi preto..
Nemáš nárok, lebo nespĺňaš podmienky. Ani na tehotenský príspevok, ani na materskú.
Nemáš nárok, lebo nespĺňaš podmienky. Ani na tehotenský príspevok, ani na materskú.
@simonkazga a výška toho rodicaku ostáva rovnaká?
Rodicovsky si mozes nechat ten vyssi do dovrsenia 3 rokov dietata cislo jeden a potom prehodis na druhe, budes dostavat ten nizsi potom, kedze si nemala narok na matersku.
Rodicovsky si mozes nechat ten vyssi do dovrsenia 3 rokov dietata cislo jeden a potom prehodis na druhe, budes dostavat ten nizsi potom, kedze si nemala narok na matersku.
@petamich aha..to sa prehodí v mesiac keď bude mať 3 roky?..o koľko je to nižšie?
@petamich aha..to sa prehodí v mesiac keď bude mať 3 roky?..o koľko je to nižšie?
@anonym_autor 364, 8€ od 2026 (to už je zvýšený)
@anonym_autor 364, 8€ od 2026 (to už je zvýšený)
@sajmonka_1216 364 je rodicak a k tomu prídavky na deti?
@sajmonka_1216 364 je rodicak a k tomu prídavky na deti?
@anonym_autor áno
@anonym_autor áno
@sajmonka_1216 a to si mám teda požiadať keď syn bude mať 3 roky..či ako to funguje?
@sajmonka_1216 a to si mám teda požiadať keď syn bude mať 3 roky..či ako to funguje?
@anonym_autor termín pôrodu mám teraz na apríl
@anonym_autor tak potom od 1.9.budes žiadať rodicak na to mladšie dieta. Dostaneš nizsi
@lienka.7 ako sa žiada..suma je tých 364?
Ziada sa presne rovnako ako pri prvom dietati, na internete je dostupne tlacivo Ziadost o rodicovsky prispevok, vyplnit a zaniest/poslat/podat elektronicky na UPSVaR.
O rodinny pridavok sa tiez ziada prostrednictvom ziadosti a to mozes po narodeni dietata.
Takze do 1.9. budes dostavat vyssi plus 2x rodinne pridavky a potom treba poziadat o RP na mladsie a budes dodavat nizsi + 2x rodinne pridavky.

Neviem ale keď to odnesies do soc.poist tak ti príde vyjadrenie či ti schválili. Neviem kedy sa vypláca. V starších diskusiách som čítala že to mali niektoré spolu a niektoré zvlášť