icon

Tehotenský príspevok vs. rodičovský: Ako funguje kombinácia?

16. okt 2025

Ahojte chcem sa spýtať..poberám rodič.prispevok a som v 16tt..u gynekológa dom dostala tlačivo na tehotenský príspevok pre čov.poistovnu.
To sa poberá súčasne? K rodic príspevku a prídavkom na deti
.

arianna25
16. okt 2025

Neviem ale keď to odnesies do soc.poist tak ti príde vyjadrenie či ti schválili. Neviem kedy sa vypláca. V starších diskusiách som čítala že to mali niektoré spolu a niektoré zvlášť

anonym_61043e
16. okt 2025

Áno, môžeš poberať tehotenské súčasne s rodičovským príspevkom aj s prídavkami na deti. Ide o samostatnú dávku zo SP, nie z ÚP. Dôležité je len to, aby si bola poistená (napr. ako zamestnaná, SZČO alebo dobrovoľne poistená) a splnila podmienku minimálne 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.

autor
16. okt 2025
@anonym_61043e

Áno, môžeš poberať tehotenské súčasne s rodičovským príspevkom aj s prídavkami na deti. Ide o samostatnú dávku zo SP, nie z ÚP. Dôležité je len to, aby si bola poistená (napr. ako zamestnaná, SZČO alebo dobrovoľne poistená) a splnila podmienku minimálne 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.

@anonym_61043e neviem či spĺňam podmienky..pracovala som do 1.1.2023..potom som bola na UP ..otehotnela som počas prác.pomeru tak som bola v ochrannej lehote..potom materská a momentálne rodičovská dovolenka

patta89
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_61043e neviem či spĺňam podmienky..pracovala som do 1.1.2023..potom som bola na UP ..otehotnela som počas prác.pomeru tak som bola v ochrannej lehote..potom materská a momentálne rodičovská dovolenka

@anonym_autor prac. pomer Ti skoncil 1.1.2023? Ak ano a medzitym si nikde nepracovala, tak tehotensky nebudes dostavat

autor
16. okt 2025
@patta89

@anonym_autor prac. pomer Ti skoncil 1.1.2023? Ak ano a medzitym si nikde nepracovala, tak tehotensky nebudes dostavat

@patta89 nie nikde to som bola na úrade práce a z úradu som išla na materskú a rodičovskú..aha..čiže nebudem..lebo som ho dostávala už..asi preto..

simonkazga
16. okt 2025

Nemáš nárok, lebo nespĺňaš podmienky. Ani na tehotenský príspevok, ani na materskú.

autor
16. okt 2025
@simonkazga

Nemáš nárok, lebo nespĺňaš podmienky. Ani na tehotenský príspevok, ani na materskú.

@simonkazga a výška toho rodicaku ostáva rovnaká?

petamich
16. okt 2025

Rodicovsky si mozes nechat ten vyssi do dovrsenia 3 rokov dietata cislo jeden a potom prehodis na druhe, budes dostavat ten nizsi potom, kedze si nemala narok na matersku.

autor
16. okt 2025
@petamich

Rodicovsky si mozes nechat ten vyssi do dovrsenia 3 rokov dietata cislo jeden a potom prehodis na druhe, budes dostavat ten nizsi potom, kedze si nemala narok na matersku.

@petamich aha..to sa prehodí v mesiac keď bude mať 3 roky?..o koľko je to nižšie?

lienka.7
16. okt 2025
@anonym_autor

@petamich aha..to sa prehodí v mesiac keď bude mať 3 roky?..o koľko je to nižšie?

@anonym_autor kedy ma dieta 3 roky?

autor
16. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor kedy ma dieta 3 roky?

@lienka.7 august 2026

sajmonka_1216
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 364, 8€ od 2026 (to už je zvýšený)

autor
16. okt 2025
@sajmonka_1216

@anonym_autor 364, 8€ od 2026 (to už je zvýšený)

@sajmonka_1216 364 je rodicak a k tomu prídavky na deti?

sajmonka_1216
16. okt 2025
@anonym_autor

@sajmonka_1216 364 je rodicak a k tomu prídavky na deti?

@anonym_autor áno

autor
16. okt 2025
@sajmonka_1216

@anonym_autor áno

@sajmonka_1216 a to si mám teda požiadať keď syn bude mať 3 roky..či ako to funguje?

autor
16. okt 2025
@anonym_autor

@sajmonka_1216 a to si mám teda požiadať keď syn bude mať 3 roky..či ako to funguje?

@anonym_autor termín pôrodu mám teraz na apríl

lienka.7
16. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 august 2026

@anonym_autor tak potom od 1.9.budes žiadať rodicak na to mladšie dieta. Dostaneš nizsi

autor
16. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor tak potom od 1.9.budes žiadať rodicak na to mladšie dieta. Dostaneš nizsi

@lienka.7 ako sa žiada..suma je tých 364?

petamich
16. okt 2025

Ziada sa presne rovnako ako pri prvom dietati, na internete je dostupne tlacivo Ziadost o rodicovsky prispevok, vyplnit a zaniest/poslat/podat elektronicky na UPSVaR.

O rodinny pridavok sa tiez ziada prostrednictvom ziadosti a to mozes po narodeni dietata.

Takze do 1.9. budes dostavat vyssi plus 2x rodinne pridavky a potom treba poziadat o RP na mladsie a budes dodavat nizsi + 2x rodinne pridavky.