icon

Tehotenstvo a pracovná neschopnosť: Ako ovplyvní materskú?

Včera o 18:53

Zdravím, aktualne som na Rd do 22.8.,ale zistila som,ze som tehotna s TP 22.12. Moj pracovny pomer stale trva,je mozne vykryt tie mesiace Pnkou? Nepokazi mi to matersku? Mam cerpat aj dovolenku alebo len cisto Pn? Mozem aktualne pracovat na dohodu,aby mi zostala stara materska?
Dakujem.

anonym_7c727e
Včera o 19:03

@anonym_autor a mas zdravotne problemy? Ci prave v auguste, ked ti skonci RD sa ti objavia? Lebo ak nie, normalne nastupis po RD do prace a potom na matersku.

anonym_b55789
Včera o 19:09
@anonym_7c727e

@anonym_autor a mas zdravotne problemy? Ci prave v auguste, ked ti skonci RD sa ti objavia? Lebo ak nie, normalne nastupis po RD do prace a potom na matersku.

@anonym_7c727e milujem taketo pokrytectvo. Ty vies co ma za profesiu? Vied ze niektorí ludia nemozu len tak po 3 rokoch prist do roboty zo dna na deň prevziať agendu, odrobit si ani nie 3 mesiace a zas dovidenia nedokoncena praca. Pri tomto TP ma nastup na matersku pomaly začiatkom novembra. Do toho častejšie kontroly v poslednom trimestri a kedze bude mat v septembri asi skolkara tak bude viac doma s nim na OCR ako v robote.

Ja byt zamestnavatelom aj jej kolegynou tak jej tu pnku doprajem...

anonym_7c727e
Včera o 19:14
@anonym_b55789

@anonym_7c727e milujem taketo pokrytectvo. Ty vies co ma za profesiu? Vied ze niektorí ludia nemozu len tak po 3 rokoch prist do roboty zo dna na deň prevziať agendu, odrobit si ani nie 3 mesiace a zas dovidenia nedokoncena praca. Pri tomto TP ma nastup na matersku pomaly začiatkom novembra. Do toho častejšie kontroly v poslednom trimestri a kedze bude mat v septembri asi skolkara tak bude viac doma s nim na OCR ako v robote.

@anonym_b55789 ale na PN treba diagnozu, nie ze treba vykryt mesiace. No tak potom dovolenka, neplatene volno... Myslis si, ze jej len tak z nicoho nic daju PN? Rovno po skoceni RD? Teraz, ked sa vsetko kontroluje?

anonym_44cf29
Včera o 19:17
@anonym_b55789

@anonym_b55789 pokial sa jej nechce alebo neoplatí pracovať, nech si vezme neplatené voľno. Peniaze asi nepotrebuje. Inak ako sa na tej účelovej PNke bude starať o dieta? Ci to uz bude v poriadku, hlavne ze do prace nemusi.

anonym_b55789
Včera o 19:28
@anonym_44cf29

@anonym_b55789 pokial sa jej nechce alebo neoplatí pracovať, nech si vezme neplatené voľno. Peniaze asi nepotrebuje. Inak ako sa na tej účelovej PNke bude starať o dieta? Ci to uz bude v poriadku, hlavne ze do prace nemusi.

@anonym_7c727e ja by som sa zamerala na tych co sa im naozaj nechce pracovat a takych kritizovala, nie na tehotnu zenu hlavne na mamickovskom fore kde kazda druha vieme co je to prezit tie posledne tyzdne do pôrodu.
Hlavne ked zijeme v dobe ked už žena nemusí pracovat na poli do posledného dna pôrodu.

anonym_7c727e
Včera o 19:34
@anonym_b55789

@anonym_7c727e ja by som sa zamerala na tych co sa im naozaj nechce pracovat a takych kritizovala, nie na tehotnu zenu hlavne na mamickovskom fore kde kazda druha vieme co je to prezit tie posledne tyzdne do pôrodu.
Hlavne ked zijeme v dobe ked už žena nemusí pracovat na poli do posledného dna pôrodu.

@anonym_b55789 ja nehovorim, ze sa jej nechce... Ale to sa PNkou neriesi. Ved to je uplne ucelove a ked si to takto naplanuje, ver tomu, ze jej to neschvalia... Alebo ak jej aj lekar vypise PN, tak hrozi postih aj jemu.
A posledne tyzdne uz bude na materskej.

anonym_b55789
Včera o 19:42
@anonym_7c727e

@anonym_b55789 ja nehovorim, ze sa jej nechce... Ale to sa PNkou neriesi. Ved to je uplne ucelove a ked si to takto naplanuje, ver tomu, ze jej to neschvalia... Alebo ak jej aj lekar vypise PN, tak hrozi postih aj jemu.
A posledne tyzdne uz bude na materskej.

@anonym_7c727e ale pn nemusi byt len kvoli vaznej diagnoze.
V tehotenstve je to predsa aj ohrozenie kvoli stresu a psychickej namahe, dlhe statie na nohach, nocne smeny, dvihanie ťažkých breniem....toto vsetko su relevantne dovody na pn ktore lekar berie do uvahy.
A tu je hned autorka odsudena ako by bola nejaka lemra lemrava. Na pn nemusi mat zdravotne problémy ked sa to tyka tehotenstva.

anonym_7c727e
Včera o 19:52
@anonym_b55789

@anonym_7c727e ale pn nemusi byt len kvoli vaznej diagnoze.
V tehotenstve je to predsa aj ohrozenie kvoli stresu a psychickej namahe, dlhe statie na nohach, nocne smeny, dvihanie ťažkých breniem....toto vsetko su relevantne dovody na pn ktore lekar berie do uvahy.
A tu je hned autorka odsudena ako by bola nejaka lemra lemrava. Na pn nemusi mat zdravotne problémy ked sa to tyka tehotenstva.

@anonym_b55789 nie, na toto sa PN naozaj nedava. Ak ma fyzicku narocnu pracu, tak ju musia preradit.

anonym_44cf29
Včera o 20:07
@anonym_b55789

@anonym_b55789 tehotenstvo nie je choroba. A ked chceš byť doma len tak, vezmi si dovolenku, neplatené voľno alebo hocičo iné. A ano, vidíme tu tie stresujúce príspevky, prečo jej lekar nedá celodenné vychádzky.

anonym_b55789
Včera o 20:13
@anonym_7c727e

@anonym_b55789 nie, na toto sa PN naozaj nedava. Ak ma fyzicku narocnu pracu, tak ju musia preradit.

@anonym_7c727e tak si to lepsie dostuduj. Je fajn vediet na co mas v tomto state pravo..nemusi byt vsetko len o povinnostiach...niekedy nemusis systemu len davat, mozes si aj zobrať..bez podvadzania.

anonym_c0dc9a
Včera o 21:29

@anonym_autor mne to podobne neplanovane tak vyslo, ze som mala nastúpiť zaciatkom augusta, ale otehotnela som a termín pôrodu bol polka novembra. V práci mi najskôr nariadili minut starú dovolenku, potom ešte novú dovolenku, ktorá mi vznikla od nastupu do konca roka. Ostalo mi 14 pracovných dni odpracovat, ale vyskočil mi vysoký tlak a tak som bola tých 14 dní pn. Výška materskej sa ratala z predpokladaneho zárobku z roku predtým.

anonym_c617f8
Včera o 23:45
@anonym_c0dc9a

@anonym_autor mne to podobne neplanovane tak vyslo, ze som mala nastúpiť zaciatkom augusta, ale otehotnela som a termín pôrodu bol polka novembra. V práci mi najskôr nariadili minut starú dovolenku, potom ešte novú dovolenku, ktorá mi vznikla od nastupu do konca roka. Ostalo mi 14 pracovných dni odpracovat, ale vyskočil mi vysoký tlak a tak som bola tých 14 dní pn. Výška materskej sa ratala z predpokladaneho zárobku z roku predtým.

@anonym_c0dc9a Zrazu ti vyskočil tlak? Tak na celých 14 dní a potom bol zase o.k.? Aké "záhadné a temné"🙈

anonym_7c727e
Dnes o 04:07
@anonym_b55789

@anonym_7c727e tak si to lepsie dostuduj. Je fajn vediet na co mas v tomto state pravo..nemusi byt vsetko len o povinnostiach...niekedy nemusis systemu len davat, mozes si aj zobrať..bez podvadzania.

@anonym_b55789 ak ma rizikovu pracu, maju ju preradit. Ty si to dostuduj.
Vies kolko je takychto ucelovych PN? A ano, je ucelova, ved citaj to poriadne. Uz teraz spekuluje.

anonym_6c6e0a
Dnes o 05:16

Autorka - PN vystavuje lekár na základe zdravotných problémov. Ak bude opodstatnená, môže vystaviť hneď po RD. Ak chceš pracovať na inú zmluvu ako si na RD môžeš, materskú to neovplyvní. Ani prípadná PN materskú neovplyvní.

mogaa
Dnes o 05:37

@anonym_autor musíš si pred PN obnoviť nem.poistenie....a cez PN musíš dodržiavať vychádzky teda ak ich vôbec od začiatku budeš mať...neviem si predstaviť s dieťaťom v lete sedieť doma, rovnako SP nebude zaujímať že musíš dieťa zaniesť od škôlky či ho vyzdvihnúť zo škôlky....teraz chodia aj viac kontroly na dodržiavanie liečebného režimu + posudkový lekár ak nebudeš mať riadnu diagnózu ti PN môže zrušiť, tehotenstvo samo o sebe nie je diagnoza na PN....

anonym_89765b
Dnes o 05:50
@anonym_44cf29

@anonym_44cf29 vies co, ja som napriklad doma na RD, nepotrebujem teda PN, som tehotna a mam rizikove tehotenstvo, uz 2x som bola na pohotovosti s krvacanim a raz u mojho dr. Prekvapivo sa staram o dieta. To, ze si PN neznamena, ze si nemohuca a mas vylozene nohy na strope a si prikovana na posteli. Mozno tak keby ju hospitalizovali. PN mozes mat pre rozne diagnozy a v takychto pripadoch u tehotnych je ta disgnoza vo vseobecnosti uvadzana ako hroziaci potrat alebo hroziaci predcasny porod a nikto zo socialnej poistovne ta nebude vysetrovat, ci si sposobila sa doma postarat o dalsie dieta, dve, tri alebo viac, o seba, o domacnost a podobne.
V pripade, ze ma obdobie kedzi ukoncenim RD a nastupom na dalsiu MD je viac nez nezmyselne aby nastupovala do prace. Ak ma tolko dovolenky a vie to vykryt aj cez OCR alebo PN okej, ale ziaden zamestnavatel nechce v praci osobu, ktora sa po RD musi znova zaucit a byt tam nezmyselne dva mesiace, ktore nemaju z tohto pohladu zmysel.
Samozrejme su aj ine moznosti ako toto obdobie vykryt.

anonym_89765b
Dnes o 05:57
@anonym_44cf29

@anonym_44cf29 a vlastne otazka znela ak tak inak. A to ci jej PN nejakym sposobom ovplyvni alebo pokazi matersku a ci moze pracovat na dohodu. Cize tvoj komentar nie je k meritu veci. Mozno by si mala odpoved len na to, na co sa autorka pytala a nie ju sudit, ci sa jej chce alebo nechce robit a ci peniaze potrebuje alebo nie a ako sa bude starat o dieta.

anonym_b55789
Dnes o 06:58
@mogaa

@anonym_autor musíš si pred PN obnoviť nem.poistenie....a cez PN musíš dodržiavať vychádzky teda ak ich vôbec od začiatku budeš mať...neviem si predstaviť s dieťaťom v lete sedieť doma, rovnako SP nebude zaujímať že musíš dieťa zaniesť od škôlky či ho vyzdvihnúť zo škôlky....teraz chodia aj viac kontroly na dodržiavanie liečebného režimu + posudkový lekár ak nebudeš mať riadnu diagnózu ti PN môže zrušiť, tehotenstvo samo o sebe nie je diagnoza na PN....

@mogaa ze posudkovy lekar jej moze zrusit pn haha to som sa pobavila...ver ze maju dost inej roboty ako striehnut na tehotne kvoli 2 mesiacom pnky 😅 opakujem to tu znovu..na pnku v tehotenstve nie je potrebná diagnoza...staci riziko ze moze praca ohrozit zenu alebo dieta. Ci co si myslis ze v nejakom chemickom zavode budu cakat kym sa jej cosi stane? Alebo ju preradia na inu robotu tak ju poslu za mur budovy??..ci vyhodia uctovnicku aby im isla chemicka na dva mesiace uctovat? 😂

anonym_8a509c
Dnes o 09:02

Tu to ženy strašne prežívajú tie PN počas tehotenstva. Ako keby ich ovplyvňuje PN cudzej ženy. Ja som bola tehotná minulý rok a od 5 mesiaca som bola tiež PN. Gynekologičke som len spomenula, že v práci máme strašné teplo a zlý vzduch a hneď sa ma spýtala či chcem vypísať na PN. Samozrejme ma upozornila, že chodia kontrolovať aj tehotné ženy. Do nástupu na materskú som bola PN a nikto nič neriešil. Ani posudkový a nemala som ani kontrolu. Čo neznamená, že samozrejme nechodia. Len hovorím o svojej situácii. Takže áno, záleží aj od gynekológa.

jar_ka
Dnes o 10:32

Jednoducho sa treba opýtať aj zamestnávateľa, čo by mu najviac vyhovovalo a dohodnúť sa aj s lekárom, ak sa dá. Mňa sa automaticky opýtal, či chcem ísť na PN, odmietla som, mesiac pred začiatkom materskej mi dal PN, tak sme sa dohodli.
Pri prvom som bola PN od 2m ale tam som mala celodenné nevoľnosti až do konca 5m, potom z práce mi volali, aby som ostala PN lebo mali rôzne choroby a neodporúčali mi vrátiť sa, lekár to vyhodnotil rovnako, bola som PN do nástupu na MD a materskú mi to neovplyvnilo.

anonym_44cf29
Dnes o 10:39
@anonym_b55789

@anonym_b55789 a co tehotná žena je teraz nejaký chránený druh alebo co? Pokial ma bezproblémové tehotenstvo, môže normalne robiť. Nie je dôvod aby bola PN celé tehotenstvo, lebo keby medveď. Akože fakt už s tým prestaňte.

anonym_44cf29
Dnes o 10:46
@anonym_89765b

@anonym_44cf29 vies co, ja som napriklad doma na RD, nepotrebujem teda PN, som tehotna a mam rizikove tehotenstvo, uz 2x som bola na pohotovosti s krvacanim a raz u mojho dr. Prekvapivo sa staram o dieta. To, ze si PN neznamena, ze si nemohuca a mas vylozene nohy na strope a si prikovana na posteli. Mozno tak keby ju hospitalizovali. PN mozes mat pre rozne diagnozy a v takychto pripadoch u tehotnych je ta disgnoza vo vseobecnosti uvadzana ako hroziaci potrat alebo hroziaci predcasny porod a nikto zo socialnej poistovne ta nebude vysetrovat, ci si sposobila sa doma postarat o dalsie dieta, dve, tri alebo viac, o seba, o domacnost a podobne.
V pripade, ze ma obdobie kedzi ukoncenim RD a nastupom na dalsiu MD je viac nez nezmyselne aby nastupovala do prace. Ak ma tolko dovolenky a vie to vykryt aj cez OCR alebo PN okej, ale ziaden zamestnavatel nechce v praci osobu, ktora sa po RD musi znova zaucit a byt tam nezmyselne dva mesiace, ktore nemaju z tohto pohladu zmysel.
Samozrejme su aj ine moznosti ako toto obdobie vykryt.

@anonym_89765b no aká si ale mudra. Tak nech tie nezmyselne 2 mesiace sedí doma na neplatenom volne, keď sa jej neoplatí pracovať. Alebo nech ti ten zamestnavatek dá prekazku v praci a nech ra platí on, za to ze sedíš doma. Ale chápem, ze s vymyslenou PNkou je to jednoduchšie. Keďže tehotensje ti dorovna plat a dokonca pre minimalkarky je to esre výhodnejšie, lebo majú viac za sedenie doma ako za prácu.