Tehotenstvo, výpoveď a podpora zo Švajčiarska
Ahojte mamičky. Ak by sa našla dobrá duša, ktorá by mi vedela poradiť a nasmerovať, čo robiť, budem vďačná. Pracujem vo Swiss od 01.01.2016, výpoveď budem mať 31.08.2017. Som tehotná a chcem sa vrátiť na Svk a tam aj rodiť. Chcem si tu vo Swiss podať dávky v nezamestnanosti a potom ich preniesť na Svk. Na Svk nedostanem nič, keďže nemám odpracované roky. Dávky zo Swiss budem poberať 3 mesiace, to bude koniec novembra, ja v 6. Mesiaci vtedy. Čo potom? Zamestnať sa po dobu odchodu na MD? A dôležitá otázka, mám nárok na matersku na Svk? Ďakujem za každú cennú radu😊
@charlie1980 zatiaľ nie je podaná výpoveď, je iba ústna dohoda. Aby som mala nárok na dávku, tak ma musí vyhodiť môj zamestnávateľ. Pobyt budem mat, všetko je o dohode. Mám skvelého zamestnávateľa. A zamestná ma môj známy v s.r.o., takze tiež nie je problém. Ja som dá iba chcela spýtať, že keď sa zamestnám do tej MD, tak či budem mat nárok, keďže som odvádzala vo Švajčiarsku, potom dávka a potom zamestnanie.
@lilinka156 Narok na davku v nezamestnanosti mas vselijak, je jedno kto da komu vypoved, Ale Ak ju das ty, tak dostanes 60% o dva mesiace po dobu 18 mesiacov.
No kedze si tehotna, mozes ju dat len ty.
Na to, Aby si splnala kriteria na poberanie materskej, musis v kuse odrobit rok.
Cize akakolvek zmena zamestnania (vypoved z tvojej strany), bude mat nasledok taky, Ze nedostanes nic.
Ako chces, prosim ta, preniest davky v nezamestnosti na SK ? Ty sa musis pravidelne hlasit na RAV a informovat ich Aj o vycestovani za hranice, podavat si vo Svajciarsku Bewerbungy a i. povinnosti.
Cize....Ty budes mat asi Tak skveleho zamestnavatela Ako som mala ja, Ze ma chcel "donutit" k vypovedi🙃
Preco neodpracujes do. konca tehotenstva ?
@lilinka156 A Este....na to, Aby si v buducnosti dostala rodicovsky prispevok zo Slovenska (na Slovensku), musis Aj realne zit s dietatom na SK, mat na SK pediatra a pravidelne ho navstevovat, mat dieta zdrav.poistene na SK. Matersku Samozrejme nedostanes. Na tu mas narok vo Svajciarsku.
Mne sa zda, Ze Ty mas Tak nie uzasneho, Ale uzasne prefikaneho sefa, Ze sa ta potrebuje Cim skor zbavit, kedze nie si momentalne produktivna, Ze by mi bolo jedno, Ked odtanes bez akehokolvek prijmu, len mu treba podpisat vypoved 😉
tiez sa priklanam k nazoru, ze pokial sa da pracovat vo svajciarsku a po nastupe na md sa prestahovat...
...lebo u nas na davky narok nebude. ale zase, ak budes chciet dostat prispevok pri narodeni, musis uz mat potom trvaly pobyt tu a aj dieta lekara
Aj na prispevok pri narodeni potrebujes pravidelne navstevovat gynekologa na Sk. Na UPSVaRe sa doklada potvrdenie od neho, Ze si absolvovala vsetky prehliadky u neho.
Pokial mas a ponechas si pobyt vo Svajciarsku, vztahuju sa na teba svajciarske zakony. Neda sa "zit a poberat" Aj tu Aj tam.
@charlie1980 nemusi chodit k lekarovi na svk - vid podmienky naroku:
"od štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu sa nezúčastňovala raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo na obdobných prehliadkach v cudzine, za účasť oprávnenej osoby na preventívnej prehliadke v príslušnom mesiaci sa považuje aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti tejto oprávnenej osobe v ústavnej zdravotnej starostlivosti ( ide o oprávnenú osobu - matku dieťaťa)"
@majusqa77 Ja som ho vybavovala kedysi cez konzulat, vtedy nemuseli byt prehliadky na SK. Ale zevraj to uz zmenili (sme 2 roky na SK) a sprisnili.
ahojte vedel by mi niekto povedať ako sa dá uplatniť nárok na podporu v nezamestnanosti vo Švajčiarsku? ďakujem 🙂

@lilinka156 Kto dal vypoved ? Ty alebo zamestnavatel ? Nadalej budes mat pobyt vo Svajciarsku ? Lebo Ak nie, Tak nemozes poberat davky zo Svajciarska.
Kto ta zamestna tehotnu v 6.mesiaci ? Narok na MD na Sk Nemas, kedze si pracovala vo Svajciarsku. Narok na MD by si mala vo Svajciarsku, Ak by si nedala vypoved Prip.zamestnavatel. Na SK mas narok na rodicovsky prispevok 203 EUR.