Tehotná a bez práce

fknlj
7. jún 2018

Dobrý deň, mám dilemu a neviem čo robiť, tak dúfam že tu nájdem odpovede...
Som tehotná uz mi končí 1. trimester a zatiaľ pracujem na dobu určitú do 30.9.2018. Po oznámení tehotenstva v práci mi bolo povedané že mi zmluvu nepredlžia, ok zobrala som to. Termín pôrodu mám až 30.12.2018, čo mám robiť tie tri mesiace? Ísť na úrad práce či čo? Alebo sa dať na PNku? Ďakujem za všetky rady.

lubbi1
7. jún 2018

byt tebou, tak by som sa dala na PN. a ozaj, bude ti vychadzat materska alebo nie?

buducanevesta12
7. jún 2018

Daj sa na pn pred ukončením zmluvy...zbytočne na úrad práce ísť...mne tiež koncom mája skončila doba určitá a som na pn...len si zisti či si odpracovala za 2 roky 270 dní..to je jedna z požiadaviek aby ti vyšla materska.

pininka
7. jún 2018

Ja som dopadla rovnako, sama na urade prace mi povedala aby som isla na pn a to som aj urobila a potom plynule na matersku.

zuzla71
7. jún 2018

Urcite PN... ja som tak tez bola

fokuska
7. jún 2018

@buducanevesta12 Podmienkou nie je odpracovanych 270 dni, ale 270 dni nemocenskeho poistenia. To je rozdiel.

simonkazga
7. jún 2018

Na PN, potom MD (ak mas narok), nasledne vycerpat podporu v nezamestnanosti (ak mas narok) a az potom rodicovska.

miruskasl
7. jún 2018

Ahoj, bola som na tom podobne. V januari som zistila, ze som tehu. U mna nasledovala okamžitá PN(robila som v takom prostredí), mala som PP na dobu určitú a to k 28.2. Zmluvu mi samozrejme zamestnávateľ nepredĺžil co na PN vlastne ani nesmie.. No ale ak máš odpracované tie dni respektíve ti vychádza materská. Tak si v ochranej lehote. Čo znamená že do nástupu na MD budeš PN a v deň nástupu na MD ju ukončis. Na MD ale nastupujes 6 týždňov pred TP nie osem! Na úrad práce ísť nemusíš, pretože keď budeš PN ta aj tak neprihlásia. Toľko moja skúsenosť. Ja nastupujem na MD koncom jula.

buducanevesta12
7. jún 2018

@fokuska no hej tak som to myslela 🙂 sorry

gabci_gabca
8. jún 2018

Choď normálne na pnku až kým potom neprejdeš na materskú a potom na rodičák 🙂 Nevypadne ti príjem 🙂

evittam
8. jún 2018

@gabci_gabca Ako vies ci má nárok na MD?
@fknlj Mas narok na MD? Ak ano tak ako radia vyssie-PN do nástupu na MD, po MD vycdrpai podporu-ak mas na nu narok (RP na otca dietata) a po podpore na RD, pripadne aj otec moze ist na MD počas tvojej podpory ak ma narok-viac peňazí ako len RP.