icon

Ukončenie pracovného pomeru a vplyv na materskú

17. sep 2024

Ahojte, s manželom prechádzame procesom IVF. Mám za sebou jeden potrat z tohto procesu, momentálne čakáme na ďalšie kolo.
Chcem sa opýtať kto sa vyzná.
Rozmýšľam, že ukončím pracovný pomer po 8 rokoch vo firme, pretože mám extrémne stresujúcu prácu, som v pozícii manažmentu a nemám ani adekvátny záskok. To znamená, že posledných 8 rokov som nemala ani jednu dovolenku bez počítača a práce, namiesto PN som mala homeoffice. Bola som PN ešte 2 dni po potrate, potom som šla do práce. Teraz som aktuálne po odstránení vajcovodu PN mesiac, zvolnila som tempo, robím "len" 5-6 hodín denne. Samozrejme bez extra príjmu, mám len náhradu PN, nakoľko som odmietla homeoffice a byť dostupná 12 hodín denne. Robím len to, v čom ma nikto nezastúpi.
No a teraz moja otázka- keby skončím pracovný pomer a idem na pol roka na podporu v nezmestnanosti, dajme tomu, že sa mi podarí otehotnieť do 6 mesiacov, ovplyvní nejako táto moja aktuálna PN výšku materskej? A čo ak by sa mi nepodarilo do pol roka otehotnieť, ako sa mi potom bude rátať materská? A ešte jedna otázka- keď by som bola zamestnaná v aktuálnej práci a po embryotransfere ostala PN prvých 12 týždňov- toto nejak ovplynví materskú?
Nie som špekulantka, len som vyhorená a do IVF sme dali kopec peňazí. Pri prvom transfere som hrdinka chpdila do práce a aj som tak dopadla.

froneet
•
17. sep 2024

Za mňa odísť zo stresujúcej práce. Tak som po 6 rokoch otehotnela. Proste som odišla. V materskej atď sa neviem vyjadriť lebo bývam v zahraničí.

andrea2323
•
17. sep 2024

Možno neviem odpovedať na viac otázok, ale vždy aj keď si dobrovoľne nezamestnaná (hocikoľko po pol roku na úrade práce) tak si môžeš platiť dobrovoľné poistenie a potom sa ti bude vyratávať materská z toho.. neviem ako ste na tom finančne, ak píšeš, že si v manažmente tak možno by ste na to našli zdroje, ak si potrebuješ oddýchnuť. Vždy musíš mať splnenú podmienku tohto minimálneho nemocenského poistenia za posledné dva roky - a je jedno, či to je platené zo zamestnania alebo dobrovoľne.

anajka266
•
17. sep 2024

Najlepšie ti poradí tu na MK Bc.Lenka Halásova v poradni - Poradňa dane a účtovníctvo.. anonymne, a pár dní trvá kým odpíše ale budeš mať otázky naisto zodpovedané

melanta
•
18. sep 2024

Ochranná doba je 180 dní, ak otehotnieš do 180 dní od skončenia pracovného pomeru, budeš mať nárok na tehotenské aj materské. Materské sa ti bude počítať z príjmu, podpora ti výšku materského neovplyvní.

Čo sa týka toho stresu - ukonči to a daj si v budúcnosti pozor na to, aby si sa viac do takého stavu nedostala. Robila som vyšší manažment roky, nikdy som nerobila viac ako 9 hodín, nikdy som prácu neriešila cez víkend, cez dovolenky. Môj muž je v boarde v nadnárodnej spoločnosti, je v práci 8 hodín. Toto je vždy o tom, ako si to človek nastaví. Dá sa robiť aj vrcholový manažment bez toho, aby sa tomu človek obetoval.

Ešte k tej materskej - prípadne si môžeš platiť dobrovoľné odvody do SP, ak by sa malo stať, že do 6 mesiacov sa tehotenstvo nepodarí. V každom prípade, ukončí tú prácu a venuj sa sebe. Veľmi ti držím palce, nech sa ďalší pokus podarí.