Ukončenie pracovného pomeru a vplyv na materskú
Ahojte, s manželom prechádzame procesom IVF. Mám za sebou jeden potrat z tohto procesu, momentálne čakáme na ďalšie kolo.
Chcem sa opýtať kto sa vyzná.
Rozmýšľam, že ukončím pracovný pomer po 8 rokoch vo firme, pretože mám extrémne stresujúcu prácu, som v pozícii manažmentu a nemám ani adekvátny záskok. To znamená, že posledných 8 rokov som nemala ani jednu dovolenku bez počítača a práce, namiesto PN som mala homeoffice. Bola som PN ešte 2 dni po potrate, potom som šla do práce. Teraz som aktuálne po odstránení vajcovodu PN mesiac, zvolnila som tempo, robím "len" 5-6 hodín denne. Samozrejme bez extra príjmu, mám len náhradu PN, nakoľko som odmietla homeoffice a byť dostupná 12 hodín denne. Robím len to, v čom ma nikto nezastúpi.
No a teraz moja otázka- keby skončím pracovný pomer a idem na pol roka na podporu v nezmestnanosti, dajme tomu, že sa mi podarí otehotnieť do 6 mesiacov, ovplyvní nejako táto moja aktuálna PN výšku materskej? A čo ak by sa mi nepodarilo do pol roka otehotnieť, ako sa mi potom bude rátať materská? A ešte jedna otázka- keď by som bola zamestnaná v aktuálnej práci a po embryotransfere ostala PN prvých 12 týždňov- toto nejak ovplynví materskú?
Nie som špekulantka, len som vyhorená a do IVF sme dali kopec peňazí. Pri prvom transfere som hrdinka chpdila do práce a aj som tak dopadla.
Možno neviem odpovedať na viac otázok, ale vždy aj keď si dobrovoľne nezamestnaná (hocikoľko po pol roku na úrade práce) tak si môžeš platiť dobrovoľné poistenie a potom sa ti bude vyratávať materská z toho.. neviem ako ste na tom finančne, ak píšeš, že si v manažmente tak možno by ste na to našli zdroje, ak si potrebuješ oddýchnuť. Vždy musíš mať splnenú podmienku tohto minimálneho nemocenského poistenia za posledné dva roky - a je jedno, či to je platené zo zamestnania alebo dobrovoľne.
Najlepšie ti poradí tu na MK Bc.Lenka Halásova v poradni - Poradňa dane a účtovníctvo.. anonymne, a pár dní trvá kým odpíše ale budeš mať otázky naisto zodpovedané
Ochranná doba je 180 dní, ak otehotnieš do 180 dní od skončenia pracovného pomeru, budeš mať nárok na tehotenské aj materské. Materské sa ti bude počítať z príjmu, podpora ti výšku materského neovplyvní.
Čo sa týka toho stresu - ukonči to a daj si v budúcnosti pozor na to, aby si sa viac do takého stavu nedostala. Robila som vyšší manažment roky, nikdy som nerobila viac ako 9 hodín, nikdy som prácu neriešila cez víkend, cez dovolenky. Môj muž je v boarde v nadnárodnej spoločnosti, je v práci 8 hodín. Toto je vždy o tom, ako si to človek nastaví. Dá sa robiť aj vrcholový manažment bez toho, aby sa tomu človek obetoval.
Ešte k tej materskej - prípadne si môžeš platiť dobrovoľné odvody do SP, ak by sa malo stať, že do 6 mesiacov sa tehotenstvo nepodarí. V každom prípade, ukončí tú prácu a venuj sa sebe. Veľmi ti držím palce, nech sa ďalší pokus podarí.

Za mňa odísť zo stresujúcej práce. Tak som po 6 rokoch otehotnela. Proste som odišla. V materskej atď sa neviem vyjadriť lebo bývam v zahraničí.