Ukončenie/predlženie RD
Ahojte,
Idem si k vám po radu, ohľadom ukončenia RD a nástupu do zamestnania.
Syn bude mať teraz 20.3. 3 roky.
Všade čítam, že rodičovská dovolenka zaniká dovŕšením tretieho roka života dieťaťa, ale bude vyplatená suma za celý mesiac (teda nie alikvotne podľa dní na RD).
Ja by som teda mala nastúpiť do zamestnania hneď na druhý deň –21.3., alebo môžem RD čerpať do konca mesiaca –do 31.3. keďže vyplatená bude za celý mesiac?
Ak treba nastúpiť 21.2., je nejaká možnosť, ako si tú RD o ten týždeň predlžiť do konca marca?
Ide o to, že syn má problémy s prijímaním potravy, neviem ako to bude v škôlke chcela by som si preto nechať aspoň ešte ten týždeň na adaptáciu. Mal v škôlke začať od polovice februára na adaptáciu, ale ešte tam ani nebol lebo bola buď škôlka zatvorená, alebo on chorý :D
V zamestnaní by boli tiež radšej keby som začala od 1.4..
Nechcem si míňať dovolenkové dni, pretože mám aj plánovanú operáciu a tam by som chcela čerpať dovolenku namiesto PN, preto by mi teraz veľmi pomohlo, keby som si ten rodičák mohla o tých pár dní predlžiť.
Vopred ďakujem za všetky dobre mienené rady a odporúčania.
@zuzanazuz885 nemôžeš čerpať RD do konca marca keďže ti končí 20. marca. 21.3. si povinná nastúpiť do zamestnania - rovnako si povinná zo zákona nástup min. mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi. Ak potrebuješ byť do konca marca doma je tu riešenie - máš ešte nevyčerpanú dovolenku? Pokiaľ áno dohodni sa so zamestnávateľom na jej čerpaní od 21.3. do konca mesiaca. Ak dovolenku nemáš resp. nemáš dostatočný počet dní - požiadaj o nepl. voľno (samozrejme písomne, zamestnávateľ musí súhlasiť) a počas nepl. voľna od 21.3. do 31.3. sa prihlás na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - štát za teba v to obdobie zaplatí zdr. poistenie a na SP tiež - aby si mala pokryté obdobie aspoň starobným invalidným poistením a poistením solidarity. Len pozor - pri takejto evidencii smie dieťa do škôlky max. na 4 hod./deň.

RD končí dovŕšením 3.roku dieťaťa, nemôžeš byť ďalej na RD, ale so súhlasom zamestnávateľa môžeš čerpať neplatené voľno. Najlepšie by bolo to vykryť ako Starostlivosť o dieťa do 6 rokov, to je vlastne neplatena RD, že za to obdobie ti poistné platí štát.