Ukončenie rodičovskej dovolenky
Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o pomoc. Vopred prosím o tolerantný prístup, v týchto veciach som začiatočník a moje informácie sú mizerné( mám jednu dcéru)
Dcérka je narodená 5.7.2018. To znamená že sa blíži koniec mojej RD. Chcem sa opýtať je potrebné aby som to niekde ohlásila, alebo ako vlastne sa postupuje keď sa to ukončuje. Totižto ešte študujem VŠ - denné štúdium. Takže som vedená v podstate aj ako študent. Ako mám postupovať?
Ďakujem za každú radu.
@daniela1911 nie , zamestnaná som bola pred tehotenstvom, zmluvu som mala na rok -tá mi skončila pár mesiacov po pôrode. Momentálne zamestnaná nie som a ani neplánujem pokiaľ nedoštudujem. Končím -Máj 2022
Ďakujem za informáciu. Áno volať budem určite , len som si chcela spraviť prehľad. Ďakujem
@kikuska872 tak platí len tá zdravitna poisťovňa. Tam si zájdi a oznam. A tu socialku skús, ale mám pocit, že to už nie je povinnosť mamičiek.
@daniela1911 dobre, ďakujem že ste si našla čas mi napísať

@kikuska872
Si aj zamestnaná ? Ak nie, vo vzťahu k zamestnávateľovi nemáš žiadnu povinnosť, ak áno, mesiac pred nastúpim do prace, to oznámiť.
Nakoľko si denná študentka, štát bude naďalej za teba platiť zdravotné poistenie. Čiže po ukončení poberania rodičovského príspevku, chod na ZP a nahlas že síce ti skončilo poberanie RP (naschval nehovorím o RD lebo to je pomenovanie vo vzťahu zamestnanec a zamestnávateľ) ale si ďalej denný študent v VŠ.
Sociálne poistenie nemáš povinnosť platiť.
Keď ukončíš denne štúdium, treba ísť na UP sa zaevidovať (ak sa hneď nezamestnáš).
Kedysi mali mamičky ešte povinnosť sa ísť odhlásiť z dôchodkového poistenia, kt. za nič platil štát počas RD, toto by však už mali vedieť na základe zdialania info z úradu práce. Ak veľmi chceš, môžeš skúsiť zavolať.