Ukončenie rodičovskej dovolenky o deň skôr a vplyv na dávku v nezamestnanosti
Dobrý deň, ahoj. Vedel by mi prosím niekto poradiť v mojej situácii?
Som na RD, pred RD som riadne pracovala na TPP, ktorý normálne trvá aj počas RD. 30.4.2020 mi však RD bude končiť, ale do práce ma späť nevezmú nakoľko moje miesto je obsadené a nahradné miesto pre mňa v momentálnej situácii nemajú. Dostanem výpoveď dohodou k 1.5.2020 (budem sa hlásiť na UPSVaR) lenže naša mzdárka mi navrhla spraviť to tak, aby som čerpala 1deň dovolenky (kvôli podpore)ostatnú dovolenku mi preplatia. Avšak ten 1deň dovolenky mi chcú dať na 30.4. (pôvodný koniec mojej RD a teda dieťa dovŕši 3r) čiže RD by som mala ukončiť k 29.4. Myslíte, že je to takto v poriadku? Teda je možné ukončiť RD o jeden deň skôr? Nevznike tam pre mňa komplikácia v zmysle nižšieho nároku na dávku? mám v tom prípade nejakú nahlasovaciu povinnosť?
Ďakujem veľmi pekne.
@romana564 zamestnávateľ ťa prihlási a po dni odhlási z poisťovní a ty pôjdeš na UPSVaR, kde sa zaeviduješ. Keď obdržíš rozhodnutie o zaradení, pôjdeš na socialku poisťovňu požiadať o podporu v nezamestnanosti. Teraz aj úrad prace aj SP sa dá vybaviť mailom - keď naskenujes žiadosti a doklady.
@daniela1911 dakujem, tento proces som si uz nastudovala ☺️ Len mi slo o to ukoncenie rodicaku o den skor
@romana564 snad mam pravdu, ked poviem, ze ty obsadene miesto v praci nemozes mat a zamestnavatel ta nemoze vyhodit, nakolko ta osoba, ktora robi tvoji pracu je prijata na tvoj zastup pocas materskej, ci je to inak?
@weronika171717 tak by to malo byť, záleží však aké boli pracovné zmluvy a či nedošlo k zmene kvalifikácie na prác.mieste napr. Určite by však mal zamestnanec dostať odstupné.
@romana564 nie nikde. Zamestnávateľ to vie - že prídeš, a poisťovne to budú vedieť prihláškou a následne odhláškou od zamestnávateľa a úrad prace to tiež nezaujíma lebo poberanie rodičovského príspevku sa nebije s možnosťou vrátiť sa do zamestnania skôr a zarábať.
@weronika171717 ono je to trochu komplikovane, to som riesila uz vo februari, oznamili mi ze moje miesto spat nedostanem a mali nahradne, kde som mala nastupit, lenze v tejto situacii ma uz nepotrebuju...
@daniela1911 dakujem pekne ☺️

@romana564 Výpoveď dohodou neexistuje. RD môžeš ukoncit kedy len chces.
RD ukoncit 29.4. Nástup 30.4.a cerpanie dovolenky.