Umelé navýšenie materskej: Je to legálne?
Ahojte, prosim vas....ak je chlap skoro rok na pn, predtym zamestnany viac ako rok a pol ....teraz sa chce zamestnat u kamarata ktory ma sro na tri mesiace..ukoncit pn a dat vypoved v starej praci...a zaplatit si odvody nejakych 4600 eur cca...a potom by mu mala vyjst vyssia materska...vraj to takto kazdy robi a ja sa pytam ci toto je naozaj pravda ? Ako je mozne ze im to schvalia ved musia vidiet v SP ze je to tak naschval spravene ucelovo...ako je mozne ze to potom schvalia...
Viac a viac to kontroluju, coraz viac to zamietaju a vyhodnocuju ako ucelove ale kedze to kontroluje ludsky faktor, tak obcas to skratka prejde taketo ucelove
Kazdopadne najskor ukoncit PP a potom sa zamestnat u kamarata a idealne nie presne na 90 dni (lebo to uz fakt nie su uplne sprosti a ak mal pred tym nizky VZ a skoci na maximalny a na 90 dni, tak uz nic okatejsie byt nemoze). Tie maximalne odvody akoze ten kamarat bude za neho platit ano?
Aj my sme tak mali. A presne 90 dni - minuly rok
Nech ale potom kamarát počíta aj s kontrolou z SP...
@lilinka88 pokial ma firma v poriadku papiere, tak nemaju na to ako prist. Akoze vedia, ale ak vsetko sedi, tak s tym nic nespravia
@queen_mary veď ja som nikde nenapísala,že s tým niečo spravia. Iba toľko, že v týchto prípadoch môže zamestnávateľ očakávať kontrolu z SP, prip z inšpektorátu práce.
@lilinka88 ano ten kamarat by ho zamestnal na tych 90 dni a my by sme platili odvody...
Ja tomu rozumiem, je na vás či to risknete. Môže aj nemusí to vyjsť, môže sa rozhodnutie naťahovať niekoľko mesiacov, môže mať kamarát kontroly z úradov.
@lilinka88 a je tu niekto alebo poznate niekoho kto o tie peniaze prisiel? Teda ze mu to nevyslo? Bojim sa o tych 4500 eur cca co y to vyslo
Mamina suseda robí v SP. Áno, je dosť ľudí, ktorým to zamietli a teda zbytočne vyhodili peniaze na vyššie odvody. Ak muž niekde robí za nízku mzdu, potom na 3 mesiace zrazu za vysokú, tak kontroly sa robia často.
K tvojmu argumentu, že vraj tak teraz tak robia všetci - nie, nerobia, robí to iba malé percento, preto nie je problém kontrolovať to. Normálne rozmýšľajúci chlap nedá výpoveď a nepríde o dlhoročnú prácu kvôli pár týždňom materskej.
Pripočítajte si či na tych vysokých odvodoch neprerobíte
Nerobí to každý, robí to len človek s pokriveným charakterom a ešte sa s tým chváli na internete. Čakajte kontrolu a áno, sú prípady, keď im klapli zúbky naprázdno.

Aj my sme to mali okate a schválili.