icon

Umelé navýšenie materskej: Je to legálne?

13. dec 2024

Ahojte, prosim vas....ak je chlap skoro rok na pn, predtym zamestnany viac ako rok a pol ....teraz sa chce zamestnat u kamarata ktory ma sro na tri mesiace..ukoncit pn a dat vypoved v starej praci...a zaplatit si odvody nejakych 4600 eur cca...a potom by mu mala vyjst vyssia materska...vraj to takto kazdy robi a ja sa pytam ci toto je naozaj pravda ? Ako je mozne ze im to schvalia ved musia vidiet v SP ze je to tak naschval spravene ucelovo...ako je mozne ze to potom schvalia...

ankare
13. dec 2024

Aj my sme to mali okate a schválili.

petamich
13. dec 2024

Viac a viac to kontroluju, coraz viac to zamietaju a vyhodnocuju ako ucelove ale kedze to kontroluje ludsky faktor, tak obcas to skratka prejde taketo ucelove

Kazdopadne najskor ukoncit PP a potom sa zamestnat u kamarata a idealne nie presne na 90 dni (lebo to uz fakt nie su uplne sprosti a ak mal pred tym nizky VZ a skoci na maximalny a na 90 dni, tak uz nic okatejsie byt nemoze). Tie maximalne odvody akoze ten kamarat bude za neho platit ano?

queen_mary
13. dec 2024

Aj my sme tak mali. A presne 90 dni - minuly rok

lilinka88
13. dec 2024

Nech ale potom kamarát počíta aj s kontrolou z SP...

queen_mary
13. dec 2024

@lilinka88 pokial ma firma v poriadku papiere, tak nemaju na to ako prist. Akoze vedia, ale ak vsetko sedi, tak s tym nic nespravia

lilinka88
13. dec 2024

@queen_mary veď ja som nikde nenapísala,že s tým niečo spravia. Iba toľko, že v týchto prípadoch môže zamestnávateľ očakávať kontrolu z SP, prip z inšpektorátu práce.

autor
13. dec 2024

@lilinka88 ano ten kamarat by ho zamestnal na tych 90 dni a my by sme platili odvody...

lilinka88
13. dec 2024

Ja tomu rozumiem, je na vás či to risknete. Môže aj nemusí to vyjsť, môže sa rozhodnutie naťahovať niekoľko mesiacov, môže mať kamarát kontroly z úradov.

autor
13. dec 2024

@lilinka88 a je tu niekto alebo poznate niekoho kto o tie peniaze prisiel? Teda ze mu to nevyslo? Bojim sa o tych 4500 eur cca co y to vyslo

melanta
14. dec 2024

Mamina suseda robí v SP. Áno, je dosť ľudí, ktorým to zamietli a teda zbytočne vyhodili peniaze na vyššie odvody. Ak muž niekde robí za nízku mzdu, potom na 3 mesiace zrazu za vysokú, tak kontroly sa robia často.

K tvojmu argumentu, že vraj tak teraz tak robia všetci - nie, nerobia, robí to iba malé percento, preto nie je problém kontrolovať to. Normálne rozmýšľajúci chlap nedá výpoveď a nepríde o dlhoročnú prácu kvôli pár týždňom materskej.

terezia323
14. dec 2024

Pripočítajte si či na tych vysokých odvodoch neprerobíte

zuzanockamt
14. dec 2024

Nerobí to každý, robí to len človek s pokriveným charakterom a ešte sa s tým chváli na internete. Čakajte kontrolu a áno, sú prípady, keď im klapli zúbky naprázdno.