icon

V čase koronavírusu som ostala nedobrovoľne nezamestnaná. Mám nárok na materskú?

lucka194
27. apr 2020

Ahojte.
Kvôli Covid-19 som ostala nedobrovoľne nezamestnaná, nakoľko náš podnik zatvorili. Bohužiaľ mesiac na to som otehotnela a netuším, kedy sa zas otvorí podnik (kaviareň), kam sa mame všetky vrátiť. Keďže som nezamestnaná a na dávkach v nezamestnanosti, ako to bude s materskou, keďže na ňu zjavne nebudem mat nárok? Nikdy predtým som od školy nezamestnaná nebola. Je tu niekto, čo rieši to iste?

petronela919
27. apr 2020

@lucka194 Ahoj na tvojom mieste by som sa čím skôr zamestnala. Máš dve možnosti. Pokiaľ by ti stačila materská z tvojho predchádzajucho zamestnania, stačí, že sa niekde zamestnáš hoci len na jeden deň a na druhý pôjdeš na PNku a budeš tam až do vzniku nároku na materské ( takže investuješ do odvodov len za jeden deň). Ak si chceš prilepšiť zamestnaj sa a plať si odvody 90 dní z vyššieho vymeriavacieho základu. Materské sa ti bude potom počítať z toho nového.

daniela1911
27. apr 2020

@lucka194 ahoj, koľko si pracovala pred výpoveďou ?

lucka194
autor
28. apr 2020

@daniela1911 teraz som bola v starej robote znova 35 dni ale predtým som stále pracovala minimálne 5 rokov bez toho, aby som bola nezamestnaná...