Vplyv živnostenských platieb na reťazcovú materskú od roku 2026
Zdravím, aktuálne som na RD. Mám TPP a otvorenú živnosť.
Zo živnosti nemám žiadny zárobok a takto to zostane aj po januári 2026.
Viem, že budem musieť platiť do SP 131eur, no skôr ma zaujíma, či mi táto platba do SP ovplyvní reťazcovú materskú.
Možno je to blbá otázka, ale naozaj sa v tom nevyznám.
Ďakujem za pomoc. 🙂
budeš mať vymeriavací základ? budeš...takže ano...ale živnosť si vieš pozastaviť
@mogaa tak že, materská sa mi bude počítať zo zamestnania plus minimálny vymeriavací základ zo živnosti?
Dobre to chápem? Keď nie, kľudne ma opravte 🙂
Ja by som rada tú živnosť pozastavila ale aktuálne ju potrebujem (to je iný príbeh).
Preto zisťujem, keď by mi tá živnosť fakt narobila viac škody ako unesiem tak ju určite pozastavím 🙂
Nebudete musieť platiť poistné, ak nebudete mať počas RD príjmy a informujete o tom SP. Toto pravidlo sa nemení.
Nebudete musieť platiť poistné, ak nebudete mať počas RD príjmy a informujete o tom SP. Toto pravidlo sa nemení.
@draik ja som myslela že áno. Lebo všade tak uvádzajú že každý živnostník bude musieť platiť minimalne 131eur.
Je pravda že nikde neuvádzajú ako je to v prípade nulového príjmu ale myslela som že výnimka nie je zatiaľ uvedená na žiadneho živnostníka. 🙂

budeš mať vymeriavací základ? budeš...takže ano...ale živnosť si vieš pozastaviť