Vrátenie materskej

majulienka27
22. jan 2016

pri prechode na rodicak prisli v socialnej poistovni na to ze mi nepravom prisudili matersku, a samozrejeme ze ju chcu teraz naspat, mam prist podpisat papier o tom ze som neopravnene poberala davky. Je tu niekto kto ma skusenosti? presla som tu toho vela no s nicim podobnym som sa nestretla.

dominika6
22. jan 2016

a aký problem vrátiť?

luciannka83
22. jan 2016

@majulienka27 to nemyslíš vážne. Tak toto by som im nepodpísala! Oni spravia chybu a ty máš mať teraz toho problém?! Obráť sa na nejakého prvávnika, čo sa dá v tejto veci robiť. A ak to budeš musieť vrátiť, tak by som si dala splátkový kalendár po cca 10ečka mesačne. Akože, nenachádzam slov!!!

luciannka83
22. jan 2016

@dominika6 no asi to bude problém ich vrátiť, keď tie peniaze už nemá. A za 8 mesiacov vracať dávku, tak to nebude málo. A hlavne, keď to nezapríčinila ona.

dominika6
22. jan 2016

@luciannka83
Co ja viem...ked mi 8mesiacov chodia neopravnene peniaze tak sa asi sama ozvem necakam

majulienka27
autor
22. jan 2016

@luciannka83 v pondelok tam idem tak som zvedava, presne takto by som to chcela splacat no neverim ze mi to prejde...

luciannka83
22. jan 2016

@dominika6 tak asi nevedela, že nemá nárok.

havana_frost
22. jan 2016

Nuž, obávam sa, že SP je v práve a z pozície práva má dokonca povinnosť pýtať dávky od teba späť.
Príjemca dávky je povinný vrátiť materské alebo jeho časť odo dňa, od ktorého mu nepatrilo alebo nepatrilo v poskytovanej sume, ak
si nesplnil povinnosť uloženú zákonom (napr. nepreukázal rozhodujúce skutočnosti)
prijímal materské alebo jeho časť, hoci vedel alebo mal z okolností predpokladať, že sa vyplatilo neprávom alebo vo vyššej sume ako patrilo (napr. materské mu pobočka vyplatila z vyššieho denného vymeriavacieho základu ako bol uvedený v rozhodnutí o priznaní materského) alebo
vedome spôsobil, že sa materské alebo jeho časť vyplatilo neprávom alebo vo vyššej sume ako patrilo (napr. neoznámil pobočke, že bol nemocensky poistený aj podľa právnych predpisov niektorého z členských štátov EÚ)
Ak fyzická alebo právnická osoba nesprávne potvrdila skutočnosti rozhodujúce na nárok na dávku, nárok na jej výplatu alebo jej sumu a v dôsledku toho sa dávka poskytla neprávom alebo vo vyššej sume ako patrila, je povinná nahradiť neprávom vyplatené sumy (napr. zamestnávateľ potvrdil nesprávne, vyššie vymeriavacie základy v rozhodujúcom období alebo nezaslal registračné listy fyzickej osoby preukazujúce vznik a zánik prerušenia povinného nemocenského poistenia v rozhodujúcom období)

Nárok na výplatu materského alebo jeho časti sa premlčí, uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý materské alebo jeho časť patrili
premlčacia lehota neplynie počas obdobia konania o materskom a v období, v ktorom účastníkovi konania, ktorý musí mať opatrovníka, nebol opatrovník ustanovený

guinevre
22. jan 2016

@luciannka83no, to neverim, ze zena nerozmysla, nepocita a nezisti si ci ma alebo nema pravo na matersku, ved to tu skoro kazdy den niekto riesi.. Ja by som sa bala minat prachy, ked viem ze mi chodia chybou.

olifcek
22. jan 2016

@majulienka27 vrateniu sa nevyhnes. a odporucam splacat tak, ako sa dohodnete, lebo socialka ma prednostne pravo na zrazku zo mzdy... raz pracovat budes a uroky k tomu, az to daju exekutorovi... uff

zo zakona to proste vratit musis a je jedno, koho je to chyba. osobne si myslim, ze si vedela, ze na to narok nemas, no tesila si sa, ze nejakym zazrakom to dopadlo inak... bohuzial sa taketo zazraky nedeju :(

tak drzim palce, aby ste sa rozumne dohodli... no po 10 eur to nebude...

mycuskaa
22. jan 2016

Ako co ste hned take ze vedela. Mozno nevedela. Ja som si tiez neratala kolko dni mi to vychadzalo povedala mi pracovnicka ze mi vznika narok a viac som neriesila. Ake ste hned mudre niektore ani neviete ako to bolo

olifcek
23. jan 2016

@mycuskaa neverim, ze si nevies vyratat, ci si pracovala 270 dni pred nastupom na MD 🙂

...a v dobe internetu... ale ok... mozno sme boli zbytocne zle 🙂

mycuskaa
23. jan 2016

@olifcek tu nejde o to ze neviem ale vyse pol roka som bola nezamestnana uz pred nastupom. Jasne ze viem ze je 8 mesacna ta ochranna lehota a ze cca to vychadza ze musim robit 10 mesiacov. A kedze som predtym robila 6rokov tak som to neriesila. A kazdy clovek nieje taky ze vyhladava na nete od rana do vecera.

tana85
23. jan 2016

@havana_frost toto je smiesne. som na dlhodobej pn a neprepocitavam si ci mi poslane nemocenske kazdy mesiac chodi v spravnej vyske. to je praca SP, oni poznaju zakony a maju zodpovedat za spravnost. pokial clovek v papieroch neklame a uvadza vsetko ako je, tak sa chybu maju niest zodpovednost oni. chapem, ze si opisala asi zakon, ale je neskutocne, ze uz aby kazdy poznal presne ako sa co pocita, v mnohych zakonoch aby sa vyznal lebo uz ani uradnik nezarucuje odbornost...

hradnapani
23. jan 2016

@majulienka27 cim argumentovala SP, co je dovod, preco ti ju prisudili nepravom? ved to tam snad tiez museli uviest, nie? Podla toho sa da usudit, ci si mohla alebo nemohla byt vedoma svojej pripadnej chyby alebo to bola cisto vypoctova chyba na ich strane. Podla toho by som sa branila a trvala aspon na splatkovom kalendari.

bosoriak
23. jan 2016

Akoze nech sa na mna nikto nehneva, ale v socialnej poistovni maju taky bordel, ze by som sa necudovala, keby to po vrateni zase vyplatili naspat. (Vlastna skusenost). Penazi je tam naliatych do informacnych systemov tolko, ze by sa nam vsetkym panenky otocili a co z toho? Aj tak je zakon postaveny tak, ze obcan je vlastne povinny poznat zakony lepsie, nez institucia. Prekrasne.

Nesuhlasim so ziadnym vracanim nicoho, nech to bolo poberane nepravom kolko chce. Socialna poistovna ma mat predsa najlepsi prehlad, kto a kolko a najma kedy odviedol nemocenske poistenie a podla toho vypocitat, ci obcan ma alebo nema pravo na davku. Ze je 100 rokov za opicami a tetule si to tam rataju na kolene na papieri, koho je to chyba? Obcanova?

Isteze to budes musiet vratit, lebo taky je zakon. Ale je to nefer, nespravne a nespravodlive. V podstate ako kompletne cely socialny system na Slovensku. Aspon o splatkovy kalendar si poziadat mozes, a bez srandy tam mozes uviest, ze si schopna splacat maximalne 20 eur mesacne.

bosoriak
23. jan 2016

@hradnapani Je uplne irelevantne, koho to bola chyba a ci to obcan urobil vedome. Zakon je postaveny presne tak ako pise @havana_frost - t.j. ak bolo vyplatene nepravom, musi to obcan vratit. Sudit sa nema zmysel.

dena1973
23. jan 2016

Ja len tolko k tejto diskusii. Neobhajujem nikoho, no najprv si treba takuto pracu vyskusat a potom sudit... To nie je sranda pocitat davky ... Ti, ktori nepracovali s peniazmi si to ani nevedia predstavit, co taka praca obnasa....

katka1981
23. jan 2016

@dena1973, toto mas pravdu, staci ze zblbne system a narobi to strasnu sarapatu.

katka1981
23. jan 2016

@majulienka27, je to neprijemne, ale nam sa tiez v robote sekli vo vyplatach, niekomu to robilo 5 Eur, niekomu aj 500 a museli sme vratit. Nastastie u mna to bolo 20 Eur. Zo zakona to musis vratit, je to neopravenene obohatenie. A tebe nemali vyplacat vobec ziadnu matersku (len tu minimalnu), alebo sa sekli o nejaku sumu? No to aby si clovek ozaj kazde Euro preratal :(

bosoriak
23. jan 2016

@dena1973 Ja som pracovala s peniazmi a teda trufam si povedat, ze s velmi podobnymi sumami, ake spracuva socialna poistovna. A stojim si za tym, ze taketo pripady sa jednoducho nesmu stat. Nie je to chyba konkretneho cloveka, je to chyba celeho systemu vypoctu a schvalovania. Softveru maju v socialnej poistovni tolko, ze akakolvek sukromna banka bledne zavistou. A co z toho? Aj tak si jednotlivec musi vypocitat, ci nahodou nedostal nieco neopravnene? Ak ja poslem peniaze omylom niekomu inemu na ucet, je to moje riziko a mozeme to riesit s bankou a s tym dalsim clovekom, ale je to predsa moja chyba. Ak vyplatim niekomu nieco v mene firmy, resp. institucie, tak je primarne vinna institucia, ze vobec dovoli vyplatit realne peniaze nespravne.

Nevravim, chyba sa stane, ale len v mojej rodine a v blizkom okoli sme mali snad kazdy nejaky pripad nespravneho vyplatenia, duplicitneho vyplatenia alebo naopak, bezdovodneho zdrziavania penazi. Opat, nekritizujem koncovych uradnikov, co ti asi tak zmozu, kritizujem tych, ktori prijimaju systemove opatrenia. Zblbne system? To je vyhovorka osmaka na zakladnej skole. Ak by sukromnym firmam takto "zblbol system", tak su do par rokov skrachovane. Hanba je to a obrovska, ako sa na Slovensku safari s naozajstnymi peniazmi.

dena1973
23. jan 2016

@bosoriak Ja som tu nehovorila o informačnom systéme. Tu ide o človeka, ktorý posudzuje nárok na dávku. Každý je omylný a nie je stroj.... Je to len človek, ktorý pracuje a má aj iné problémy ako my ostatní.
To nie je len tak, že si to dáš do systému a on ti to vypočíta a ty sedíš a dumáš nad tým kedy ti niečo vyletí z PC. To čo sa deje okolo jednej dávky si ani nevieš predstaviť.... a počet dávok... to ani nehovorím...

bosoriak
23. jan 2016

@dena1973 O tom presne hovorim. Ked narok na davku posudzuje clovek, je jasne, ze sa spravi kopec chyb. System si ma zistit informacie sam. Ked niekto nieco plati do socialnej poistovne, tak sa to hadam niekde eviduje? Ako je mozne, ze jedna ruka socialnej poistovne nevie, co robi druha.. po tych peniazoch, co sa naliali do fungovania a do informacnych systemov. To nie je tvoja chyba, ty robis co mozes a samozrejme, ze sa pomylis. Ide o to, ze drvivu vacsinu ludskeho faktora sa da eliminovat prave v takychto veciach. Lebo je dost zlozite a nakladne vymahat zle vyplatene peniaze. Rovnako ako je zlozite a nakladne platit ludi na kontrolu niecoho, co lepsie a rychlejsie a neomylnejsie posudi informacny system.
Ale to uz sme uplne off-topic.

Cely system je zly, nie ludia, ktori robia co mozu. Verim, ze to nikto nerobi naschval, tie omyly, ved si len pridavaju robotu.

6mia6
23. jan 2016

Na sa to stalo v AT a teda nevyznam sa v nasom systeme a nie to v rakuskom. Proste prisli peniaze aj list s tabulkou a sumou aka na prisla na ucet. Netusili sme kolko ta suma ma byt. No a o tri mesiace prislo ze nam poslali o 1300€ viac. Az potom sme to dali prepočítať niekomu kto sa tomu rozumie. Peniaze samozrejme fuč, no vratili sme. Niekto bohuzial tiez spravil chybu.
Myslim si ze prave urady su na to aby riesili co komu a kolko. Nie aby som na internete hladala info, ktore sa aj tak líši, kazfy je nejaký "pripad" , aj same pracovnicky maju v tom hokej, co pyta jedna v inom meste nepyta atď.
Ak o tom pani vedela, tazko plakat nad rozliatym mliekom.

hradnapani
23. jan 2016

@bosoriak ja som o sudeni sa nic nepisala. Len ocakavam, ze niekedy je proste mozna aj dohoda, aspon na splatkach, ak ide o pripad, kedy pochybila prave poistovna. Ale asi som naivna. Ved sama mam skusenost, ze ma SP ukratila na vyske materskej, ale nestihla som sa odvolat do 15 dni. (lebo termin porodu bol napokon skor a kym som to dala preratat, bolo po termine na odvolanie). Takze ma SP poslala kamsi s mojimi narokmi na opravu...
osobne, mala som cest pred vyse desiatimi rokmi v ramci absolventskej praxe chvilu pobudnut v SP a doteraz sa z toho spamatavam...

majulienka27
autor
23. jan 2016

v mojom pripade urobili oni chybu, aspon si myslim, mne tam posielala papiere mzdova takze netusim co by bola ona zle uviedla asi nic, len pani na SP sa asi nechcelo velmi ratat ci mam odrobenych 270 dni, a teraz ratala mozno nejaka ina a zistila ze mi par dni chyba. Brala som trapnych 5 eur na den. Ja si myslim ze ak niekto spravi chybu mal by za nu niest zodpovednost, este aj taka predavacka za pokladnou musi niest nasledky zleho vydania penazi a nenahanaju toho dotycneho zakaznika.....

6mia6
23. jan 2016

@majulienka27 každopádne by som im nepodpísala papier, že si ich poberala neoprávnene. maximalne papier rsp. dohodu že pochybila SP a dohoda znie bla bla. Prečo by mali na teba hádzať špinu keď si len doniesla papiere a niekto nevie počítať prípadne sa proste niekto sekol. Akože mne SP uzná dávky a je to moja chyba. ešte ich mám upozorniť, že nie nie veď ja to vlastne nechcem alebo rovno tetuške nadiktovať čo som si našla na internete, už vidím ako by ma vysmiala. Mne pri prvom tu na SK materskú zamietli aj keď som si priplácala ani odvolanie nepomohlo. Chýbali mi nakoniec tri dni. Tiež som to neriešila, zaniesla papiere a oni počítali.
@hradnapani tiež som bola na absolvenskej praxi v SP ale nahadzovala som odvody v kancli ešte so štyrmi dôchodkyňami. nebolo to zlé len ma zarazilo, že nezoberú normalne sily ale volajú dôchodkyne. 😖

lilia9090
24. jan 2016

Chcete si mesačne zarobiť niečo navyše? Ako na to na http://zarabajnainternete7.webnode.sk/

havana_frost
25. jan 2016

@tana85 SP má poznať systém a vedieť rátať, to súhlasím. Na druhej strane, keď sa stane chyba, či už z ľudskej strany alebo sa vypočítalo na základe chybných podkladov, alebo dokonca niekto zavádzal, toto je spôsob na nápravu. Nechcú naspäť nič navyše, len to čo sa vyplatilo neprávom. A to hádam súhlasíš, že ak to raz niekomu nepatrí, tak si to nemá prečo nechať.
Na margo SP (to isté aj daňový úrad) a jej zodpovednosti len taký bonbónik, že aj keď ti vydajú potvrdenie, že im nič nedlhuješ a o pár rokov niečo predsa nájdu, tak nie sú viazaní svojim vlastným predchádzajúcim potvrdením, takže asi taká "istota". Právnu istotu má občan zaistenú len prostredníctvom inštitútu premlčania.