icon

Výpočet materskej

22. okt 2021

Kedze sa v tom az tak nevyznam, chcem sa opytat skusenejsich. Ako, resp. z coho, sa mi bude pocitat materska v tomto pripade? Otehotnela som, a ako naschval na zaciatku tehotenstva nam zamestnavatel necakane oznamil rusenie nasej pozicie a zamenu za inu. Ta je pre mna pracovne (aj financne) absolutne nevyhodna. Keby som nebola tehotna,vec ani neriesim, a podam vypoved.

Teraz k otazke, ak podam vypoved k 1.12., kedy uz mame byt presunuti na novu poziciu, tak materska, kt. zacne buducu jar bude prepocitana len z mojho doterajsieho platu? Alebo mi poberanie davok z UPSVAR matersku citelne znizi (cize bude sa pocitat aj z nich)? PN nepripada v uvahu, robim v kancelarii a nevidim na nu ani dovod.

Alebo by bolo rozumnejsie podat vypoved az od 1.1.2022? Zmenilo by to nieco na veci? Ospravedlnujem sa za otazku, ale citam info SP a ja som z toho absolutne jelen, takze kazda rada pomoze 😔

alenah31
22. okt 2021

pokiaľ nastúpiš na MD v r. 2022 tvojim rozhodujúcim obdobím pre výpočet materskej dávky bude príjem z r. 2021 - nie podpora a ani PN by ti materské neznížila. Z podpory ani nemocenského odvody predsa neplatíš - je to tzv. vylúčiteľné obdobie. Takže ak nepôjdeš do inej práce, ale ideš podávať výpoveď a následne sa do nástupu na MD evidovať na ÚP - je jedno či ju podáš k 30.11.2021 alebo k 31.12.2021- výpoveď sa podáva s výpovednou dobou vždy ku koncu mesiaca - len pri Dohode o ukončení PP si vieš uviesť dohodnutý dátum - napr. ten 1.1.2022 - ale ani to na veci nič nemení.

autor
22. okt 2021

@alenah31 ano v tomto pripade to bude dohoda o ukonceni, zle som sa vyjadrila. Len som v hroznom strese, kedze ma to zastihlo nepripravenu a rozhodujem sa, co by bolo najlepsim riesim. Dakujem za pomoc a vysvetlenie 🙂

alenah31
22. okt 2021

ešte jedna vec....ak by si mala možnosť sa zamestnať niekde cez známeho s vysokým príjmom a odpracuješ tam najmenej 90 dní bez PN či OČR (odporúčam o niečo viac) - rozhodujúcim obdobím pre výpočet materskej dávky bude príjem z tohto nového zamestnania a môžeš tak získať max. materské. Za "starého" zamestnania sa ti len pripočítajú dni poistenia🙂

autor
22. okt 2021

@alenah31 zial, takuto moznost nemam :( z mojho sucasneho zamestnania mi vychadza slusna suma, prave preto som si chcela byt ista, ze ten urad mi matersku nepokazi 🙂

abby11
22. okt 2021

Neboj, nepokazí.

autor
22. okt 2021

naozaj ste mi pomohli, dakujem, lebo ja tu stresujem uz 2 dni, co a ako bude, tak aspon o starost menej 🙂

lenka095
22. okt 2021

Pri výpovedi pozor, ak otehotnies s druhým (a nebudeš mat pracovný pomer) nebudeš mat nárok na materské a vyšší rodicak. Tak si všetko popremyslaj…
Zienky ak sa mýlim opravte ma 😊