Výpočet materskej
Maminy,,ktore ste sli z rodicovskej na matersku ako vam bola pocitana materska z prace?ked ste nerobili, tak z coho vam pocitali tu druhu matersku? Dakujem za odpovede...
Som myslela, ze to nejak zaokruhluju, bo mam pracu,kde som platena od predajA, teda kolegyne co si predaju, taky maju plat, tak asi to bude mzdarka pocitat pravdepidobne z ich hrubuch platov, alebo??,
A ako toje keď som pracovala v zahraničí a aj materskú som poberala tam až rodičovský som poberela tu?
@jolly84 Áno, ale pokiaľ pracuješ, po troch rokoch RD ti asi ťažko vyrátajú niečo z nejakých odvodov, keď neboli odvádzané žiadne. Menia sa platové podmienky, mzdy....Takže ak má žena reťazový pôrod a nastupuje z RD opäť na ďalšiu MD, tak zamestnávateľ posiela do SP potvrdenie o predpokladanom príjme, z ktorého sa bude vyrátavať výška MD. Toto totiž riešila pred nedávnom moja známa a takto jej odpísali z SP. 😉
@jolly84 Čo ak má viac ako 3? Áno veď ja viem, že ide z RD a platí čo som napísala - tak sa vyjadrili z SP známej....Predpokladaný príjem potvrdí mzdárka,ekonómka vo fy. v kt. pracuješ - si vedená na TPP, nakoľko ako som už písala za tie roky sa menila min.mzda a aj mzdové ohodnotenia, čiže kľudne by mohla mať vyšší príjem ak by pracovala. Čiže napr. ak mala HM 500,- Eur a mzdárka potvrdí predpokladaný príjem 600,-Eur, tak sa bude rátať MD z tých 600,- Eur.
@pamag1805 no to máš dosť neistú situáciu. Vlastne záleží len od mzdárky, či ti napíše len tvoju fixnú mzdu alebo dá aj pohyblivú časť, ktorú si pred nástupom na md mala. Čítala som prípady, že napísali aj pohybalivú časť a aj také, kde mzdárka napísala len tú fixnú. Tj. na tvojom mieste si udržujem dobré vzťahy s mzdárkou 🙂 a asi aj popredu sa jej to spýtam, aj ked by som sa čudovala, že ak sa s tým ešte nestretla, či bude vedieť odpovedať. Neexistuje na to nejaké usmernenie, aspon pokial viem (rada by som ho videla, ak exituje), v zákone je len tolko, z akého by sa platilo poistenie za mesiac nástupu na MD, čo sa dá rôzne vysvetliť.
@gapa co znamena pohiblivu cast....ja poznam pripad,ze mamicke pri prvej vypocitali matersku z hrubej mzdy a chodilo jej pkolo 350 evri a pri druhom isla z rodicaku do materskej a vypocitali jej nevuem.z coho, zrejme z 1000 evri a materska jej chodila 600 eur...moze byt aj taky pripad?,,
@pamag1805 Ale áno, môže byť, aj keď mzdárka dosť riskovala, ak jej takto navýšila mzdu, lebo je to o dosť ale dá sa, vlastne ide o to čo ti ona napíše, SP to nejak nekontroluje, stačí vlastne dodatok k zmluve , aj keď najdiskutabilnejšie na tom je, že ani si nenastúpila a mzdu zvýšili, preto je najlepšie pre obe strany ak aspoň nastúpiš - aj akože na týždeň-dva do práce a potom MD al. PN a MD....
@pamag1805 si písala, že si platená od predaja, ale ak by si nepredala nič, tak máš zaistenú nejakú hrubú mzdu, najemenj minimum a to z predaja je len navrch, to je pevná a pohyblivá časť.
No skúsiť spýtať sa môžeš, len záleží čo je to za osobu, či si to zistí riadne a či bude za tým stáť aj potom, ale snád 🙂
@eviksk ak nesplníš podmienku aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred pôrodom, tak nárok nevznikne (dajú sa uznať aj dni ukončeného nempoistenia v zahraničí), no počas poberania RP nie si nem.poistená automaticky. Ak by si dní mala dosť, tak aspon z minima (t.č. cca65% z 412eur na mesiac, v bud roku z 429eur a možno 70%) sa dá získať nárok ak sa pred požiadaním o materské (najneskôr 6týž. pred termínom) prihlásiš na DNP+DDP a zaplatíš v splatnosti poistné.

@pamag1805 ráta sa z pravdepodobného príjmu, teda väčšinou to isté, ako pri prvej MD