Výpočet materskej, na ktorú nastupujem 2/2021
Ahojte. Chcela by som sa spýtať na výpočet materskej, na ktorú mam nastúpiť koncom 2/2021. V máji 2020 som skončila RD, hneď na to 1 deň dovolenky a skončila som PP, zvyšok dovolenky preplatený aj s odstupným. 270 dní NP spĺňam a kebyže sa zamestnám napr. od 1.2.2021 s tým, že nový PP nebude trvať dlhšie ako 90 dní, ked nastúpim na MD, tak sa mi bude materská počítať z roku 2020 a teda z toho vymeriavacieho základu, čo som mala akože 1 deň odrobený? Ďakujem.
Ahojte chcem sa tiez poradit ak mozem.
Pocas rodicovskeho mi zamestnavatel ukoncil zmluvu po 9 rokoch z dovodu rusenia firmy. To sa stalo 31.8.20200. Dcerka mala 2.10. 2020 tri roky a nahlasila som sa na urad prace, nakolko bola pandemia ostala som na rodicovskom pandemickom a od 15.1. 2021 som nastupila do noveho zamestnania. Urad prace ma evidoval od 1.1-15.1.2021. Ak by som otehotnela a odpracujem 270 dni budem mat pravo na matersku alebo nie kedze neodrobim dva roky? Dakujem za pomoc.
@barbora234 máš nárok na MD .. podmienka MD je 270 dní za dva roky,
podmienka podpory je 730 dní (2 roky ) za posledné 4 roky.
@zalka dakujem ti 🙏cize ked teraz odpracujem 270 dni plati mi materska ktoru mi vypocitaju a nevadi ze som bola evidovana na urade?
@barbora234 nie vôbec nevadí evidencia na U P
@zalka mala by som na teba tiež prosbu ohľadom rozhodujúceho obdobia pre výpočet MD.
Podľa všetkého nastúpim na MD v decembri 2021,v roku 2020 som odpracovala celý rok v jednej firme,ale žiaľ v januári firma skončila a dostali sme výpovede.Od februára do 8.3. som bola úrade práce,od 9.3. som zamestnaná vo firme u švagra,keď som rodine oznámila,že som tehotná,švagor mi ponúkol,že mi zodvihne plat,aby mi prilepšil MD.
Myslím,ale že to nemá význam a MD mi budú počítať z roku 2020. Nemýlim sa?
@matiaska23 zo mzdy u švagra sa ti bude rátať MD .. takže má zmysel zvýšiť mzdu ... ak odpracuješ u neho aspon 90 dní bez PN a OCR tak bude tá MD rátaná z mzdy u neho ...
ak by si odpracovala menej a šla na PN pred dosiahnutím 90 dní tak by bola MD rátaná z platov roku 2020
@zalka ďakujem pekne,ja som bola úplne v tom,že predošlý rok mi budú rátať. Aké prosím obdobie ešte rátajú teda do MD,celý kalendárny rok a to spriemeruju? Ste zlatá,že takto promptne a hlavne nezištne nám pomáhate s týmito otázkami .
@matiaska23 ak u švagra odpracuješ 90 dní bez PN a OCR .. tak ti MD vyrátajú z platov od 9.3.2021 do 11.2021 ak v 12/2021 nastúpiš na MD
alebo od 9.3.2021 do nástupu na PN .. ak po odpracovaní 90 a viac dní pôjdeš PN.
@zalka ďakujem pekne za radu
@zalka ahoj nechcem sa otravovat, len by som chcela par info😊 . Od 1.1 som nezamestnana na urade prace poberam podporu. Predtym praca 3 roky v kuse. V marci som ostala tehotna, termin porodu 17.12. Chcem sa opytat na matersku. Od dnes 31.5 som sa bola zahlasit ako dobrovolne nemocensky poistena a dala som si zaklad ten minimalny . Bude mi pridelena materaka ked to budem platit az do nastupu na matersku z toho minimalneho zakladu? A este ma zaujma tehotenska davka kedze od dnes som nahlasena ako dobrovolne poistena dakujem krasne za odpoved.
@zalka ahoj, neviem či to bude ešte aktuálna diskusia.. no i tak skúsim.
Zamestnala som sa na spomínaných 90 dní. K 30.6. som odpracovala 91 dní. Len teraz riešime ukončenie PP. Nástup na materskú budem mať 15.7., môžme ukončiť pracovný pomer k 14.7.? A následne od 15.7. nastúpiť na materskú? S tým, že mi materskú budú rátať z tohto zamestnania?
@11girl1133 nerobila by som to, prečo by nemohol PP skončiť 31.7. nech je to ku koncu mesiaca
@zalka nedostala som presne vysvetlenie. Len že by to bolo komplikovanejšie byť zároveň zamestnaná a na MD. Tak, že zmluvu ukončíme k 14.7. Ale mala by tam plynúť ochranná lehota.. tak by to mohlo byť OK?
@11girl1133 no len aby ti nevyrátali MD z roku 2020 a vôbec to nie je komplikovanejšie.
@zalka presne toho sa bojím.
@11girl1133 výplatu za júl ti budú robiť tak či tak ... tak nechápem čo vymýšlajú ...
o jednu registráciu viac
@zalka tiež som bola prekvapená... pôvodne som myslela, že do konca mesiaca tam budem,, zamestnaná ". Ale malo by to byť ževraj aj takto v poriadku.
@11girl1133 no nebude to v poriadku, máš v roku 2020 odpracovaných 90 dní? bude rátané z toho, ak nemáš tak bude rátaná z min. VZ.
@zalka mám odpracované dni i v roku 2020. Ach jaj.
@zalka dobrý deň prosím o info. 26.2.2021 som ukončila RD, do 14.3.2021 som čerpala dovolenku u bývalého zamestnávateľa. 14.3.2021 som skončila PP, 15.3.2021 som nastúpila do nového zamestnania. 1.8.2021 som nastúpila na rizikove tehotenstvo. Podľa Sociálnej poisťovne mám 118dni nemocenského poistenia ( čerpala som OCR s mojou dcérkou) u nového zamestnávateľa a MD sa mi vypočíta z obdobia od 15.3.2021-31.7.2021. Do úvahy beriem súčet hrubej mzdy za toto obdobie a delím to počtom kalendárnych dni za obdobie 15.3.-31.7.2021(17 dni marec+30 máj+31 apríl+30jun+ 31jul) alebo mám od tych kalendarnych dni odpočítať dni keď som čerpala OCR? Dakujem za radu
@zalka ahoj prosim ta, uz by som mala nastupit na matersku 5.11 , som dobrovolne nemocensky poistena od 31.5 vkuse. Zaklad som si dala minimalny platim mesacne 181e do socialnej poistovne . 546 je zaklad a toho platim 181 e. Vies mi vypocitat kolko budem dostavat materaku ? Neviem sa vysomarit z tych cisiel dakujem

@zalka ahoj, môžem aj ja poprosiť o radu?
Som SZČo, na materskú nastupujem začiatkom mája. Je možné, že budem poberať MD a budem zároveň v tej istej živnosti pokračovať a budem z nej mat prijem? Neprídem o MD?
Voľakedy to možné nebolo, ale teraz co čítam, chápem tomu tak, že môžem 🙂
Vedela by si mi prosím poradiť? Ďakujem