Výpočet materskej po zmene pracovnej zmluvy

pondelnicka
26. máj 2013

Potrebovala by som poradiť... Momentálne poberám rodičovský príspevok, popri ktorom od januára 2012 pracujem na polovičný úväzok. Zostala som u toho istého zamestnávateľa, len sa mi zmenila pracovná zmluva. Od septembra 2013 nastupujem na plný pracovný pomer (dcéra ide do škôlky) a plánujeme druhé bábo... Tak by ma zaujímalo, ak by som budúci rok otehotnela, materská sa mi bude vyratávať za predchádzajúci rok (2013), čiže z polovičného úväzku a tých pár mesiacov na plnom???? Pýtala som sa ekonómky, či by sa nedalo nejakým spôsobom ukončiť pracovný pomer, a aby ma znova prijali - novou zmluvou, čím by som sa vyhla výpočtu materskej z polovičného úväzku, ale vraj sa to tak nedá... 😔 Takže mám smolu, že som musela ísť popri rodičovskom do práce, a tým som si vlastne pokafrala budúcu materskú? Alebo je nejaká možnosť, čo s tým spraviť????

zalka
26. máj 2013

@pondelnicka hm.. dá sa pomôcť ... chod na ocr 11 dnovú ... ( musí byť 11 dní ) na prelome zmluv ... a potom po odpracovaní 90 dní sa ti bude prípadná MD počítať z toho príjmu teda z normálneho platu a možno aj na DNP to využiješ.

gapa
27. máj 2013

@zalka
toto nefunguje, už sme si o tom písali, prerušením nem.poistenia podla § 26 Zákona o soc.poistení sa nemení rozhodujúce obdobie vid § 54 ods.9 Zákona o soc.poistení
kopírujem ho:
(9) Pri určení rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu a na účely nemocenského poistenia zamestnanca na zistenie 90 dní nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie sa § 26 ods. 5 nepouţije.
zdroj:
http://www.employment.gov.sk/leg-socialne-poist...
@pondelnicka

ale ak by si toto spravila, tj. mala prerušenie v správny čas (podla mna napr. po 270dnoch od nástupu po rd, ak porodíš do konca roku 2015 a nanovo sa prihlásiš do 460dní od prerušenia poistenia), tak potom máš prerušené=ukončené nem.poistenie a ak by si sa potom pred nástupom na md prihlásila na dobrov.poistenie,tak ti vznikne aj nárok na materské z dobr.poistenia, cca 255eur mesačne, ak sa ale zákony a výklady nezmenia.

zalka
27. máj 2013

@gapa áno písali ... ja myslím prerušenie na konci RD ... a potom sa jedná o možný VZ 2014 kt. sa bude rátať z 2013 roku ... tj. od prerušenia .. my sme písali o trošku inom prípade.

gapa
28. máj 2013

@zalka
mne sa zdá, že išlo o to isté, ale to nie je podstatné. Podstatné je, že prerušením poistenia nezmení rozhod.obdobie zo zamestnania, len získa ukončené=prerušené poistenie.

zalka
28. máj 2013

@gapa tak aj prerušenie poistenia jej pomôže .. môže si MD vylepšiť v tom prípade DNP ... iste lepšie ako priemer ..
polovičný úväzok a plný.

pondelnicka
autor
28. máj 2013

@gapa @zalka baby, vďaka za odpovede, aj keď priznávam, trochu som sa v tom stratila... 😒 😒 Pochopila som - pomohlo by DNP a podľa sociálnej poisťovne by som si tým pádom mohla uplatniť materskú z oboch poistení... Správne? Ale to prerušenie nejak stále nechápem.... 😖

zalka
28. máj 2013

@pondelnicka napr. v septembri nastúpiš do práce na plný úväzok , a dieťa Ti onemocnie ... pôjdeš na OCR .. na 11 dní.
OCR 10 dní platí SP, 1 deň ten 11sty sa ti preruší poistenie ...
ak by si v novembri šla na PN ... alebo na novú OCR .. tak by sa ti stačilo prihlásiť na DNP pred začiatkom PN alebo OCR , a mala by si PN alebo oCR platenú zo zamestnania aj z DNP.

pondelnicka
autor
28. máj 2013

@zalka ahááá, a za to prerušenie mi nepríde nejaká upomienka/nedoplatok, alebo dačo? A ak by som sa po tom prerušení prihlásila na DNP, netreba mi tých 270dní? Je toto možné aj v prípade, že by som išla na rizikové, čiže dlhodobá PN.... 😖 A materská by sa aj tak vyrátala z toho vyššieho základu?

zalka
28. máj 2013

@pondelnicka nie nepríde ti žiadna upomienka, a tých 270 dní pre DNP získaš z dní pred prerušením ... treba prerušiť pred otehotnením ...

pondelnicka
autor
28. máj 2013

@zalka Už som v obraze: prerušenie, potom prihlásiť na DNP, otehotnieť a vybavené... 😉 Tým pádom môžem ísť aj na OČR, príp. PN.../prípadne si to uplatniť iba zo zamesnania, nie z DNP/ Tak???? Ak som správne pochopila aj info na socpoist.sk, tak počas materskej poistné neplatím a po skončení materskej sa môžem z DNP odhlásiť... Dobre som pochopila???

zalka
28. máj 2013

@pondelnicka
po prerušení ... PN, OCR, uplatniť zo zamestnania aj z DNP ...
na DNP sa prihlás potom až ked to budeš potrebovať ... či si chceš platiť DNP z minima 130,27 eur mesačne? Alebo z maxima 414,41 eur mesačne... v ždy ak budeš prihlásená a nebudeš na PN, OCR alebo MD tak to platiť budeš musieť ...

pondelnicka
autor
28. máj 2013

@zalka to mi je jasné, že platiť budem musieť, výšku som ešte neriešila, momentálne som len hľadala spôsob, ako vybrdnúť z materskej, ktorá by bola z polovičného úväzku... Teraz, celkom teoreticky a špekulatívne: ak preruším, prihlásim sa na DNP, cca po 2-3mesiacoch otehotniem a zostanem PN až do nástupu na materskú, tak mi pobeží PN aj materská z oboch poistení??? Niežeby som to tak chcela využiť, len ma to napadlo....

zalka
28. máj 2013

@pondelnicka
ak prerušíš ... tak to poistenie pred prerušením sa pripočíta k DNP ( máš na to 15 mesiacov )
a z poistenia po prerušení sa ti bude rátať MD zo zamestnania ...

A neprihlasuj sa hned na DNP , až ked otehotnieš alebo ochorieš ...
ak chceš hned platiť ... a veľa platiť tak sa prihlás aj teraz ... a môžeš platiť od vidím do nevidím ... ja ti píšem riešenie ako to urobiť čo najlacnejšie ... tak si prečítaj moje rady ešte raz ... a popremýšlaj nad tým ..

pondelnicka
autor
28. máj 2013

@zalka tak už som to pochopila definitívne a snáď správne - prerušiť v každom prípade, ak zistím, že som tehu, tak okamžite prihlásiť DNP... Keďže sa mi dni poistenia zrátavajú, tak môžem mať po otehotnení OČR, PN... Už je to OK? 😉 Sorry, že toľko otravujem, 😔 ale ešte jedna vec ma napadla... Ak by som poistenie prerušila, otehotnela, ale neprihlásila sa do DNP, tak aj tak by som mala materskú vyrátanú podľa príjmu z plného úväzku, však? Tým pádom by to bolo vlastne všetko vyriešené aj bez platenia.... 😵

zalka
28. máj 2013

@pondelnicka no @gapa tvrdí, že nie ... takže radšej mať zadné vrátka ...

pondelnicka
autor
29. máj 2013

@zalka OK, máš pravdu, radšej sa poistím... 😎 véééľka vďaka za pomoc... 😵 😵 😵