icon

Výpočet materskej pri zmene zamestnávateľa

nita12
11. jan 2023

Ahojte. Snazime sa uz dlhsie o babo a teraz najblizsie budem menit zamestnavatela, ale budem mat medzi tymito dvoma pracami 1-2 mesiace volno, cize budem nezamestnana v tomto casovom obdobi. Vyse 5 rokov pred tymto som bola stale zamestnana. Ak nahodou otehotniem pocas tychto 1-2 mesiacov bez zamestnavatela, ale s podpisanou zmluvou u druhej firmy, prip. prve mesiace u noveho zamestnavatela, ako sa mi bude pocitat materska? Ide mi o to, ci sa mi oplati este so snazenim sa pockat par mesiacov, alebo to neovplyvni nijak vysku materskej, ak by som otehotnela hned.

lubka.xz
11. jan 2023

neovplyvni ti to matersku, lebo počas posledných 2 rokov, musiš byť 270 nemocensky poistena, čo budeš aj splnať. Ak ti nový zamestnavateľ dá lepši plat, budeš mať platenú meterskú z nového pracovného pomeru, ked tam budes do termínu porodu minimálne 90 dní zamestnana.

chadkroeger
11. jan 2023

@lubka.xz nie do termínu pôrodu ale termínu nástupu na materskú

lubka.xz
11. jan 2023

@chadkroeger ano, zle som sa vyjadrila, do nastupu na matersku

nita12
autor
11. jan 2023

@lubka.xz dakujem.. A ak by som mala v starom zamestnani vyssi plat, tak sa berie stary zamestnavatel do vymeru? Po akej dobe sa uz berie iba novy?

lubka.xz
11. jan 2023

po tych 90 dnoch u noveho, vsetko je napisane na socialnej poistovni, tam je to dopodrobna vysvetlene

sasesoe
11. jan 2023

@nita12 ako je napisane vyssie, len tych 90 dni u noveho zamestnavatela musi ist o platenie nemocenskeho poistenia, tzn pocas nich pracujes alebo cerpas dovolenku. Ak by si bola na PN, tak toe dni sa Ti nepocotaju a ak budes mat menej ako 90 dni, tak pojde z platu z predchadzajuceho zamestnania.

nita12
autor
11. jan 2023

Dakujem vam velmi pekne za rady 🙂 Ste super

chadkroeger
11. jan 2023

@sasesoe a paragraf počas tých 90 dni ak sa môže vziať?