icon

Výpočet peňažnej pomoci v materstve

katrinka00
25. jún 2011

Ahojte, chcem sa vás spýtať, dopočula som sa o takej možnosti, že keď idem z jednej materskej na druhú, že mi môže môj zamestnávateľ napísať "akože predpokladaný plat, aký by som bola mala, keby som robila" a z toho mi vraj vypočíta soc.poisť. materskú, viete o tom niečo? Jednej známej tak potvrdili vysoký zárobok, ktorý tam predtým nikdy nezarobila a vraj bude mať materskú aj 500 e. Chcem sa na to informovať aj na sociálke, len nechcem vyzerať ako blbec, najskôr sa pýtam či to je Vám niektorej známe. ďakujem

feb13
25. jún 2011

Myslis nastup na matersku po rodicovskej? Tak to aj mna zaujima... neviem ci sa berie do uvahy tvoj posledny plat stanoveny v zmluve, alebo predpokladany plat, lebo teda odvtedy by ti uz mohli zvysit atd. Vlastne zamestnavatel teoreticky ti moze potvrdit hocico, neviem ci to niekto kontroluje.
Ja som pocas rodicovskej dokoncila studium, takze by mi ten plat mali zvysit. Na druhej strane mam nieco stanovene v zmluve, ale realne som zarabala ovela viac, pretoze som robila na smeny, a tie priplatky za nocne a vikendy v zmluve nie su. Prvu matersku mi vyratali podla celorocneho prijmu, takze aj vratane tych priplatkov. A druhu mi budu ratat bez nich? Mate s tym niekto skusenost?

katrinka00
autor
27. jún 2011

@feb13 no tak nejako, že ti ešte jedno dieťa nemá 3 roky a narodí sa ti druhé. Vraj tam sa dá vybaviť, že by ti napísal zamestnávateľ predpokladaný plat a z toho ti to vypočítajú. Ale to sa treba asi pýtať na soc.poisťovni.....

krajinka
27. jún 2011

@katrinka00 no pokial viem, to povrdenie od gynekologa odnesies zamestnavatelovi, ktory ti tam napise predpokladany plat, ktory by si dostavala, kebyze pracujes...jeho vyska zalezi vzdy od konkretneho zamestnavatela, s tym socialka nema nic spolocne 😉

katrinka00
autor
27. jún 2011

@krajinka aj tak mi je to divné, že vlastne sa neodvádza poistné a berú na to ohľad, veď výška materskej sa dáva na pol roka a to z vymer.základu a dávať to z predpokladaného mi nejde do hlavy, lebo fakt tej známej, tam potvrdili tuším plat nad 1000 e (čo tam nikdy nemala) a teraz mám mať materskú 500 e..... ale možno to tak je, zavolám si na poisťovňu....

krajinka
28. jún 2011

@katrinka00 a to ich ako ukecala, aby jej napisali taky plat?

katrinka00
autor
28. jún 2011

@krajinka vraj áno, lebo sú rodina.....

krajinka
28. jún 2011

@katrinka00 tak potom to uz chapem, myslim, ze normalne ti zamestnavatel taky premrsteny plat nenapise 😉