Výpočet tehotenskej dávky

15. aug 2021

Vedel by mi niekto poradit? Dostala som rozhodnutie ohladne tehotenskej davky. Zamestnavatela kontaktovala socialna poistovna s tym, ze chcu vediet vysku vyplaty, neviem presne ako to bolo formulovane, ale nasa uctovnicka im dala sumu co mam na pracovnej zmluve, hrubu zakladnu mzdu. Lenze my mame k vyplate aj premie (pohyblivu sumu, zavisi od zisku), ktore sa pohybuju v dost velkej sume, z tej samozrejme aj strhaju vsetko co sa ma. Nie je to nic bokom. Tehotenske mi tym padom prislo to najnizsie, kedze nahlasila len zakladnu hrubu mzdu. Myslite, ze by sa s tym dalo este nieco urobit? Napr. preukazat sa vyplatnymi paskami? Momentalne som na RD, opat tehotna.
Dakujem za kazdu odpoved

ikonica
15. aug 2021

Odvolaj sa...

ikonica
15. aug 2021

Pasky ukazovat netreba, v socialnej poistovni vidia, z akych vymeriavacich zakladov (hruba mzda) sa plati poistne...

autor
15. aug 2021

@ikonica no ved prave to nechapem preco si to nepozreli, ved z tej sumy my vyratavali aj matersku.

lienka.7
15. aug 2021

Odvolat sa... ked mas vyplatne pasky tak vies ake si mala VZ.

lilinka88
15. aug 2021

Ak si bola celý minulý rok na RD, vychádza sa z predpokladaného vymeriavacieho základu, ktorý sa pýta od účtovníčky. Aký poskytla, z takého vychádzali. Aké VZ by si mali pozerať, keď si na RD? Či myslíš,že kontrolujú či účtovníčka nedala náhodou nižší/vyšší VZ ako si mala pred 2-3 rokmi?

ikonica
15. aug 2021

Ak ide o retazovy porod, nemala by byt nova materska nizsia ako predosla.... A teda aj pre tehotenske by mal byt vymeriavaci zaklad minimalne ako pri predoslej md... Teda ak ide o retazovy porod...

nafka0483
15. aug 2021

Ale tehotenske mas to "najnizsie" az do VZ v hrubom nejakych 1700 ci kolko. Cize rovnako dostane ta co zaraba minimalku a ta co zaraba 1600...

lacathe
15. aug 2021
zuvelyn
15. aug 2021

Napísať odvolanie. Mne tiež vyratali pôvodne zle, aj som sa ponatahovala s pracovnickami že nemajú pravdu, nakoniec priznali ze urobili chybu. Ale určite poslať oficialne odvolanie.

autor
15. aug 2021

@lilinka88 no z toho, ktore im bolo poskytnute ked som isla na matersku, kedze som odvtedy nepracovala. Ked som sa to uctovnicky pytala, povedala mi, ze oni to tak divne formulovali a ona nevedela co tam ma uviest, tak tam dala sumu z pracovnej zmluvy /bez premii/.

autor
15. aug 2021

@ikonica ano je to retazovy, v novembri by som mala rodit, RD konci v aprili bud.roka

nafka0483
15. aug 2021

@lacathe Aha, tak do 1400 je rovnake ako z minimalky, nepamatala som tu sumu.

autor
15. aug 2021

@nafka0483 2000e v hrubom, cize o 80e menej

autor
15. aug 2021

@zuvelyn uctovnicka mi slubila, ze tam zavola, ale zjavne ma na haku, tak to skusim riesit po vlastnej osi. Dakujem, napisem odvolanie.

lilinka88
15. aug 2021

@autor práve preto,že odvtedy si nepracovala sa pýtali účtovníčky aký VZ by si mala,ak by si v danom mesiaci pracovalz. vieš si predstaviť koľko je tehotenských, materských a iných dávok a koľko by bolo roboty to kontrolovať? Okrem toho teda,že nie je dôvod to kontrolovať a neveriť uct. Vyžiadali predpokladaný VZ, ona ho poskytla. Nie je čo porovnávať. To,že ona nepochopila čo chceli, nie je ich problém, mala už vtedy kontaktovať pracovníčku, ktorá to žiadala a popýtať sa. Toto nie je ich chyba.
Iné bude pri materskej, keďže je reťazena, opäť budú pýtať predpokladaný VZ. Ak by ten uviedla nižší ako si mala pri predošlej, automaticky by sa ti navýšila materská na pôvodu výšku

vandala
18. aug 2021

Ahoj, som presne rovnaky pripad ako ty, uz si nieco vyriesila?