Výpoveď počas doby trvania predĺženej RD. Čo ďalej?

tinkatin
5. sep 2011

Počas trvania celej MD a RD som bola zamestnaná .. ale tak , že som bola ešte pred MD v skúšobnej dobe .. musela som zostať doma na rizikovom,takže mi nestihli dať zmluvu na neurčito,alebo výpoveď . ... ale počkali si na mňa pred koncom RD 😒 .. nakolko " nemali " pre mňa miesto 😒 oznámili mi že ma budú musieť prepustiť ... tak nakolko mám syna alergika som si na základe toho vybavila predĺženú platenú RD... pár mesiacov na to sa mi naskytla ako-taká robota, tak som musela kvôli nej dať výpoveď v tejto spomínanej firme .. zamestnali ma na TPP s 3 mesač. skúšobnou dobou.. robila som tam mesiac a pol keď ma po odpracovanej dobe zavolali s tým že mám výpoveď spolu s ostatnými kolegami, ktorý tiež ešte boli v skúšobnej dobe :/ .. ževraj musel prepustiť 10 zamestnancov , tak začal od nás nových ☹ .. takže som spadla medzi dve stoličky 😢 .. hneď na to som sa bola pýtať na úrade, že čo ďalej , ale tá ktorej patrím bola zastupovaná, tak som išla tam .. a tam mi povedala že nakolko som ešte na RD nemusím nič riešiť , čo sa týka zdravotnej,evidovania sa na úrade .. a preto sa chcem spýtať , či je to ozaj tak čo sa týka tých úradných vecí a či vôbec mali právo ma vyhodiť nakolko som ešte na predĺž . RD ?

liz_lemon
6. sep 2011

ano, nemusis sa hlasit na UP, ak si na RD, az ked ti RD skonci, tak sa zahlasis na UP, a stat bude za teba platit odvody do zdravotnej poistovne
ano, mohli ta prepustit v skusobnej dobe, lebo pocas nej nie si nijako chranena

martinka17
6. sep 2011

@tinkatin pridávam sa k @liz_lemon , počas RD som dostala výpoveď, pre istotu som bola na UP aj SP a zbytočne, ak poberáš raz RP, iné ich nezaujíma, lebo si poistenec štátu tak či tak, ak ti skončí RP, potom môžeš ísť sa všade regostrovať 😉

gapa
6. sep 2011

@tinkatin
súhlsím s vyššie napísaným.
tebe neskončil prac.pomer výpovedou, ale skončil ti v skúšobnej dobe (to je rozdiel) a ak poberáš RP, neznamená to, že si na RD, ty bud pracuješ na prac.pomer alebo si doma a TRVá!! ti prac.pomer a čerpáš v nom RD. Ked skončí prac.pomer, už nečerpáš RD (podla zákonov, aj ked sa tomu tak hovorí, len aby si vedela, že ti netrvá napr. poistenie v nezam, lebo nečerpáš RD!!!) len poberáš RP počas riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov v tvojom prípade o dieťa s dlhod. nepriazn. zdr. stavom.

Pokial poberáš RP, tj. do doby, kedy máš upsvar-om schválený dlhodobo nepriazn. zdr. stav (bud schvalujú na 1rok alebo do 6rokov hned, podla diagnozy a konkr. prípadu), no max. do 6rokov, tak si zdr.poistená štátom ako osoba poberajúca rodič.príspevok. V soc.poistovni, ak máš podanú prilášku, tak si nadalej dôch.poistená štátom. t.j. nemusíš sa evidvoať na up do doby poberania RP.