Výška materskej
Dobrý deň, takže - momentálne som v 5tt tehotenstva. Dozvedela som sa, že zamestnávateľ nám chce znížiť úväzok na 3/4, ale s tým, že budeme pracovať klasicky a peniaze nám bude vyplácať mimo. A ja neviem, čo teraz robiť, samozrejme ak to podpíšem, výjde mi mizerná materská. Aj keď neviem, či pri plate 700€ v hrubom to bude až taký rozdiel. Ak to nepodpíšem, môže ma vyhodiť, keďže lekár mi v 5tt potvrdenie o tehotenstve ešte nedá. Prípadne tretia možnosť je dohodnúť sa, že pár mesiacov budem mať skrátený úväzok a potom by mi dal zmluvu na inú pozíciu s vysokým platom, aby mi vyšla vysoká materská, s čím by podľa mňa možno aj mohol súhlasiť. Ale netuším, ako toto funguje a či sa to dá, okrem toho by to bolo len na ústnej dohode. Inak moja pracovná história 2/22 - 6/22 práca na plný úväzok 750€ v hrubom, 7/22 dohoda, 8/22 - zatiaľ 2/23 práca na plný úväzok 700€ v hrubom. Poraďte prosím, ako to čo najlepšie vyriešiť.
Novu zmluvu s vysokym platom by si potrebovala u ineho ZAMESTNAVATELA, nie s inou poziciou, inak ti je nanic. Porodit stihas v 2023, takze ak si nemenila zamestnavatela (nespominas, ci to boli zamestnavatelia rozni v 2022), materska by sa ti ratala z roku 2022.
Ked mas termim 2023 tak sa ti to pocita za rok 2022 cize toto uz velmi vplyv nema...preco ti gynekolog neda potvrdenie? Ja som do prace odfotilaen tehotensku knizku a tu mi dali hned ako mi potvrdila tehotenstvo v 6tt. Ale asi kazdy lekar inak...teraz byt tebou toto neriesim..si len na zaciatku..prvy trimester je velmi rizikovy a este sa moze kadexo udiat (verim ze nie ale nikdy nevies). Takze zaklad pre teba je hruba mzda za rok 2022 a z toho 75% 🙂
@babovka2321 2022 február až jún iný zamestnávateľ, potom dohoda a 8/22-súčastnosť u tohto zamestnávateľa.
Takže by som musela zmeniť na tých posledných 90 dní zamestnávateľa, a v tom prípade by sa mi počítala materská z tej mzdy? A ak ostanem u toho istého zamestnávateľa, bude sa mi materská počítať z priemeru za rok 2022? Prepáčte za blbé otázky, nevyznám sa do týchto vecí, pri prvom dieťati mi nevyšla materská, pritom mi chýbalo len pár dní poistenia, tak sa nechcem zase od*bať 😀
Ak máš u tohto zamestnávateľa dohodu od 8/22, tvoje rozhodne obdobie bude 8/22 až mesiac pred nástupom na materskú, čiže by táto zmena mala vplyv aj na materskú. Na zmenu by nestačilo zmeniť pozíciu s vyšším platom, musel by sa napr zmeniť pracovný pomer z dohody na TPP alebo zmeniť zamestnávateľ a mať odpracovaných min 90 dní
@lilinka88 dohodu som mala len júl 22, august 22 až súčasnosť trvalý pracovný pomer. Takže sa mi to bude počítať z akého obdobia?
Ok, keďže mi nedošlo, že tak asi zaváži aj zmena zamestnávateľa, tak takto:
- 1/22: zamestnávateľ A (prvá firma) na dohodu + ešte rodičák
- 2/22-6/22: zamestnávateľ B (druhá firma) TPP
- 7/22: zamestnávateľ A na dohodu
- 8/22-súčasnosť: zamestnávateľ A TPP
Tak ako som písala, pokiaľ to ostane takto, rozhodné obdobie je od začiatku aktuálneho PP,čiže 8/22 do konca mesiaca pred nástupom na materskú
@lilinka88 ďakujem, takže tým pádom nemôžem mať ani náhodou papierovo znížený úväzok

kedze na matersku budes nastupovat tento kslendarny rok vyratavat sa ti bude za minuly rok. takze to mas jedno. len ostan zamestnana