icon

Výška materskej: Dovolenka vs. práceneschopnosť – aký je rozdiel?

zuzik0806
Dnes o 16:41

Dobrý deň.

Chcela by som sa opýtať informáciu ohľadom výšky predpokladanej materskej. Momentálne som zamestnaná a som na rodičovskej dovolenke. Malá bude mať 29.11.2026 tri roky a zistila som, že som tehotná. Predpokladaný nástup na materskú mi vychádza 8.1.2027. Aká by bola výška materskej v prípade ak by som čerpala dovolenku vs aká by bola keď by som išla na ten čas - cca 1,5 mesiaca na PN. Bol by v tom nejaký rozdiel?

Ďakujem za odpoveď veľmi pekne

anonym_b4556d
Dnes o 16:47

Ak nemastupis do prace (neobnovis nemocenske poistenie )PN nedostanes ak obnovis poistenie uz nebude retazovy porod
kolko mas dovolenky? ta je preplacana priemerkou rresp PVZ (podla zmluvy) a PN je urcite nizsia

zuzik0806
autor
Dnes o 18:28

A nie je to tak, že ak pôjdem rovno na PN, tak tá sa počíta z pravdepodobného zárobku ktorý by mi dali a potom sa tak počíta aj materská? A keby som čerpala dovolenku tak by sa mi potom rátalo z tej aktuálnej dosiahnutej mzdy? Mám cca 40 dní

lilinka88
Dnes o 18:49
@zuzik0806

A nie je to tak, že ak pôjdem rovno na PN, tak tá sa počíta z pravdepodobného zárobku ktorý by mi dali a potom sa tak počíta aj materská? A keby som čerpala dovolenku tak by sa mi potom rátalo z tej aktuálnej dosiahnutej mzdy? Mám cca 40 dní

@zuzik0806 je to ako píšeš. Ak pôjdeš rovno na PN, PN aj materská bude počítaná z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Ak budeš čerpať dovolenku, materská bude počítaná z dosiahnutých vymeriavacích základov od ukončenia RD do konca roka.
V ani jednom prípade nepôjde o reťazenie materských. Poistenie sa ti obnoví ukončení RD