icon

Výška materskej - muž

3. máj 2023

Dobrý deň. Od 3/21 som na MD, momentálne teda stále RP. V novembri by som mala rodiť, to bude mať prvé dieťatko 2,5roka.
S mužom sme rozmýšľali že by so starším dieťaťom išiel na toho posledného polroka na MD kým ja budem s mladším.
Chcem sa opýtať, z akého resp konkrétne ktorého obdobia bude mužovi ratanych tých 75% z hrubej mzdy?
Mne boli rátame z predošlého roka teda 2020 nakoľko som nastupovala na MD v marci 2021. Ak by on nastupoval približne v polovici októbra ako by som ja išla na MD s mladším dieťaťom bolo by mu to rátame z celého kalendárneho roka 2022? Lebo viem že sa to nie vždy takto ráta.
Ja som si vedela vtedy približnú výšku budúcej MD vypočítať sama a až na pár eur som sa trafila (ale už som zabudla ako som to počítala, vie mi teda niekto poradiť ?🙏) A chceli by sme teda zistiť či sa nám oplatí, aby muž išiel na MD alebo radšej ostal normálne v práci aj keď teda skôr sa prikláňame tomu, aby ostal v práci.
Ďakujem

petamich
3. máj 2023

odkedy manzelovi trva pracovny pomer? ak od 1.1.2022 a skor - tak sa bude pocitat VZ z roku 2022, materska je 75% vymeriavacieho zakladu (hrubej mzdy + bonusy atd.) a pocita sa za kazdy kalendarny den, su na webe aj nejake kalkulacky dostupne

autor
3. máj 2023

@petamich ďakujem, tuším od 1.12.2018

petamich
3. máj 2023

tak potom 2022 🙂