Výška materskej po 1.5.2017
Ahojte zienky. Chcem sa spytat, ci zenam, co nastupuju na matersku pred 1.5.2017 sa po tomto datume bude automaticky materska preratavat.
Ja nastupujem na matersku na prelome marec-april. Budu mi ratat este 70% zo zarobku, po novom to bude 75%. Su tu mamky co nastupovali na matetsku ked sa menilo z 65% na 70%?
Dakujem za odpovede.
ano, bude - ak to prejde parlamentom. zatial je to len vladny navrh
Super. Ja uz to beriem ako keby to preslo. Kazdej mamine sa zide nejake euro navyse. Mne to spravi skoro 50e. Mam cely zoznam veci co za to kupit....
Ahojte mozem vstupit do diskusie a opytat sa na jednu nejasnost, ktoru mam?
Ak sa denny VZ meni od 1.1.2017 zo 43Eur na 58Eur, a moje rozhodujuce obdobie je od 15.oktobra 2016 a 1.2.2017 nastupujem na MD. Znamena to, ze ak som aj v starom roku dosiahla VZ 58Eur bude sa mi pocitat ten, alebo sa mi zapocita za stary rok tych 43Eur a az za januar sa zapocita denny VZ 58Eur a nejak mi to potom alikvotne nascitaju? Dakujem za odpovede a nazory 🙂
@majusqa77 http://www.pluska.sk/rady-tipy/10/materska-vyle... ja to podla tohoto clanku chapem inac, a tu je to aj na stranke soc. poist. http://www.socpoist.sk/aktuality-maximalne-nemo...
@luccymall ahoj. Ja nerozumiem tvojmu "moje rozhodujuce obdobie je od 15.oktobra 2016". Ak nastupujes k 1.2.2017 na MD, tak ti budu ratat vymeriavaci zaklad na MD z priemernej mzdy za rok 2016. T.j. tvoja hruba mzda za cely kalendarny rok sa zrata, vydeli cislom 366 a z toho ti vyrataju 70%. To bude tvoj vymeriavaci zaklad na materske. Tych 70% si vynasobis poctom dni v mesiaci. Ja som bola na prvej materskej ked bolo este 65%. Vymerali mi 17e na den, tak.som mala za 31 dnovy mesiac cca 540e.
Tohtorocny zakon prichadza do platnosti 1.5. 2017 myslim, tak jednoducho od maja podla zakona prerataju zaklad na 75% z priemernej rocnej mzdy za rok 2016. Do maja dostanes 70% a od maja 75%. Snad to bolo zrozumitelne.....
@luccymall presne ako píše @majca88 , od 1.1. sa zdvíha maximálny denný vymeriavací základ na 58eur. Cize pokial si zarábala mesačne v hrubom v r.2016 2000eur mesacne, tak tvoj vymeriavací základ je 2000x12mesiacov/365. to je cca 65e, ale keďže Max je 58 eur, tak ďalej do výpočtu vstupuje len 58e. Následne vynasobis túto sumu aktuálnym %, od 1.1. to je 70% a od 1.5. to bude 75%. Cize 58e krát 70% je cca 41eur na deň a každý mesiac sa to bude narobiť podľa počtu dní v mesiaci. cize január je 41x31...atď. dúfam, že si pochopila 😉
Ja som zase niekde citala (ale tusim to bol len niekoho nazor), ze to zvysenie bude platit len pre tie zeny, ktore na matersku nastupia toho 1.5.2017 a po tomto datume. Tie, co nastupia pred, hoci aj 30.4.2017 tak sa im to bude pocitat z tych 70% a nie 75%. Je to pravda? Alebo sa teda da nastupit na MD pred 1.5. a nasledne po 1.5. mi to automaticky prejde na tych 75%?
@majca88 ja som v obdobi, kde som uz bola tehotna menila zamestnavatela. Od 15.oktobra mam noveho zamestnavatela, a nastup na MD mam bud 1.2. alebo 14.2. ako sa rozhodnem a budem citit, cize pre mna bude platit podmienka tych minimalne 90 odpracovanych dni, ktore budu aj rozhodujuce pri vypocte vysky MD. To splnam cize vyska sa bude pocitat od posledneho zamestnavatela od dna nastupu do prace po koniec predchadzajuceho odrobeneho mesiaca pred nastupom na MD. Aspon tak mi to vysvetlili v socialke a aj mzdarka.
Chcem sa spýtať že či zvyšujú všetkým mamičkám či len tým čo pracovali pred materskou?
@yasminka123 pokial mas narok na matersku tak hej zvysuje...ale aj rodicak ide o 10 eur hore...
Ahojte.
Pls viete mi pomoct?
V january 2018mam termin porodu.
Z coho sa mi prosim bude vypocitavat materska?
Pytam sa preto ze od 02/2017mam pomerne o dost väčšiu mzdu a chcela by som aby sa to zapocitavalo...dakujem pekne
@8dominika8 Predpokladam,ze na MD nastupis cca v decembri. V roku 2016 si pracovala cely rok?
@evittam ano ano pracovala som cely rok...
Preto neviem ako sa to pocita ked mam odpracovany cely rok 2016 a ako pises pojdem v decembri 2017... cize skoro aj cely rok 2017 odpracovany.... :/
U toho isteho zamestnavatela na TPP
@8dominika8 Tak tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za rok 2016.
Presne toho som sa obavala... ://
Nerozumiem preco ked mam skoro 12 mesiacov odpracovanych aj v roku 2017.... preco sa to nezohladnuje....
@evittam
Presne toho som sa obavala... ://
Nerozumiem preco ked mam skoro 12 mesiacov odpracovanych aj v roku 2017.... preco sa to nezohladnuje....
To je teda otras!
@8dominika8 lebo je zakon postaveny tak, ze sa berie predchadzajuci kalendarny rok. predpokladam, ze je to koli tomu, aby zena, ked zisti, ze je tehotna a necha si zvysit mzdu, aby to nebolo pocitane z toho....
@8dominika8 No lebo sa to nezohľadňuje. Su dane podmienky vypoctu a hotovo. Keby si napr.prisla o zamestnanie alebo mala nižšiu mzdu tak zase by bolo "otras" keby ti to pocitali z tohto roku....Proste je to tak.😉
@evittam
Max DM? Oooo to ma zaujalo.
Viete ma nasmerovat prosim? 🙂
@8dominika8 No, ukoncit terajsi PP a zamestnat sa u noveho zamestnavatela na minimalne 90dni bez PN a OCR na max.VZ. Ak mas taku moznost.😉
Ahojte chcela som sa spytat mam ryzikove tehotenstvo a mam moznost nastupyt 8tyzdnov pred porodom alebo 6tyzdnov pred porodom na matersku a kebyze chcem nastupyt tych osem tyzdnov pred porodom na matersku prichadzam o nejake percento penazi na.materske ci nie chcela.by som vediet na com som a p o sa pytam o radu tu u vas
@monika8971 Neprides o žiadne percento. Mas narok na 34tyzdnov MD ako kazda zena, slobodna osamela matka 37tyzdnov, pri dvojičkach 43.

@majca88 Ja som tak bola.Vo febrari 2016 mi koncila MD,za januar a cast februara som dostala vyssiu,automaticky,nemusela som nic vybavovat.