Výška materskej po PN
Ahoj maminky. Mám na vás 2otazky...som v 7tt tehu... Doma mám synčeka čo bude mať v marci 3roky a vtedy mi končí rodicak.. Nastúpila som naspäť do práce aj napriek tehu, že reku keď budem pracovať opäť aspoň pol roka tak budem mať nárok na materskú celkom peknu.. ináč by som nemala nárok...lenže v práci som bola len 2dni a skončila som s krvácaním v nemocnici... vyzerá to tak že ak bude bábo v poriadku budem musieť ležať celý čas.... budem mať nárok na nejakú PN? A môžem počas PN poberať aj rodicak? A Asi už na materskú nemám žiaden nárok že? 🤔😐 Ďakujem za odpovede a pomoc v zorientovani sa
Ahoj, PN bude vypočítaná podľa príjmu za odpracované 2 dní, iba ak by si porodila v čase, keď syn nebude mať ešte tri roky, jednalo by sa o reťazový pôrod a materskú by si mala min. vo výške ako predtým, za podmienky trvania prac. pomeru - novela zákona. Keďže to nestíhaš, tak nesplníš podmienku. Pravdepodobne dostaneš materskú z min. vymeriavacieho základu.
A rodičovský príspevok sa pozastaví.
Ale určite by som si to overila na sociálnej poisťovni po novom roku, keď začne platiť novela zákona na rok 2019, ale existujú finty - doplatenie poistenia, navýšiť si základ,.. len či sa to oplatí,.. pošli otca dieťatka na materskú,. 🙂 a ty si daj žiadosť o starostlivosť o dieťa do 6 rokov, aby si mala platené poistné a bola doma. 🙂
@kiwi_169 uvidíme čo bude ako bude... základ aby sme boli v poriadku... len som chcela predbežne vedieť ako to s peniažkami bude... Počkám teda a prezistim na socialke či neexistuje nejaká možnosť vylepšiť si materskú....
nárok ti vznikne, len je otázka ako sa ti bude počítať vymeriavací základ. Možno budu stačiť aj tie 2 dni odpracované a z toho sa ti vypočítajú výšku materskej aspoň tak to je ak by si po odpracovaných 2 dňoch dala výpoveď a požiadala o podporu v nezamestnanosti.
Vyska pn sa ti vypocita z pravdepodobneho vz, ktory odovzda zamestnavatel socialke... Kedze na md nastupis v r. 2019, bude rozhodujucim obdobim tento rok (podmiebku 270 dni poistenia mas splnenu) a bude sa to ratat z tych dvoch odpracovanych dni...
@ikonica z výšky príjmu za 2dni... čiže z predpokladu koľko by som zarobila za mesiac ak správne chápem? A ak by bol zamestnávateľ ochotný napísať na VZ viac navysilo by materskú? Z predpokladu sa mi vypočíta aj marodka?
@katarina332 myslim ze toto bude mozne len pri vz pre pn.... Vz pre matersku bude uz realny nie pravdepodobny, podla toho kolko ti daju za tie dva dni, to bude vymeriavaci zaklad, tolko oznamia v mesacnom vykaze... Ak sa s nim dohodnes na vyssej sume za tie dva dni ovplyvni ti to md... Pn a md budu ratane z inych vymeriavacich zakladov kedze zacnu v roznych rokoch.... Dnes pisem ako tatar ale snad rozumies 😃
@ikonica rozumiem ☺️ ďakujem potešila si ma.... bála som sa že nebudem mať ani len nárok na PN či materskú...
@katarina332 narok mas, poistenie trva... A aj keby si skoncila pp mas ochrannu lehotu pri md...
@katarina332 možno by sa ti oplatilo vyčerpať teraz pár dní dovolenky, ak nejakú máš. Materská by sa ti mala počítať z príjmu za rok 2018, takže sa budú brať tie dva dni + ak by si mala dovolenku tá je platená lepšie a aspoň trošku si polepšíš. Môžeš ísť na PN-ku, a ak nie je možné vtedy poberať rodičovský príspevok, čo si nie som istá, môže si oň požiadať manžel 😉
@lavender21 Pocas PN mozes poberat RP. Sú to dve rozdielne dávky,kazdu vyplaca ina inštitúcia.😉 Napr. po MD ak PP trvá mozes ist do 7dni na PN a dostať aj PN aj RP.
@evittam dik za info 🙂
@lavender21 Za malo.😉
@lavender21
@evittam ďakujem vám za info a pomoc v zorientovani sa....😘😘

@katarina332 no až ti.pp trvá od poslednej materskej tak ju budeš mať .a súčasne poberanie rodičovského a nemocenskeho poistenia je podľa mňa možné .zistí na socialke