Z akého obdobia sa vypočítava výška materského?
6. dec 2010
Zaujíma ma to preto, lebo sa posledný rok menila výška môjho mesačného prijmu.
dobre ranko 🙂 mozem aj ja otazocku? materska mi zacina od 18.12.2010 zamestnaana som bola 5rokov u jedneho zamestnavatela ale od 1:6.2010 prevzal novy majitel firmu a tym padom mam aj novu zmluvu s tymto majitelom...s ktorej zmluvy sa mi bude pocitat MD ? v polovici juna som nastupila na PN rizikove tehotenstvo...dakujem
Aj ja by som sa chcela spytat od juna si platim DNP zacala som teraz marodit asi budem prechadzat hned na rizikove v aprili je 270 DNP potom normalne budem dostavat tu vyssiu PN-nku alebo si mam ist potom este nieco vybavit? a oplati sa to platit si to este vobec? dakujem

Záleží kedy nastupuješ na materskú a či si pracovala u toho istého zamestnávateľa celé obdobie. Ak pracuješ u toho istého zamestnávateľa tak sa berie celý predchádzajúci rok. Príklad: moja kamoška nastúpila 1.11.2010 ale ako vymeriavací základ sa jej bral celý rok 2009, kedy max vym. základ bol ďaleko menší ako v roku 2010, takže má aj o to menšiu materskú (o cca 50 Eur). Ak by kamoška nastupovala 1.1.2011, bral by sa do úvahy celý rok 2010. Atď.
Ak si však nastúpila k tomuto zamestnávateľovi tento rok, tak sa berie počet dní a súčet vym. základov za toto obdobie do nástupu na materskú ak nastupuješ na MD tento rok. Ak by si nastupovala budúci rok, tak odo dňa nástupu do zamestania do 31.12.2010.