icon

Z akého obdobia sa vypočítava výška materského?

martina_r
6. dec 2010

Zaujíma ma to preto, lebo sa posledný rok menila výška môjho mesačného prijmu.

elienka
7. dec 2010

Záleží kedy nastupuješ na materskú a či si pracovala u toho istého zamestnávateľa celé obdobie. Ak pracuješ u toho istého zamestnávateľa tak sa berie celý predchádzajúci rok. Príklad: moja kamoška nastúpila 1.11.2010 ale ako vymeriavací základ sa jej bral celý rok 2009, kedy max vym. základ bol ďaleko menší ako v roku 2010, takže má aj o to menšiu materskú (o cca 50 Eur). Ak by kamoška nastupovala 1.1.2011, bral by sa do úvahy celý rok 2010. Atď.

Ak si však nastúpila k tomuto zamestnávateľovi tento rok, tak sa berie počet dní a súčet vym. základov za toto obdobie do nástupu na materskú ak nastupuješ na MD tento rok. Ak by si nastupovala budúci rok, tak odo dňa nástupu do zamestania do 31.12.2010.

ewikta
7. dec 2010

dobre ranko 🙂 mozem aj ja otazocku? materska mi zacina od 18.12.2010 zamestnaana som bola 5rokov u jedneho zamestnavatela ale od 1:6.2010 prevzal novy majitel firmu a tym padom mam aj novu zmluvu s tymto majitelom...s ktorej zmluvy sa mi bude pocitat MD ? v polovici juna som nastupila na PN rizikove tehotenstvo...dakujem

nika1985
10. dec 2010

Aj ja by som sa chcela spytat od juna si platim DNP zacala som teraz marodit asi budem prechadzat hned na rizikove v aprili je 270 DNP potom normalne budem dostavat tu vyssiu PN-nku alebo si mam ist potom este nieco vybavit? a oplati sa to platit si to este vobec? dakujem