icon

Z čoho mi vypočítajú materskú?

xusinka0
8. júl 2015

Ahojte dievcence. Potrebujem radu. Som v 17 tt,dnes ma prepustili v skusobnej dobe.Lepsie povedane 2.7. Ale vypoved dorazil postou az dnes,ja som o nej nevedela. V pondeloknsom doniesla donprace docasnu PN a zrazu vypoved...Odpracovala som 63 dni v novom zamestnani.otazka znie: z coho mi bude pocitana materska? Z minuleho roku? Ci aj z tohto zamestnania? A druha otazka je : momentalne som na PN,mam zostat ci radsek ist n podporu? Ktora moznost neovplivni matersku? A este jedna. Ked so mno tak pekn vybabrali a dali spatny datum na vypovedi, den pred zaciatkom PN,kto mi ju bude platit a z akeho obdobia? Dakujem.

Strana
z2
vika35
8. júl 2015

podla mna si materska bude ratat z predchadzajuceho zamestnania teda teda zo suhrnu hrubeho prijmu za r.2014 kedze nastup na matersku mas v 2015.
nuz kedze si bola v skusobnej oni ta mohli prepustit zo dna na den aj ez udania dovodu. cize sla by som na urad prace aj s tou pn.

gapa
8. júl 2015

@xusinka0 ak tvoje posledné nem.poistenie netrvalo 90dní a iné mať nebudeš a splníš podmienku mať aspon 270dní nem.poistenia v posledných 2och rokoch pred skutočným dnom pôrodu, tak sa materské vyráta z vym.základu v roku predchádzajúcom roku nástupu na md (čo je presne 6tlýž. pred očakávaným termínom pôrodu, ak netrvá nem.poistenie), tj. u teba rok 2014. Ale to má tiež podmienku, že máš v danom roku=r2014 aspon 90kalen.dní platené nem.poistenie zamestnanca a neráta sa do toho nem.poistenie u toho posledného zamestnávatela.

paladia
8. júl 2015

Zbytocne pojdes s pn na urad prace. Ludi na docasnej pn neeviduju. Pre teba je momentalne najvyhodnejsie tahat pn az do porodu.

vika35
8. júl 2015

@paladia ale ona dostala vypoved pred PN ak som pochopila. ochranna lehota je tusim 7 dni tak ak to stihla tak ok ale ak je vypoved starsieho data.

xusinka0
autor
8. júl 2015

Ja mam PN od 3.7... 6.7 som to doniesla do prace,veduci nic nepovedal ze ma iz vyhodil. A dne . 8,7. Mi prislo od vlastnych ruk skoncenie PP v skusobnej dobe dnom 2.7...

paladia
8. júl 2015

Pisala, ze vypoved dostala den pred pn.

petra7777
8. júl 2015

Oni predsa nemohli tušiť, že 3.7 sa hodíš PN, nie? Tak prečo máš pocit, že s tebou vybabrali? Zrejme s tebou neboli spokojní ☹

xusinka0
autor
8. júl 2015

@petra7777 pretoze o vyppvedi mi nic nikto nepovedal. Ja som 6.7 doniesla PN, este mi veduci hovoril ze aby som mu hned volala ked budem v poriadku... A dnes mi prisla vypoved s datumom 2.7. A na obalke bol datum podania 7.7... Posledne 2 tyzdne mam zdravotne problemy a potrebovala som sa vyliecit,pravdeppdobne nechceli plattii PNku. Aj uctovnicka vravela ze to pisala spatne... Preto... Ja som si svoju pracu odvadzala poctivo. Nemozem zato ze som mala zdravotne problemy a nevladala som v praci vydrzat.

xusinka0
autor
8. júl 2015

@paladia ja som isla na PN do 9.7 a oni mi spatne dali vypoved v skusobnek dobe. Uctovnicka mi to potvrdila.ale o to nejde.ide o to ze som chcela vediet ako to bude s materskou. Ze ked pojdem na podporu ci ju to neovplivni. Lebo kes zostanem na pn asinminju nebudu pocitat z tohto posledneho zamestnania,ci?

kaja0210
8. júl 2015

@gapa prosim ta materska je kolko %z platu? A z cisteej mzdy ci hrubej? Dakujem 😊

gulolicko
8. júl 2015

materská je 55% tvojho vymeriavacieho základu, z ktorého si platila poistenie, čiže z hrubej mzdy

sandey
8. júl 2015

@gulolicko máš staré info - 65% je to teraz a pocita sa to sice z hrubej mzdy, ale treba odratat dni PN a OCR, ked si ratas denny zaklad

sandey
8. júl 2015

@xusinka0 pocas PN sa vypoved dat nemoze, mozu ti ju dat az ked nastupis do prace po pn (vypoved plati az v den dorucenia postou)

sandey
8. júl 2015

@xusinka0 nechaj si obalku s potvrdenym datumom odoslania, lebo to je podstatne, takze podla mna si tam stale zamestnana...

evittam
8. júl 2015

@sandey Bola v skusobnej dobe,cize vypoved jej dat mohli.
@xusinka0 7-dnovu ochrannu lrhotu solnas,PN dostanes od SP, na tvojom mieste zostanem na PN az do nastupu na MD,ta sa ti bude ratat podla podmienok ako napisala gapa.

sandey
8. júl 2015

@evittam ano mas pravdu, moze v skusobnej dobe aj pocas pn jej dat vypoved, takze teraz by podla mna naozaj bolo najlepsie, keby zostala na pn az do materskej...

gapa
9. júl 2015

@kaja0210 65% z vym.základu (obvykle hrubá mzda, ak neprekračuje maximum, ktoré je teraz 4120eur na mesiac, predtým menej) a ráta sa to na kalend.dni, tj. potom ak je v tzv. rozhodujúcom období pn, očr, či iné obdobie bez povinnosti platiť, tak sa vydelý vym.základ počtom kalend.dní v rozhod. období bez dní pn, očr...

xusinka0
autor
9. júl 2015

Mozem sa spytat este? Dnes mi gynekolog vravel ze. Soc.poistovni je nejaka medzierka. Vraj nezamestnani ked su na pn maju nejake davky do plusu este,ale ze o tom neradi hovoria,aby sa to moc nevyuzivalo. Neviete o niecom? A musim sa nahlasit na urade prace? Kedze som podla papierov nastupola na Pn az den po skonceni prac.pomeru?

evittam
9. júl 2015

@xusinka0 O ziadnych davkach "do plusu" co sa tyka PN som teda nepocula,bud mas PN al.podporu v nezamestnanosti,ak splnas podmienky. Vyska PN je rovnaka ci si zamestnana al.si stihla ochrannu lehotu po prepusteni.

gapa
9. júl 2015

@xusinka0 toto je o ukončení pp v skúšobnej dobe:
zdroj: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
§ 72
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe

(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.
-----------------
tj. ak si písomne informovala o tehotenstve aj s predložením potvrdenia od lekára, tak mali aj náležite odôvodniť ukončenie pp. A teda mali to podať pred dnom, kedy ukončili pp, nie po nom. Ale myslím v tomto zákonník nechráni zamestnanca velmi, lebo hovorí len spravidla 3dni pred, tj. ak tak nespraví neskôr ,neznamená to neplatnosť. Kedy by takéto ukončenie pp bolo neplatné? ak by nebolo písomné, a ak si považovaná za tenotnú (písomne si oznámila aj s potvrd. a môžeš to dokázať-máš kopiu podpísanú aj s dátumom prevzatia) a neodôvodnili ukončenie pp a by si sa ozvala do 2mes. od ukonč.pp, že trvášna pokračovaní pp a že nesúhlasíš s ukonč.pp (bližšie vid Z8konník práce nižšie), inak neviem.
----
Ale ak si tehotná, nárok na nemocnské máš v ochrannej lehote (pre teba platí 8mesačná ochr. lehota aj pre pn, len ak teda by pn vznikla neskôr ako do 7dní po ukončení pp, tak by bolo treba aj doklad od lekára, že si tehotná bola v posledný den trvania pp.
---------------
§ 77
Nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru
Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

§ 78
(1) Ak dal zamestnanec neplatnú výpoveď alebo ak skončil neplatne pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a zamestnávateľ mu oznámil, že trvá na tom, aby naďalej vykonával prácu, jeho pracovný pomer sa nekončí.
(2) Ak nevykonával zamestnanec prácu v súvislosti s neplatným skončením pracovného pomeru, môže od neho zamestnávateľ požadovať náhradu škody, ktorá mu tým vznikla, odo dňa, keď oznámil zamestnancovi, že trvá na ďalšom vykonávaní práce.
(3) Ak skončil zamestnanec pracovný pomer neplatne a zamestnávateľ netrvá na tom, aby zamestnanec u neho naďalej pracoval, platí, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom písomne nedohodne inak, že pracovný pomer sa skončil dohodou, ak
a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,
b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite, dňom, keď mal pracovný pomer skončiť,
c) bol pracovný pomer neplatne skončený v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.
(4) Zamestnávateľ nemôže voči zamestnancovi uplatňovať náhradu škody v prípadoch ustanovených v odseku 3.

§ 79
(1) Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemož...

gapa
9. júl 2015

@xusinka0 možno myslí ak si v hmotnej nudzi, či také dačo, že tehotné dostávajú niečo navyše (ale v tom sa vôbec nevyznám)

xusinka0
autor
20. júl 2015

@gapa mozem sa este spytat? Momentalne ked som nezamestnana a na urade prace,pomoze mi nejake poistenie aby som mala vyssiu matersku? Lebo podla hrubych prijmov z roku 2014 mi vychadza nejakych 230€... Alebo jedine zamestnanie na 90 dni s vysokou mzdou? Dakujem

kaja0210
20. júl 2015

@gapa Dakujem 😉

gapa
20. júl 2015

@xusinka0 presne ako píšeš alebo dobrovolné poistenie tesne pred nástupom na md ,tam je materské cca 260-266eur (65% z 412eur)

xusinka0
autor
20. júl 2015

@gapa ako tesne pred porodom? Par dni ci mesiaciv? Mam dohodnutu pracu,ale keby to nevyslo tych 90 dni...

xusinka0
autor
20. júl 2015

@gapa taka vec ma este napadla... Tych 90 dnu musi byt u jedneho zamestnavatela? Nemoze sa to skombinovat u dvoch? Akoze 63 dni u jedneho a zbytok u druheho?

havana_frost
20. júl 2015

@xusinka0 Nie, tých 27 posledných dní by sa bralo ako ďalšie nemocenské poistenie. S každým novým zamestnávateľom totiž nemocenské poistenie vzniká nanovo.

gapa
20. júl 2015

@xusinka0 nie pred pôrodom, ale pred nástupom na md, tj. pred 6týž. pred termínom, zaplatiť v splatnosti poistené do nástupu na md, ak samozrejme vieš, že ti nárok vznikne.

xusinka0
autor
21. júl 2015

@gapa prosim ta ked budem pracovat na skrateny uvezok tiez tam plati tych 90 dni? Neviem aky je rizdiel medzi tpp a skratenym co sa tyka odvodov. Dakujem

gapa
21. júl 2015

@xusinka0 nie je tam žiadny rozdiel, čo sa týka odvodov, len teda v ich výške.

Strana
z2