icon

Z čoho sa mi bude rátať materská?

gabrielitatn
2. jan 2015

Ahojte
Chcem sa poinformovat (nie som este tehotna) z coho by sa mi ratala materska ked mam odpracovane 3 roky u jedneho zamestnavatela ale teraz som nezamestna od 1.1.2015 a budem poberat podporu v nezamestnanosti ci je lepsie este pockat s tehotenstvom, alebo platit si to dobrovolne nemocenske alebo je tam nejaka ochranna lehota take nieco som niekde nasla ☺ nemate niekto skusenost ? Dakujem

miminkacik
2. jan 2015

pred pôrodom nesmieš byť viac ako polroka nezamestnaná.. to je nejaká ochranná lehota či čo. A dobrovolné nemocenské sa ti platiť neoplatí.. ved si daj do googlu je tam toho ozaj vela, stačí čítať

draik
3. jan 2015

Pre pôrodom musíte mať 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky a zároveň byť nemocensky poistená, ibaže by ste boli v ochrannej dobe (=tehotenstvo už počas zamestnania). Počas poberania podpory nemocenské poistenie za Vás nikto neplatí. Dobrovoľné poistenie sa už prakticky neoplatí - jednak nie je možné uzatvoriť samostatne nemocenské a jednak neviete, čiooo sa Vám skutočne podarí "hneď" otehotnieť.

gapa
3. jan 2015

ako píše draik, ak chceš získat nárok na materské, musíš mať aspon 270kalend.dní nem.poistenie v období dva roky pred skutočným dnom pôrodu a aj trvajúce nem.poistenie alebo ak netrvá, tak byť v tzv. ochrannej lehote po jeho zániku (ak zanikne nem.poistenie počas tehotenstva, tak ochr. lehota je 8mesiacov a nárok na materské vzniká presne 6týž. pred očak. termínom pôrodu)
podstatné je preto porodiť cca do 460dní od ukončenia poistenia (ak to trvalo vkuse aspon 270dní) ale teda musí aj vzniknúť nem.poistenie pred nástupom na md (tj. skôr ako 6týž. pred termínom). Ak by si mala nástup na md v r.2015 a vznikne ti napr. dohoda s nem.poistením (ak trvá viac ako mesiac, je mala by byť s nem.poistením) alebo prac.pomer. Ak nem.poistenie nebude trvať s platením (dni pn, očr sa do toho nerátajú) aspon 90dní, tak sa bude materské rátať z vym.základu v roku 2014. (ak si mala v r.2014 platených aspon 90dní nem.poistenie u iného zamestnávatela ako je ten poslendý)