icon

Z rodičáku opäť na materskú

verronicka
22. sep 2014

Ahojte,
som normalne zamestnana,isla som na matersku a teraz beriem rodicovsky prispevok,este mi neskonci a uz nastupim na dalsiu matersku.
Moja otazka je ked nastupim v strede mesiaca 10.oktobra na matersku...pride mi v novembri aj rodicak za oktober aj materska za toho cca pol mesiac za oktober? Mate prosim niektora takuto skusenost ze sa vam to takto prelinalo? 🙂 dakujem

liz_lemon
22. sep 2014

@verronicka ano, dostanes materske za 10 dni + cely RP

miku1
22. sep 2014

@verronicka Rodičák dostaneš za celý mesiac, materskú za alikvotný počet dní 🙂

liebling98
22. sep 2014

@verronicka a nezabudni poziadat o prispevok na starostlivost o dieta (na prve dieta) po narodeni toho druheho. Mas nan narok do 6 tyzdnov veku druheho babatka. Je to len par Euro, ale vzdy lepsie ako drotom do oka...

verronicka
autor
22. sep 2014

@liebling98 aha a vidis o tom som nevedela a kde si mam poziadat? 🙂

liebling98
22. sep 2014

@verronicka Na UPSVaR.Tam kde budes ziadat vsetky tie prispevky pri narodeni, rodinne pridavky a neskor rodicak.
Mas nan narok, po narodeni druheho dietata do 6. tyzdnov jeho veku, pokial starsie dieta nedovrsilo 3 roky. Je to tusim 41,10Euro na mesiac, pocita sa cely mesiac, cize ak sa babatko narodi koncom mesiaca a tych 6 tyzdnov sa Ti bude rozprestierat cez 3 mesiace, dostanes vyse 120Euro 🙂
Ak by starsie dieta chodilo do skolky, mohla by si dostat tusim viac, ale to presne neviem.
Ja som v kuse na materskej / rodicovskej od leta 2009 - uz s tretim drobcom, preto to mam zmapovane 🙂

nixon
23. sep 2014

je pravda, ze musim mat odrobenych 270 dni pred nastupom na matersku s druhym dietatom?
alebo mam narok na matersku aj ked otehotniem pocas rodicovskej dovolenky a rovno z nej prejdem na RD?

luliu
23. sep 2014

@nixon zalezi na tom, ci si zamestnana alebo nie. Ak ti trva prac. pomer dostanes matersku, ak nie dostanes len rodicak

nixon
23. sep 2014

@luliu dakujem pekne za odpoved

verronicka
autor
24. sep 2014

@liebling98 no super, dakujem velmi pekne, urcite pojdem ved cca 40€ mesacne potesi 😀 si zlata,dik.

liebling98
24. sep 2014

@nixon ako písala @luliu pokiaľ si stále v pracovnom pomere a ak si mala nárok na materské aj pri prvom dieťati, budeš mať nárok aj keď pôjdeš z RD rovno na materskú. Vypočítajú Ti ju z predpokladaného zárobku za minulý rok (čiže podľa toho, koľko by si zarábala na svojej pracovnej pozícii, pokiaľ by si rok pred nástupom na materskú pracovala).

verronicka
autor
24. sep 2014

@liebling98 ano som normalne zamestnana na dobu neurcitu uz pred prvym tehotenstvom, poberala som normalne matersku...a pod. cize by to mali schvalit. A este otazocka, ked sa mi narodi druhe dieta, to tam mam zajst hned napr. o 2 tyzdne po porode s rodnym listom?

verronicka
autor
24. sep 2014

@liebling98 jeeeej prepac, az teraz som si vsimla ze to nepatrilo mne 😀 😀 ale @nixion a @luliu

liebling98
24. sep 2014

@verronicka v pohode 🙂
Teoreticky tam môžeš ísť už o 2 týždne, ale odporúčam až po 28 dňoch, keď pôjdeš žiadať o príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa ( teraz je to v jednom, tých necelých 830 € jednorázovo, lebo tam máš podmienku dožitia dieťaťa tých 28 dní a pravidelné gyn prehliadky počas tehotenstva. Takže si najprv posťahuj a vytlač formuláre, po pôrode nechaj potvrdiť svojmu gyn, ku ktorému si chodila do poradne, po mesiaci detskej lekárke a potom choď so všetkými 3 žiadosťami na UPSVaR. = Žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa, žiadosť o prídavky na deti a žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa. Samozrejme kópie rodného listu (najlepšie ku každej žiadosti zvlášť) a originál rodného listu k nahliadnutiu.