Z rodičovského na OČR

dany85
5. jún 2023

Dievcata ak viete poradit...v juli mi konci rodicak, starej dovolenky mam 27 dni. Vychadza to tak ze 31.8.by som mala nastupit do povodnej prace. (Po vycerpani dovolenky, v praci chcem normalne zostat, neplanujem vypoved, v praci somnou rataju).
Chcela by som vsak ten tyzden od 4.9. este nejakym sposobom byt doma - aby sme sa s malym aklimatizovali na skolku. Chcela by som ho rano vodit aj poobede brat. Keby pracujem, jedno alebo druhe nestiham.
Jedine co ma napada je nastupit po skonceni rodicaku na OCR na tyzden a dovolenku cerpat po skonceni OCR - tak by mi vysla aj na ten septembrovy tyzden. Je to blbost? 🤔

sednaja
5. jún 2023

@dany85 A keby si si zo starej dovolenky nechala týždeň? Teda, nastúpila by si do práce posledný augustový týždeň, ten týždeň prerobila a potom na začiatku septembra vybrala zvyšný týždeň dovolenky? Je to síce na plieskačku, ale ak je to v zamestnaní a legislatívne možné, tak by ostala koza celá i vlk sýty.

dany85
autor
5. jún 2023

Dakujem, dostala som normalnu odpoved a radu od @petamich takze by som sa viac nevyjadrovala 🙂

kris_y
5. jún 2023

@dany85 Kedy ma drobec 3 roky?

lucka_ke
5. jún 2023

@dany85 keď si zamestnanec tak ťa nezaevidujú ako osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov, to by ťa zamestnávateľ musel odhlásiť... navyše dieťa by mohlo chodiť do MŠ len na 4 hodiny, to nie je riešenie tvojej situácie, ja by som čerpala neplatené voľno, zaplatila si sama zdravotku tých pár dní a potom nastúpila do práce od pol septembra alebo ho skús dať do MŠ ešte cez prázdniny, niektoré škôlky umožňujú rodičom mať dieťa v škôlke cez leto aj keď k nim nie je prihlásené, skús sa poinformovať, aspoň by sa skôr adaptovalo

petamich
5. jún 2023

@lucka_ke akoze nezaeviduju 🙂 ved bezne zeny nenastupia naspat do prace bezprostredne po dovrseni 3 rokov dietata a zaeviduju sa ako osoby starajuce sa o dieta do 6 rokov, ked nemaju dieta napr. kam dat cez prazdniny - a nastupia do prace az potom (a vtedy sa obnovi NP)

cize vymyslim si autorke dovrsi dieta 21.7. 3 roky, zaeviduje sa na dva tyzdne ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, nasledne od 7.8. bude cerpat dovolenku do povedzme 7.9. a potom uz bude pracovat

floki1994
5. jún 2023

@dany85 to je tak ked vsetko vykryva matka..vsak preco dva tyzdne v auguste sa nepostara otec (ty.mozes robit) a ty si tym padom usetris dva tyzdne dovolenky na september .. teda ak nie si slobodna mamicka...

dany85
autor
5. jún 2023

@lucka_ke ano to ma napadlo tiez to neplatene volno ako najschodnejsie ak mi to odsuhlasia, coz asi ano akurat tie papierovacky... Syn nema 3 roky, v skolke je prijaty od 1.9. skor mi ho nevezmu.

dany85
autor
5. jún 2023

@floki1994 ak by to slo, tak to neriesim, vsak? 🙂

floki1994
5. jún 2023

@dany85 ja len vidim ze si tu mamicky nakladaju na seba vsetko a na partnera nic lebo jemu sa "neda"..pre mna nepochopitelne 🙂 ale ako uznas za vhodne 🙂

dany85
autor
5. jún 2023

@floki1994 v idealnom stave da. Bohuzial nie kazda mame take moznosti.

lucka_ke
5. jún 2023

nemôžeš byť evidovaná súčasne ako zamestnanec aj ako osoba, za ktorú platí štát, len jedno sa dá... čiže po RD by ju musel zam. odhlásiť zo ZP a potom znova prihlásiť

petamich
5. jún 2023

@lucka_ke ale ved by sa do prace nevratila = zamestnavatel by jej neobnovil NP, cize najskor by sa zaevidovala ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov az potom by sa vratila do prace a rovno cerpala dovolenku

lucka_ke
5. jún 2023

ty stále pletieš NP a ZP, ja hovorím o zdravotnom nie nemocenskom poistení a ona chce čerpať dovolenku, čiže po RD by jej to obnovil a už je kolízia

dany85
autor
5. jún 2023

@petamich hm len ja uz cochvila musim poslat informaciu o nastupe do prace po skonceni RD. Toto by som este musela predebatovat a objasnit v praci a to je asi uz neskoro. Zrejme to spravim tak ze vyjednam v septembri to neplatene volno, asi to bude jednoduhsie ak mi to umoznia

petamich
5. jún 2023

@lucka_ke ona hlada sposob ako vykryt 1-2 tyzdne po nastupe dietata do skolky ked nema dost dovolenky od dovrsenia 3 rokov po prvy tyzden v skolke

a moznost (podla mna najjednoduchsia) je nenastupit do prace, nahlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na tie dva tyzdne (zostane poistenec statu, ved teraz za nu zdravotne pocas rodicovskej plati stat nie zamestnavatel) a az potom nastupit do prace, rovno cerpat dovolenku vratane toho tyzdna po nastupe dietata do skolky

nemam vedomost, ze by zamestnavatel musel cokolvek robit pri tomto scenari okrem toho, ze ho autorka informuje, ze nastupi neskor

nie je hlupost radit jej neplatene volno, kde si plati zdravotne sama, ked jej ho nadalej moze platit stat akurat si otoci poradie (nie najskor dovolenka a potom neplatene volno ale najskor predlzeny neplateny rodicovsky a potom dovolenka)

lucka_ke
5. jún 2023

deň po skončení RD by mala nastúpiť do práce, alebo čerpať dovolenku, zam. posiela výkaz do zdravotky aj sociálky, kde oznamuje koniec RD, a potom ona buď nastúpi, alebo čerpá dovolenku, čiže vo výkaze to má ako odpracované dni, ak ale nenastúpi tak čo? zamestnávateľ ako vykryje toto obdobie voči poisťovni? jedine neplateným voľnom a vtedy sa ona môže evidovať ako poistenec štátu

petamich
5. jún 2023

@lucka_ke prave tak, ze sa nahlasi v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov = zostava poistencom statu a s dietatom doma a laicky sa tomu hovori predlzena neplatena rodicovska a bezne sa to robi 🤷‍♀️

nie nevykryva to neplatenym volnom, vo
vztahu k zamestnavatelovi nadalej zostava na rodicovskej dovolenke

lucka_ke
5. jún 2023

@petamich áno ak nie zamestnaná, asi sa nechápeme

dany85
autor
5. jún 2023

@petamich inak toto som aj ja vycitala na stranke socialky, ze starostlivost o dieta do 6 rokov - iba osoba, ktora nie je zamestanana a mne prac.pomer trva

petamich
5. jún 2023

prosim vas obe - kde to je napisane? lebo aj mne osobne to poradili na nasom personalnom a teda asi vedia, ze som zamestnana 🙂 cize ak to tak je, tak sa velmi ospravedlnujem

mucuinka
5. jún 2023

@dany85 autorka, legalna moznost je poziadat o starostlivost o dieta do 6 rokov. Moze byt ale v MS iba doobeda. Je to legalne, neplatene, odvody do zdravotky zaplatene statom, prihlasuje sa iba cestnym vyhlasenim. A ak s tym nema zamestnavatel problem, tak by to mohlo byt fajn aj pre teba. A nikde nie je napisane, ze nie si zamestnana. Je to na dohode teba a zamestnavatela

petamich
5. jún 2023

@mucuinka ja tiez mam tuto info, len teda damy pisu, ze pre zamestnanych to neplati 🥴 a ja teda mam ine info, ze po dohode so zamestnavatelom to takto ide

dany85
autor
5. jún 2023

@mucuinka on by v MS nebol, bol by to nejaky tyzden v auguste kedy on este nie je prijaty do MS. Bol by somnou doma.

dany85
autor
5. jún 2023

@petamich
@mucuinka toto som myslela, mozno pletiem hrusky s jablkami lebo sa tomu nerozumiem, priznavam ale vychadza mi to ze zamestnanec som a teda nemozem

mamina7070
5. jún 2023

@dany85 nemozes sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do sest rokov ro tu tu bludy pisu (neda sa byt sucasne poistencom statu a aj zamestnavatela a vziat si neplatene volno a prerusit poistenie zo strany zamestnavatela je pre teba velmi nevyhodne to absolutne nerob

napis kedy dovrsi dieta tri roky tj kedy s akonci RD potom vezmes na styri tyzdne dovolenku potom na zvysok casu v auguste pandemicku OCR a v septembri zvysok dovolenky

dany85
autor
5. jún 2023

@mamina7070 uz som z toho jelen kazdy inak 😁 ale ta starostlivost sa mi tiez nezda ze je mozna ked nechcem davat vypoved ani nedostanem vypoved, prac.pomer mi trva...

lucka_ke
5. jún 2023

@mamina7070 neruší sa už pandemická?

mamina7070
5. jún 2023

@lucka_ke este nie 😉

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilinka88
5. jún 2023

@dany85 jediný kto to ti dobre radí je @lucka_ke. Ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ako zamestnaná nemôžeš byť. Dieťa dovrsi 3 roky a ďalší deň musíš nastúpiť do práce,resp si nejak ospravedlniť neprítomnosť, tj dovolenka, PN, očr alebo ak zamestnávateľ bude súhlasiť, tak neplatené voľno. Ak dieťa dovrsi 3 roky v júli, od 1.8. môžeš čerpať pandemické ošetrovné, zatiaľ stále táto možnosť