icon

Zabránenie otcovi ísť na materskú

14. apr 2025

Mozem nejako zabranit tomu, aby otec isiel na matersku s dietatom? Ide o posledneho pol roka do dovrsenia 3 rokov dietata. Ja som aktualne este na RD a pri prvom dietati bol na MD a bola to katastrofa. Nie som dokonala, ale on ma totalne skreslene predstavy o tom, ako by sa mal o dieta starat. Ak ma dieta len prezit, kym sa vratim z prace, tak by som ho radsej dala do jasli/skolky. Dakujem

melanta
14. apr 2025

Otec má rovnaké rodičovské práva ako matka. Ak s tým máš problém, tak namiesto tejto otázky by si sa seba samej mala pýtať: prečo mám dieťa, dokonca už druhé, s mužom, ktorému neverím natoľko, aby ostal s deťmi doma?

pl2y
14. apr 2025

No jedine asi komunikáciou s partnerom, len by som to asi lepsie formulovala ako tu si to popisala😀..na druhej strane mne na UPSVaR povedali, že ja musím požiadať o odňatie rodičovského, aby manželovi SP schválila matersku, tak možno takto vieš zabrániť, že by si nepožiadala o to odňatie rodičovského..

hopatko
14. apr 2025

O dovodoch nebudem polemizovat, suhlasim s komentom vyssie, ze naco mat druhe dieta s niekym, komu nedoverujes pri starostlivosti.
Avsak k tvojej otazke, ano je potrebne aby si ty poziadala o odnantie RP, takze sa skus informovat, ci to moze urobit aj muz, ak nie, tak mas riesenie.

petamich
14. apr 2025

@hopatko no nema 🙂 lebo jemu nik nezabrani ist na matersku, akurat bude ona vracat rodicovsky prispevok, ak zisti UPSVaR subeh 🤷‍♀️

hopatko
14. apr 2025

@petamich aj som si myslela...

martin789456
14. apr 2025

@petamich ako to je ked je matka na materskej 2 roky a na 3ti rokveku dietata by chcel ist na otcovsku chlap?musi zena najprv zrusit svoju matersku a s tym suhlasit alebo to hlasi rovno chlap niekam a neriesi jej suhlas ,? ako to je ?

petamich
14. apr 2025

@martin789456 myslite urcite matersku? lebo materska sa pobera 36 tyzdnov (zacina sa 6-8 tyzdnov pred porodom) a potom zena prechadza na rodicovsku dovolenku a pobera rodicovsky prispevok a na rodicovskej dovolenke moze byt do 3 rokov dietata

Takze zena je aktualne na rodicovskej? A vy chcete ist na otcovsku?

pl2y
14. apr 2025

@martin789456 súčasne sa nedá poberať na jedno dieta aj rodičovský príspevok, aj materské inou osobou, takze ak chces ísť otec na matersku dovolenku (názov - otcovská dovolenka sa pouziva len na 2 týždne, čo môže čerpať otec po narodení dieťaťa - od narodenia po 6tyzden života - neskôr do tých 3 rokov sa to vola materská- muz ma narok na 28 tyzdnov a môže si to delit, že 2 vyčerpá po narodení a potom neskôr 26 v case kym dieta nedovŕši 3 roky). Takze, ak žena poberá na dieta rodičovský príspevok a na to iste dieta chce otec poberať matersku, tak matka musí požiadať o odňatie rodičovského..iná je situácia, ak žena predtým nástupy na matersku s iným dieťaťom, lebo opäť nemôže byt súbeh dávok, čiže matke sa čerpaním materskej odnime rodičovské na starsie dieta a chodí jej len materská a potom môže byt otec na materskej so starším dieťaťom, keďže nan sa v tej chvíli nič neberie..

mamina7070
14. apr 2025

nuz ak ty nepoziadas o odnatie RP , otec na ziadnu MD nepojde

fidorka7
25. apr 2025
@mamina7070

nuz ak ty nepoziadas o odnatie RP , otec na ziadnu MD nepojde

@mamina7070 presne

fidorka7
25. apr 2025

a za ďalšie, nepodpíšeš mu pre SP, že mu odovzdávaš dieťa do osobnej starostlivosti

lilinka88
25. apr 2025
@fidorka7

a za ďalšie, nepodpíšeš mu pre SP, že mu odovzdávaš dieťa do osobnej starostlivosti

@fidorka7 nič také netreba