icon

Zamestnanie sa iba akože pred materskou

1. sep 2023

Ahojte.
Kamoška je tehotná, nepracuje, ale ked zistila ze je tehotna, jej stryko ktory ma firmu ju zamestal iba akože na papieri.. ona sice uhradi vsetky poplatky co by za nu akoze odvazal, no na papieri bude mat ze vela u neho zaraba, takze aj matersku bude mat vysoku..
Mna zaujima, naozaj to takto funguje , a staci ked mam papier ze som pracovala za vyssiu mzdu a automaticky aj matersku budem mat vysoku ? Aj jej sesternica ze to tak spravila a dostavala tak pekne peniaze na materskej..

Strana
z4
fotoportret
Odpoveď bola odstránená
fotoportret
Odpoveď bola odstránená
aurora33
2. sep 2023

@fotoportret co sa rozčuľujes? Drink ti nesadol? 😅 zaplatili ste si max materskú? Zaplatili. To je fakt. Cucáš štát? Cucas.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
2. sep 2023

@fotoportret ty si aspon odviedol ale pasomnice sa nechaju nabuchat este pred .riadnou pracou a cakaju ze stat im bude davat prsnik ako dojna krava. z toho je mi zle.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
aurora33
2. sep 2023

@fotoportret vidis niekto je väčší cucak a niekto menší, ale v konečnom dôsledku ste cucáci obaja.

senta_sofia
2. sep 2023

@fotoportret keby to spravil kazdy, velmi rychlo by sa prostriedky vo fonde nemocenskeho poistenia vycerpali. Tolko k tvojmu pohladu na tu solidaritu, ze kolko si ty priniesol do systemu... Ked budete o 40 rokov plakat nad vyskou dochodku, potom si spomen na tu tvoju matematiku. Pevne verim, ze sa legislativa zmeni a nebude stacit 90 dni, ale bude to ako volakedy, ze sa sledovalo obdobie 26 tyzdnov.

mogaa
2. sep 2023

@jana_eyre_2 a v čom je rozdiel pracovať reálne a fiktívne sa zamestnať? lebo v oboch prípadoch idú do systému presne ti isté peniaze....to nie je že ak sa fiktívne zamestnám, tie odvody sa do systému nedostanú.....aby si mohla čerpať dávku, musíš tie peniaze do systému zaplatiť či pracuješ fiktívne alebo reálne....ja netvrdím že všetky tieto dávky sú správne.....ale nie je v tom absolútne žiadny rozdiel ak si žena takto zabezpečí maximálnu materskú alebo ak sa žena po ukončení RD chce dohodnúť na čerpaní 1dňa dovolenky a získa maximálnu podporu....alebo ak žena ostane celé leto na pandemickej OČR len preto že zriaďovateľ zavrel škôlku.....presne je to to isté ako najnovšie ak žene nevezmú dieťa do spádovej škôlky táto môže naďalej poberať RP.....problémom je že štát niečo takéto vôbec umožní.....ak sa niečo dá zneužiť, treba zmeniť podmienky na také aby sa to zneužiť nedalo.....je to ako keď živnostník ostane na materskej a veselo pracuje, lebo sa mu nemá ako dokázať jeho príjem.....tiež to nie je fér voči zamestnancovi ktorý na materskej je a dávka je mu vyplatená len vtedy ak sa mu adekvátne poníži príjem a kontroluje sa u zamesntávateľa koľko času reálne pracoval(teda v prípade ak popri materskej pracuje).....

senta_sofia
2. sep 2023

@mogaa nie uplne pravda, lebo aj keby neodviedli poistne, zamestnanec by narok na davku mal. Tak je postaveny zakon, zamestnanec nemoze byt ukrateny, ak si zamestnavatel neplni odvodove povinnosti.

mogaa
2. sep 2023

@senta_sofia konkrétne pri materskej ak ide o podozrenie že išlo o účelové jednanie je tam kontrola zamestnávateľa zo strany SP a tam sa automaticky kontroluje aj či odvody boli zaplatené a boli zaplatené na čas, rovnako či boli zaslané výkazy na čas a potom sú tam spôsoby ako zistiť či zamestnanec vo firme reálne pracoval alebo nie, samozrejme nekontroluje sa to to vždy, ale spôsoby ako to zistiť sú...ak sa zistí účelovosť, tak dávka nie je vyplatená a na zamestnávateľa môže byť podané TO....

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
ivanakaka
6. sep 2023

@senta_sofia hej len skoda ze ten co je na urade prace ma vyssi dochodok ako ten co pracuje

Strana
z4