Zamestnať sa alebo ostať SZČO?
Ahojte 😊 mám otázku, ak mi viete niekto poradiť, som tehotná , momentálne v 24tt .. som SZČO, ale už od nepracujem, nakoľko mi veľmi dlho bývalo naozaj veľmi zle. No nebola som ani na PN.. už mi je nejaký čas lepšie a chcela som sa vrátiť do práce, no kvôli Korone- je naša prevádzka zavretá, a zrejme ešte dlho bude..kamarát má firmu, kde mu vypadla obchodníčka, ktorá je tiež kvôli Korone na OČR so synčekom, čiže mi ponuka , kým nastúpim na materskú , že by má zamestnal a zaskočil ju. Neni to nič namáhavé, v tejto situácii viac menej robota z kancelárie. Chcem ale spýta, niekde som čítala, že sa materská vyrátava 90dni pred nástupom na materskú, za plat ktorý mi ponuka, by mi vyšla pekná materská.kamaratka sa takto ,,akože,, zamestnala, porodila skôr, už v 7mesiaci. Takze dopracovala asi 2-3tyzdne, ale materskú jej vyrátali z poslednej prace a dostala peknú materskú. Ale to bolo dávno, neviem ako to je teraz.. či sa mi to vôbec oplatí sa u neho zamestnať, čo ak pôjdem na materskú skôr, čo ak porodim skôr ako je termín a nestihneme odpracovať 90dni? Má niekto skúsenosť?
@veronikaszabova : ďakujem Veľmi pekne za radu a odpoved, ja pracujem niekoľko rokov nonstop, žiadna PN ani nič tak v tom by nemal byt problém. Takze sa mi to stále oplatí sa u neho ešte zamestnať .. čo ak porodim skôr? A nestihnem 90dni? Bude mi to aj tak platiť?

Minimalne 90 dni v novej praci - bez PN, OČR.
Ale! Musis splnat podmienku - uz pred tym mat za posledne 2 roky 180 dni NP (180+90-- 270 dni NP). Nie iba 90 dni za 2 roky. V case odchodu na matersku musis mat aktivne NP, alebo byt v ochranej lehote.