Zdravotné poistenie konateľky bez nároku na odmenu počas materskej a rodičovskej

emily256
21. aug 2021

Ahojte potrebujem zistiť nasledovne. Som konateľkou bez nároku na odmenu, čiže neplatím si sociálne odvody, len odvody do zdravotnej poisťovne.

Budúci rok nastupujem na materskú, pričom budem poberať len rodičovský príspevok a následne na rodičovskú dovolenku taktiež s rodičovským prispevkom.

Čo bude s odvodmi do zdravotnej počas materskej a rodičovskej? A čo dôchodkové poistenie pri žene ktorá sa stará o dieta do 6 rokov? To sa mám na sociálnej poisťovni nahlásiť keď sa dieta narodí?

Ďakujem,

katenka858
21. aug 2021

Nerozumiem...ked ste konatelkou bez odmeny, teda na zaklade zmluvy o vykone funkcie predpokladam, z akeho vymeriavacieho zakladu platite zdrav.poistenie? A naco vlastne? Nemate ziadny iny zavisly prijem? (Dohoda, prac.zmluva...) lebo ak nie, tak ste vlastne samoplatitelka...konatelstvo tu v tom pripade nehra ziadnu ulohu...a v tom pripade si treba zistit, ci aj samoplatitelia pri nastupe na MD sa stavaju poistenci statu, a teda stat za nich plati zdrav.poistenie

siska53
21. aug 2021

@emily256 pocas poberania rodicovskeho si poistenkynou statu - myslim z hladiska zdravotnej poistovne. Ohladne socialky netusim.

siska53
21. aug 2021

@katenka858 ved to pise, ze zdravotku si plati sama.. tu je presne urcene, kolko platia v danom roku samoplatci.

katenka858
21. aug 2021

@siska53 no ved toto som si aj vydedukovala, ze je zjavne samoplatca...len mi cely ten prispevok prisiel trochu zmatocny...stacilo mozno napisat nieco v zmysle: som samoplatca zdrav.poistenia, ako to bude s materskou a rodicovskou? Lebo ci je/nie je konatelka je v tomto pripade uplne nepodstatne...

siska53
22. aug 2021

@katenka858 jaj, tak..mne to bolo jasne, ale.zas ano, nemusi to byt kazdemu. Mas pravdu.