icon

Žena na materskej a manžel nezamestnaný

adka12
20. okt 2008

AHojte, chcem sa opýtať, či je nejaká možnosť dostávať nejaké peniaze navyše od štátu, ak je žena na materskej a muž príde o prácu a je nezamestnaný. Dočítala som sa, že životné minimum pre 3 člennú rodinu s dietatom je 11600 a keďže rodičovský príspevok je 4780Sk, sme v hmotnej núdzi a mali by sme dostať 4800Sk. Je to tak, alebo nie???
Ďakujem...

lienocka235
20. okt 2008

ak chcete dostavat cosi navyse je potrebne aby ste boli v hmotnej nudzi...
chyba tu info ci byvate sami alebo nie.. ci ma manzel narok na podporu a pod..
Jednou z podmienok nároku na dávku v hmotnej núdzi je stav, kedy príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.

Príjem na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi sa zisťuje za kalendárny mesiac, v ktorom bola podaná žiadosť o posúdenie hmotnej núdze, zabezpečenie základných životných podmienok a pomoc v hmotnej núdzi; 😕 pritom sa prihliada na priemerný mesačný príjem za posledných 12 kalendárnych mesiacov pred podaním žiadosti. 😕

u dvojice s dieťaťom alebo najviac so 4 deťmi 4 800Sk ( 159,340 € ) mesačne, to je maximalna vyska davky v hmotnej nudzi co mozete dostat
Určenie výšky dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke

Výška dávky a príspevkov sa určí ako rozdiel medzi

ustanovenými sumami dávky v hmotnej núdzi,
sumou príspevku na zdravotnú starostlivosť,
sumou aktivačného príspevku,
ustanovenými sumami príspevku na bývanie,
a sumou ochranného príspevku
a príjmom.

Doporucujem navstivit urad prace rodiny a socialnych veci.. urcite budu zistovat aj to preco manzel nepracuje.. ci neodmieta ponuky na UP..

adka12
autor
20. okt 2008

Bývame v mojom byte, na ktorý mám hypotéku. Manžel nárok na podporu nemá, lebo ju poberal cca pre rokom a pol...
Prácu si stále nevie nájsť, ponuky neodmieta, ale nechcú ho nikde zatiaľ...

lienocka235
20. okt 2008

tak zajdite na socialku.. v mieste bydliska a zacnite si to vybavovat mozete poziadat o prispevok na byvanie..
aby ste mohli skusit dostat tu najvyssiu davku tych 4 800 ak mate jedno dietatko.. no treba skusit..

adka12
autor
20. okt 2008

Ďakujem 😉

6kristinka9
7. okt 2011

Dobry den chcela, by som sa poradit zniekym, ci mi bude vediet odpovedat .Som na materskej dovolenke mam matersku 300eur a 5 clennu rodinu, nezamestnaneho muza je prihlaseny na urade prace a nedostava ziadne peniaze a ako mam uzivit celu rodinu z 300eur ci mam narok aj na niejake socialne davky??Dakujem za skoru odpoved

petka1991
24. sep 2012

dobrý den chcem sa spýtať či máme nárok na niejaké sociálne dávky ked žijem s priateľom v jednej domácnosti ale sme neni zobratý a máme 1 dieťa on je na úrade práce a nič nedostáva a ja som na neplatenej materskej dovolenke.dakujem