Žiadosť o materské

23. feb 2023

Ahojte, prosím ak sa niekto v Tom vyznáte lebo ja som už debil z toho. Nemám nárok na materskú ale ak som to správne pochopila aj tak si musím ísť na sociálnu podať žiadosť o materskú? Musia mi ju zamietnuť a potom až môžem žiadať o rodičovský? Alebo je tam iný postup ďakujem

alenah31
23. feb 2023

je to tak ako píšeš. Materské je prednostná dávka. Ak na ňu nárok nemáš - potom ti bude vyplácaný nižší RP, ak by si nárok mala - mala by si nárok na vyšší RP.

autor
23. feb 2023

@alenah31 jasne tomu chápem len mi stále nieje jasne či musím podávať tu žiadosť alebo nie

alenah31
23. feb 2023

áno - potom keď budeš žiadať o RP na ÚPSVaR už bude úrad vedieť, že ti má vyplácať nižší RP nakoľko od SP dostane info, že na materské si nárok nemala - nebolo ti pre nesplnenie podmienok priznané.

autor
23. feb 2023

@alenah31 aha už chápem a je nejaká lehota dokedy to treba podať?

alenah31
23. feb 2023

tak o RP žiadaš od narodenia dieťaťa - resp. máš nárok na RP od mesiaca, v ktorom sa dieťa narodí. Čiže ak chceš RP a chceš si to vybavovať hneď po narodení - už by si SP mala mať vybavenú. Neviem - možno to vybavíš na počkanie. Žiadosť o materské ti dá aj gyn. ak nemáš zamestnávateľa a nie si DPO či szčo tak tam nevypisuješ nič. RP sa vypláca až 6 mesiacov spätne - ak sa ti nedá behať po úradoch hneď a nebude ti RP v rozpočte chýbať - máš čas. Alebo možno skús o stanovisku k zamietnutiu materskej požiadaj mailom.

autor
23. feb 2023

@alenah31 ďakujem pekne za vysvetlenie