Živnosť a nárok na materskú dovolenku

kuriatko6
9. nov 2015

Ahojte mamicky.potrebujem poradit.ma niekto s takymto niecim skusenost...som po materskej dovolenke,a nenastupila som spät do byvalej prace ale zacala som pracovat na zivnost ktoru mam otvorenu od oktobra.koncom oktobra som vsak ale zistila,ze som tehotna.kedze si teraz platim len zdravotku a od odvodov som rok oslobodena budem mat pravo na md ???alebo si musim zacat platit tie odvody ?poradte prosim.za kazdu rada vopred dakujem emoticon

dahra
9. nov 2015

Treba si platiť odvody do soc.poisťovne, zdravotka nie je v tomto prípade dolezita. Neviem presne, kolko je min. platba, cca cosi nad 120€ mesacne.

evittam
9. nov 2015

@kuriatko6 V otázke som ti už odpovedala. Takže tiež treba napísať viac informácii a možno sa nájde cesta... 😉
@dahra No nestačí si len začať platiť odvody do SP, ak nespĺňa základné podmienky nároku na MD, tak ak by teraz začala platiť odvody ako tehotná, tak jej je to na dve veci...... 🙂

dahra
9. nov 2015

@evittam - ak je SZCO len od oktobra a tiez tak nejako otehotnela, tak by jej 270 dni mohlo vyjst. Mozno LTT. Ak by este zaplatila spatne. Ja som napr. na RD a popri tom som SZCO. Otehotnela som, ale neplatila som si nic do socialky, kedze prvy rok nie je povinne. Jasne, ze nemam narok na materske. V socialke mi vraveli, ze by som mala,keby som si tych 270 dni platila dobrovolne min. odvody.

evittam
9. nov 2015

@dahra No tak v tom prípade samozrejme áno - ak stihne tých 270dní....a dostane MD z minima.....

kuriatko6
autor
9. nov 2015

@dahra som 7tt..taky zmätok mam z toho.budem sa musiet ist asi priamo tam spytat co a ako..a co sa niekedy platilo to dobrovolne poistne to nema s tym noc spolocne ??

kuriatko6
autor
9. nov 2015

@dahra
A ked nedostavas md tak len rodicovky ??ci si mi vlastne oplati aj platit tie odvody keby mi aj vysla ta materska.predtym som mala matersku okolo 200 nad 200€teda ale uz ani neviem presne kolko to bolo,lebo nam davali na pasku len minimalnu mzdu

evittam
10. nov 2015

@kuriatko6 Tak na SP ani chodiť nemusíš, pokiaľ tam nemáš aspoň niekoho známeho na nemocenskom, nakoľko tam ti poradia ešte menej ako tu - bohužiaľ - vlastná skúsenosť. Prípadne ti povedia, že chceš zneužívať systém. No poradím ti takto - ak máš splnenú podmienku 270dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom a si naozaj v 7.tt tak čím skôr sa prihlás, že chceš platiť ako SZČO z maximálneho základu - čím skôr myslím hneď - napr. aj od 9.11.2015 a mala by si stihnúť byť poistená 26 týždňov pred nástupom na MD, potom už stačí len zaplatiť týždeň ak chceš mesiac a dať sa na PN až do nástupu na MD - ak ti to lekár umožní - t.j. nebudeš musieť platiť tie odvody (budeš PN) a dostaneš najvyššiu MD. 😉
A čo sa doplácalo kedysi DNP tak to už nie je aktuálne.

petulos
10. nov 2015

živnosť sa materským ani rodičovským nijako neodporuje, kľudne pokračujte v živnosti. odvody do sociálnej si budete musiet začať platiť až keď presiahnete výšku príjmu 5170 eur a nejaké drobné. ale to aj tak pravdepodobne najskôr od júla 2017.

petulos
10. nov 2015

@evittam ale prečo. do porôdu si kľudne môže všetko doplatiť, aby mala nárok na materské.

petulos
10. nov 2015

@kuriatko6 tak to sa vám naozaj nič neoplatí doplácať. to je toľko isto ako rodičák.

dahra
10. nov 2015

@kuriatko6 - dobrovolne nemoc. pripoistenie zrusili, teraz je iny system. Treba si pozriet, kolko je ta platba a kolko je min. materska davka. Presne cisla neviem, ale mes. platba ako som pisala vyssie nad 120 a dávka by asi bola okolo 250? Samozrejme musia vyjst tie dni (270). Inak hned od datumu narodenia poberas rodicovsky, ten je nad 200€ plus pridavok na dieta okolo 23€. Ja som SZCO popri RD, tak som si neplatila odvody,prijem som mala okolo 150€ (niekedy viac a niekedy menej) mesacne k rodicaku ako na prilepsenie. Pre mna bolo vyhodnejsie neplatit si, lebo tych 50€ z materskej na pol roka mi nestalo za to, aby som mesacne platila 120€. Musela by som zavriet zivnost a takto budem stale na RD a moct si trochu privyrobit.

evittam
10. nov 2015

@pretože taká je podmienka, aby mala nárok na MD z toho poistenia. 😉

evittam
10. nov 2015

@dahra Prečo by si musela "zavrieť" živnosť? Živnosť môžeš mať popri RD...

dahra
10. nov 2015

@evittam - jasne,popri RD zivnost mam, ale este v 2010 som kvoli prvej MD, musela zivnost pozastavit. Neviem, ako to uz teraz je, ci aj popri MD je mozne mat ju otvorenu, pretoze pri dalsich 2 detoch som MD uz neriesila, som len RD 🙂

evittam
10. nov 2015

@dahra Mas pravdu v 2010 to tak bolo-nemohla si byt zamestnana ani na dohodu,ani TPP,ani SZCO. Uz to zrusili,este v 2010 myslim.

gapa
10. nov 2015

@kuriatko6 Podstatná otázka, dokedy ti trval prac.pomer??????????? (uved podrobnejšie, či skončil počas materskej či rodičovskej dovolenke, či po RD si pracovala či čerpala dovolenku)
evittam píše o prípade, ak máš 270dní, no radšej zdôrazním, POZOR na to prihlásenie z maxima, ak nemáš!!! 270dní nem.poistenia v období 2roky pred vznikom PN (dni rodičovskej dovolenky ak trval pracpomer sa rátajú pre nárok na materské ale nie pre nárok na nemocenské z dobrov.poistenia, pozor na to!!), tak aj počas pn musíš platiť odvody z dobrovolného poistenia, ak ti nárok na nemocnské z dnp nevznikne (a ked nemáš 270dní, tak nevznikne). Len ak by si bola povinne nem.poisetná ako szčo (a to píšeš, že nie si) a bola na pn, vtedy nemusíš platiť.