Živnostník na materskej a problémy zo sociálky
Zdravím. Manžel je na materskej od 2.2.2019 a je živnostník. Minulý týždeň volali manželovi že ma doložiť tlačivo ze nebude počas materskej vykonávať činnosť. Maju nato pravo? Musí pracovať lebo z ich 400 eur sa žiť nedá. V zákonoch som nenašla nič.... Volali už niekomu z vás? Ďakujem
@ave17 zamestnanec môže na inú zmluvu pracovať a poberať matersku, veľa živnostníkov ma podniky a co majú zavrieť lebo nemôžu vykonávať činnosť? Platí odvody, dane a raz chce niečo on od štátu tak je už problém. Popri rodičovskej môže žena pracovať aj na TPP a kto sa jej stara o dieťa? Žiadam o skusenosti ľudí čo o tom vedia a nie mudre komentáre od človeka ktorý s tym nemá skúsenosť.
@ave17 je úplne jedno čo si sociálka myslí, ak splnil podmienku nároku na výplatu materského má na ňu nárok - musí ju vyplácať. Ako živnostník nemá nijako obmedzenú možnosť naďalej pracovať nakoľko nie je obmedzený prac. dobou - kľudne môže pracovať 3 hodiny ráno a 5 hodín večer a pod. Dokonca aj zamestnanec môže pracovať - hoci na inú zmluvu než na tú, z ktorej mu vznikol nárok na materské a nesmie to byť na plný prac. čas resp. môže na polovičný úväzok. @beky1813 aké špekulovanie? Ak si odvádza riadne odvody do soc. poisťovne prečo by si nemal uplatniť nárok na materské pokiaľ to zákon umožňuje??
@hanna15 zinostnikom to proste stat komplikuje ako sa len da... Myslim, ze moze vykonavat cinnost, ale v tom pripade si bude musiet zaroven aj platit odvody. Ale mozem sa mylit. Ja mam dobru skusenost s infolinkou socialnej poistovne. Tam mi vzdy poradia a vysvetlia, tak skus zavolat.
@moninah nie práveže živnostník je počas MD od odvodov oslobodený. Zamestnanec ak chce pracovať platí odvody ďalej ,vzťahujúce sa k tej druhej prac. zmluve. @beky1813 to nie je diera v zákone....veď tento zákon tu bol roky, ale platil len pre ženy. Nakoľko išlo o diskrimináciu práv druhého rodiča zákon umožňuje nástup na MD aj otcovi dieťaťa - ak chlap roky odvádza štátu odvody, z ktorého je platená MD prečo by ju nemal mať vyplatenú aj on?
Moze pracovat na szco pocas materskej ci uz otec alebo matka a nemusi ani platit za ten cas odvody, hovori o tom aj Mihal. Ja by som dala, ked uz nieco vyzaduju len čestne vyhlasenie, ze pracuje len cez vikend, inak nic.
@beky1813 tak to ja beriem...ja osobne väčšinou súhlasím s tvojim názorom ak ide o využívanie systému. Ale toto ma nejako neštve už len preto, že ak chce materské musí štátu najskôr niečo dať - vlastne si to predplatil. S@rú ma hlavne persony, ktoré využívajú štát a jeho dávky vtedy keď nič do systému nevložili a my ich celé roky živíme a ešte vykrikujú, že z toho nevedia vyžiť😠
@hanna15 riešim teraz niečo podobné, zajtra im tam pôjdem odovzdať čo chcú a trochu sa porozprávať. Keby bol človek ozaj osierač systému nepoviem, ale raz máš na niečo nárok tak to chceš využiť, to je jasné. Ja som sama zvedavá ako vybavíme.
@hanna15 pytat tlacivo pravo nemaju, nakolko zivnostnik nema ziadny pracovny cas ani nicpodobne a ziadny zakon mu nezakazuje vykonavat pracu pocas materskej. Kedze nikto nevie preukazat, ci svoj prijem dosiahol pracou hodinu denne alebo 8 hodin denne. A inak moj manzel bol s malou doma a normalne popri tom robil. Robi technicku podporu a to sa da aj s dietatom na rukach.
@ave17 aj matka môže mať na materskej živnosť
Moj manzel tiez szco poberal materske a ziadny papier nechceli s malou som bola doma ja akurat mi nebol vyplacany rodicovsky za ten cas toto vidim prvy krat ze take nieco chcu. On normalne chodil do roboty od socialky bol oslobodeny platil si len zdravotku.
@luliu to ako ma postavenú zmluvu je jedna vec a ako chodí skutočne do prace je vec druhá🙂 bohužiaľ niektoré hlavne teda mladé rodiny na výber nemajú, ak žiť každý mesiac doslova z ruky do huby robia aj počas MD resp. matky popri RP pracujú, lebo inak to nejde-ak žijú sami bez dotácie rodičov tak nájom, strava, poistky a ostatná réžia z jedného platu a rodičáku len ťažko dáš bez otáčania každého eura aj 3x na čo ho minieš.
A zmazala som čo som písala, našla som totiž toto: https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=156
My sme to tiez vyuzili, priatel je zivnostnik, on neplatil sicialku a ani zdravotku a ja som si platila jeden mesiac zdravotku, kedze sa to od noveho roka zmenilo. Ja som sa starala o dieta do 6rokov, tak mi to pani poradila. Ziaden papier nikde nenosil a pamatam sa, ze sama pani mi na socialke povedala, ze priatel moze normalne robit.

A ako sa chce on osobne starať sa o syna, keď reálne chodí do práce? Presne o toto socialke ide, keď je s dieťaťom na MD, má sa o neho starať, bohužiaľ.