Zmena v poberaní dávky na materské január 2019

evelyn226
7. feb 2019

Moja otázka sa týka tohto kúsku, ktorý som skopírovala z jednej stránky:
b) Materské od r. 2019 NEBUDE PRI TZV. REŤAZOVOM PÔRODE NIŽŠIE ako po prvom pôrode matky. To znamená, že ak matka porodí po prvom dieťati počas rodičovskej dovolenky ďalšie dieťa/deti, výška pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, z ktorého sa jej bude materské pri následnom pôrode počítať, už nemôže byť nižšia ako pri predchádzajúcich materských dovolenkách.

Súčasne sa matke polepší pri výpočte dávky aj v prípade, ak bola celé rozhodujúce obdobie pri reťazovom pôrode dočasne práceneschopná, poberala materské a následne čerpala rodičovskú dovolenku. Aj v takomto prípade sa výška materského pri ďalšom pôrode určí z predpokladaného príjmu, ktorý nesmie byť nižší ako pri predchádzajúcich materských. Teda výpočet dávky materské bude pre matku výhodnejší.

Píšem príklad. Môj syn bude mať o mesiac 3 roky tzn. končí mi RD. (budem s ním ale doma nakoľko ide do škôlky až v septembri) Teraz by som otehotnela a porodila vlastne niekedy v zime. Mám nárok na rovnakú materskú akú som mala pri synovi? Lebo si myslím, že majú na mysli, že žena dostane takú istú materskú len ak stihne DO 3 ROKOV DIEŤAŤA porodiť ďalšie. Tzn., že prvé dieťa nebude mať ešte 3 roky, keď sa narodí to druhé. A keď žena porodí tesne po skončení RD tak má nárok max na rodičovský príspevok. Ak sa mýlim budem rada :D
(počas RD som dala výpoveď, bola som pol roka na úpsvar a opäť som išla na RD.)

Ďakujem za slušné odpovede ;)

9lf9
7. feb 2019

@evelyn226 to sa tyka retazoveho porodu o ty mat nebudes. Pokial som spravne pochopila si teraz nezamestnana takze ak chces mat znovu narok a MD musis splnit podmienky naroku...270dni NP 2r pred porodom.

evittam
7. feb 2019

@evelyn226 Nemas narok na MD. Nespĺňas podmienky naroku.

evelyn226
autor
8. feb 2019

@9lf9 hej hej to viem len som si chcela byť istá, že som to dobre pochopila.

katrin21
19. feb 2019

@evittam Prosím ťa ako je to v takomto prípade:
matka je na materskej poberá rodičak na dieta cca. 1.5rocne a zamestnaná je,ale s pomerne nízkym príjmom. Plánujú druhé dieťa a chcela by mať vyššiu materskú ako pri prvom. Vie sa dohodnúť so zamestnávateľom na zvýšení platu. Ak by nastúpila na materskú ešte v roku 2019 z čoho by jej počítali materskú ???
Lebo Vraj sa tam niečo zmenilo a matersku bu pocitali z roku 2018 a tym padom navysenie prijmu nic nevyriesi, alebo je nejaka moznost??
Pripadne aj @gapa ak vies poradit

evittam
19. feb 2019

@katrin21 Nemôže byt na MD a poberať RP. To len pre poriadok. Co sa tyka VZ v tomto prípade som si nie celkom ista.
@zalka 🤔😉

katrin21
19. feb 2019

@evittam jasnr ze nie..ved to je jasne, ludovo povedane,je na MD a pobera RP.😉

Este doplnim, ze teraz ma novu zmluvu podpisanu... ako nastupila a robi len na znizeny uvazok.

evittam
19. feb 2019

@katrin21 Ľudovo povedané mna nezaujíma. Nie je na MD a nepobera RP. Bud je na MD a pobera matersku davku alebo je na RD a pobera RP. Vtedy je to jasne. Treba v tom mat poriadok.