Zníženie materskej z dôvodu 1 dňa odvodov.
Dobrý deň,
Ak sa nájde niekto kto by mi vedel poradiť budem Vám veľmi vďačná.
Na 1.matersku som nastúpila 2.1.2018.
Na 2.matersku 25.11.2019, takže aj na Socialke mi uznali že ide o reťazovu MD, ale kvôli tomu, že za mňa zamestnávateľ odviedol 1.1.2018 odvody za jeden deň, 2.materska mi prišla o 7€/deň nižšia ako prvá. Je možné vypočítať nasledujúcu materskú len z jedného dňa v mesiaci? Nemali by brat do úvahy aspoň pol roka?
Ďakujem za odpoveď.
Ak by som chcela ísť na 3.retazovu materskú a dohodla by som sa so zamestnávateľom, že mi 1.den pošlú sumu s najvyššími odvodmi, myslite že by mi následne vyplacali najvyššiu možnú materskú?
Ja mam tiez ovela nizsie,bohuzial som takto odpracovala tri tyzdne v januari :( volala som na socialku a tiez mi vysvetlovala nieco ze to je kvoli tomu januaru.
Toto som našla na stránke poisťovne, žiaden iný príjem som nemala, plynule som prestúpil z MD na RD a opäť na MD. Jedine a predtým by ma mal zákon presne chrániť je, že za 1 deň za mňa zaplatili odvody 1.1.2018 zo základnej mzdy. Ak poznáte niekoho kto podával odvolanie, alebo mi viete poradiť ako by malo vyzerať budem rada. Možno to neprejde, ale za skúšku nič nedám.
@lukas2710 myslim, ze tu odvolavanie nepomoze... Bolo to vyratane spravne... Tu nejde o retazovy porod, kde je nutne aby ztel poskytol pravdepodobny VZ... Ty si mala v r. 2018 realny VZ a ratali matersku z neho, hoci bol len za jeden den... V predchadzajucej MD brali ako vymeriavaci zaklad rok 2017...
Ženy, ako je to teraz? V 30.januarai mi konci rodičak s druhým synom. Hlásiť sa na úrade práce do kedy? Ako sa vlastne vypočítava dávka, z čoho? Alebo co sa oplatí viac, jeden deň sa ešte zamestnať a potom na úrad? Ďakujem za odpovede, pekný vecer.
@ikonica ďakujem za vysvetlenie, už aspoň čiastočne viem o com tá pani hovorila. Aj tak som mala malú nádej ako laik, ktorý číta zákon: druhá materská nemôže byť nižšia ako prvá. Mali by podtym uviesť aj body kedy môže byť a tento zákon neplatí. Myslím, že by nebol najmenší problém dať sa vypísať na MD o deň skôr keby človek vedel koľko si z toho narobí problémov (a hlavne o koľko peňazí príde).
@lenteraz111 Tvoj PP trvá? Viď xy diskusii o podpore po RD.
@evittam mne potvrdili, že ide o reťazovu MD s tým nebol problém, problém je, že zmenili vymeriavací základ na základe 1 dňa odvodov v roku 2018 a ja som pochopila ten zákon tak, že by mal chrániť ženy na MD presne pred tým aby sa toto nestalo, tzn. ak som mala materskú raz stanovenú na istú sumu, ta suma by mala byť schválená aj pri ďalšej reťazovej materskej.
@lukas2710 Ja som to tiez tak chapala, lebo som necitala clanky o tom podrobnejsie. Teraz tomu rozumiem tak ze oni vypocitavaju podla predosleho roku a ked tam bolo odpracovane nieco tak vypocitaju z tych dni. Ci uz ide len o jeden den. Zakon chrani tie zeny ktore neodpracovali ziaden den a zamestnavatel im stanovi taky pravdepodobny VZ ze im vyjde nizsia materska. Teraz maju stanovene ze ten pravdepodobny nemoze byt nizsi ako predtym. Aspon ja tomu tak rozumiem, opravte ma ak to je zle 🙂
@lukas2710 A ako ideš riešiť PP ten najskôr treba riešiť.
@herodias Ak spĺňala podmienky nároku na MD aj z dohody môžeš žiadať o MD aj z nej a aj z TPP,ktorý predpokladám trva
@lukas2710 Skús pochopiť čo ti už bolo napísané. Bola by ak by si nemala žiadny VZ.
@herodias To j e jedno na akú zmluvu podstatne je že z nej boli odvody na NP.
@evittam ďakujem čiže ak správne rozumiem, ak mi trvá TPP a u toho istého zamestnávateľa som robila na dohodu (cca 30 dní) a sumu mi poslali celú (teda predpokladám, že za mňa nič neodviedli čomu teda nerozumiem) tak pre mňa sa nemení nič. MD bude vyrátaná iba z predpokladaného príjmu z TPP, áno? 😊🙏🏻
Zhrnutie a ďakujem všetkým za vysvetlenie:
Z dôvodu odvodov 1.1.2018 my vznikol vymeriavací základ na rok 2018.
Na materskú som nastúpila v roku 2019, takže rozhodujúce obdobie pre výpočet bol rok 2018 kde figuroval jeden deň VZ.
Nárok na materskú v rovnakej výške by som mala ak by tam ten jeden deň nebol, vtedy by musel zamestnávateľ predložiť predpokladaný VZ a ten aj keby bol nižší materskú by mi znížiť podľa zákona nemohli.
2.pripad by bol ak by som nastúpila na materskú v roku 2020, pretože v 2019 by tiež žiaden VZ nefiguroval.
Dúfam, že táto diskusia a zhrnutie pomôže iným mamičkám a neprídu o peniažky ak sa týmto situáciám budú vedieť vyhnúť. Škoda, že som sa to nikde nedočítala skôr, ale sú to len peniaze. Hlavne nech sú naše detičky zdravé 🙂 peniaze pre ne zarobíme 😉

@lukas2710 Áno je to tak. Berú do úvahy VZ za r.2018 aj keď je to len jeden deň. Čiže brali celý rok ale odvody boli len za jeden deň.