icon

Zvýšenie rodičovského od Nového roka

bambola82
9. okt 2015

Ahojte maminy, co ste na rodicovskom...chcela by som sa opytat, kedze mi to beha stale po rozume, ci bude to zvysenie rodicovskeho na tych 280 eur po Novom roku alebo zvysuju iba tu matersku...lebo v telke inac hovorili a ine som citala na nete...tak iba pre info a pokoj na dusicke, ci sa aj nam konecne nieco ujde 🙂

Strana
z3
moni244
9. okt 2015

@bambola82 to sa nezvysuje rodicak ale prispevok na jasle do 3 rokov dietata

meluela
9. okt 2015

@bambola82 ani materska, ani rodicovsky. 280e je prispevok na starostlivost o dieta .. co znamena ze ak das dieta <3r do jasli ktore ta budu stat napr. 400e a budes pracovat/studovat, stat ti preplati 280e, ale zobere rodicovsky. Samozrejme kadzy mesiac nosis na urad prace stos papierov a potvrdeni.
Doteraz to bola o nieco nizsia suma, teraz o o par eur zvysia .... ale hlavne islo o to, ze si vacsina ludi mysli ze zvysia rodicak 😀 😀 😀 😀 a vacsine ludi to ani do volieb nedojde ze sa mylili

bambola82
autor
9. okt 2015

ahaaaa...tak to je tedaaa...uuuuf... a taaak som sa tesila 🙂

moni244
9. okt 2015

@meluela materska ano, tam sa ma menitten vymeriavaci zaklad, tusimje tam narast o 5 %

evittam
10. okt 2015

Od 1.1.2016 sa zvyšujú percentá pre VZ na materskú zo 65% na 70%. A zvyšuje sa príspevok na starostlivosť o dieťa z pôvodných 230,- Eur na 280,- Eur.
@meluela Nemyslím, že 50,- Eur je "pár Eur" i keď z iného uhla pohľadu aj áno - "čo je to dnes 50,- Eur" (bohužiaľ)....No a s tými voľbami máš pravdu - no ale veď o to ide..... 😉 😀

monicm
10. okt 2015

To je to, o čo sa tu tak bojovalo? Čo tu kolovali (a všade na nete ) petície a neviem čo všetko ešte? Či to je ešte niečo ďalšie.

evittam
10. okt 2015

@monicm No neviem, že by sa za to nejak bojovalo - možno mi to ušlo....Nie, to je Ficov balíček...... 😉 pred voľbami.

majbu
11. okt 2015

Ja som si stále myslela, že od januára budeme mat všetky mamičky viac. Tak to ste ma vôbec nepotešili.

evittam
12. okt 2015

@majbu Hmm, a presne o tomto sa písalo vyššie - väčšina ľudí ani nevie čo sa to bude zvyšovať a preto budú "ospevovať" Fica a spol. aký je sociálny a ako všetkým mamičkám zdvihol dávky - mne tak maximálne tlak, keby som si dala. 😀 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
simusska
12. okt 2015

Ale aj tak je to oblbovak....pretoze ked mas výdavky na skolku cca 200 Eur tak ti preplatia len tie a o 280 mozes len snivat🙂

evittam
12. okt 2015

@simusska Presne tak. No len na súkromnú škôlku alebo jasle budeš mať vždy väčší výdavok ako je aj tých 280,- Eur..... 😉 Len štátne jasle stoja bez stravy 230,- Eur - teda aspoň myslím. 🙂

simusska
12. okt 2015

@evittam u nas stoja jasle len 140 + strava....takze o ten príspevok sa ani neplati ziadat, lebo rodicak je vyssi....a plati to aj na sukromne jasle, skolku?

gabika87
12. okt 2015

@simusska platí to na všetky súkromné aj štátne opatrovateľské centrá.

@meluela - dokladovať každý mesiac štos papierov - nemyslím si, že jeden ústrižok je štos papierov a po novom sa má aj to zjednošiť.

evittam
12. okt 2015

@simusska Tak u nás štátne myslím do dvoch rokov 230,- Eur+strava a po dvoch rokoch neviem ale menej. Aspoň tak to bolo pred pár rokmi. Áno vzťahuje sa to na všetky opatrov.centrá, dokonca aj keby ti niekto opatroval doma, samozrejme musí mať na to živnosť. 😉

evittam
12. okt 2015

@gabika87 Tu nejde o jeden ústrižok ale o to, že musíš chodiť každý mesiac ako taká......na UPSVaR....Som zvedavá, ktorý cigán im nosí všetky potvrdenia, ktoré chcú po nás 😀 😀 😀 😀 . Čistá byrokracia tento štát, nič viac a ani nič menej.

simusska
12. okt 2015

@evittam tak tak....nebolo by jednoduchsie zvysit rodicovsky? Ved taky skok po materskej to je katastrofa....

rokkisu
12. okt 2015

K zvyseniu rodicovskeho prispevku by doslo vtedy,ak by zvysili davku v hmotnej nudzi (materska a rodicak vyplacaju dve rozdielne institucie,netreba si to mylit). Vysvetlovali to nedavno vo Fokus rodina v TV. Veru patrilo by sa,uz dva roky to stagnuje a na valorizaciu kaslu.

simusska
12. okt 2015

@rokkisu hej hej ja viem, to som len tak napisala

meluela
12. okt 2015

@gabika87 zazila som to pred dvoma rokmi ... a zo zakona taka buzeracia v tom kedy a ako mozu byt zaplatene jasle ... mestke jasle, ktore potrebovali mat platbu do konca mesiaca, ale upsvar ju mohol mat uskutocnenu az v beziacom mesiaci, platba nemohla ist cez internetbanking (to dlhe vysvetlenie preco nie som uz nastastie zabudla), ani cez prevod v banke, iba hotovostnym vkladom alebo cez sek na poste (obe za poplatok) a okrem dokladovania platby trebalo davat potvrdenie z jasli kazdy mesiac ... absolvovala som to len par mesiacov a to sa este stihli tie pravidla 3x zmenit pocas tej kratkej doby ... no mne teda ostala spomienka ze par hodin behania po uradoch a postach zabitych kvoli cca. 30e 😠
Kebyze som vtedy vo full-time jobe a nie v skole, tak sa im na to rovno vykaslem, lebo by som proste nemala kadzy mesiac cas absolvovat tie uzasne osobne navstevy na upsvare. Inak aj podla udajov o pocte poberatelov prispevku na starostlivost (okolo tisicky ludi) vacsina rodicov to tak robi, proste je im ich cas drahsi nez ten rozdiel oproti rodicaku.
@simusska rodicovsky ide zo statnej kasy, prispevok na starostlivost je ak nie cely tak vacsina hradena z EU (lebo ideologia poslat zeny co najskor do prace od deti v potrhlej predstave ze to automaticky zvysi rodovu rovnost) ... takze prispevok na starostlivost sa ficovi lahko zvysuje, lebo mu to nepokazi cisla a da sa z toho rovnako vytazit priazen ludi

gabika87
12. okt 2015

@meluela tak jednoduché si to nemala, ale ja s tým problémy nemám, zaplatím šek - cca 10 min, podam na úrade a idem preč, tak mne z 330 dajú 230 + 20, tak mne to veru za to stojí.

ladore
12. okt 2015

toto je už naozaj hanba tu žiť a rodiť deti....staráš sa ako vieš,nežobreš, platíš dane a odvody a pod... a keď príde nato, že žena ostane doma a stará sa o dieťa tak je zrazu príťaž pre štát maminke dá ako ktorej to je tiež dobré na zamyslenie " materskú" inej hodí len rodičakák čo je tých 220eur....božinku
Na toto by už konečne mal začať platiť rovnaký meter !!!

meluela
12. okt 2015

@ladore vsetci dostavaju podla rovnakych pravidiel (matersku, rodicak resp. prispevok na starostlivost). Ten, kto nesplni pravidla (270 odpracovanych dni) matersku nedostane, je jedno akej je narodnosti. Jedinu malu vyhodu maju slobodne matky a toto je prave casto vyuzivane bielym etnikom - ze sa radsej s otcom dietata nezoberu pred porodom, lebo sa ulakomia na tych par tyzdnov materskej navyse ... tie hnusy biele len to cicia statny system 😀
Na rodicak ma narok kazda zena, rovnako ako na prispevok pri narodeni.
A dalsie prispevky (hmotna nudza a pod.) su od r. 2004 nastavene tak tvrdo, ze sa na nich velmi ficat neda ... Romovia v osadach prezivaju vdaka tomu ze zjedia aj zdochnute prasa takze ich rozpocty su fakt minimalne. Je mozne ze v niektorych oblastiach vznikaju anomalie ze trebars dostanu vdaka obci nejake pomocky v skole ci tusim este nejaky prispevok na stravu v jedalni, ale zvysok co koluje po rasistickych strankach je sproste klamstvo.

ladore
12. okt 2015

@meluela no klobuk dole ak aspon niektora "romka "dokonci skolu ma aj strednu a pracuje .....to kto ako vyciciava system je na dlhe lakte avsak keby platili rovnake pravidla nikdo nikoho osocovat nebude ani odstrkavat a pod.....!!!

meluela
12. okt 2015

@ladore materska, rodicak a prispevok pri narodeni je prave jedna z mala oblasti na slovensku, kde rovnake pravidla pre vsetkych naozaj platia. Dokonca prispevok pri narodeni diskriminuje viacpocetne rodiny, kedze sa vyplaca iba na prve 3 deti.
Ked ti chyba co i len jeden den poistenia na matersku, tak mozes byt hoci aj eskimacka a matersku nedostanes. Takze tvdrit ze Romky dostanu matersku a neromky nie je viac nez scestne ...

ladore
12. okt 2015

No neviem akej si etniky kolko mas deti a rokov akolko si robila a kde odviedla ...nie som typ co sa rad hada, ale za svojim nazorom si stojim a nemam problem to povedat nahlas a ani sa schovavat za panacika.Mam uz co to za sebou aj tortury po uradoch co mi da zapravdu kazda mamina ...a zrejme teda ako sa povie iny kraj iny mrav tak v tomto pripade ina pobocka soc.poistovne ine informacie pravidla a ochota...tot vsjo len na margo otazky ktora tu padla ako zaklad temy.

meluela
12. okt 2015

@ladore venujem sa profesionalne problematike soc. zabezpecenia, takze naisto viem ze socialna poistovna matersku (=to je ta vec ktora sa vyplaca na zaklade nem. poistenia) nevyplati ak nie su splnene zakonne podmienky. Dostane ju len ta, ktora pracovala zakonom stanovenu dobu, nezavisle od etnika. Ziadne "iny kraj iny mrav" - bud tych 270 dni so slusnym vymeriavacim zakladom odpracovanych ma alebo nema.

Takze tvoje tvrdenie "Hlavne že tie hnusy čierne majú všetko, nerobili nikde nikdy má to 16 a už 2-3 deti a dostane aj materskú." ma zial velmi daleko od pravdy a velmi blizko k paragrafu 423

§ 423 Hanobenie národa, rasy a presvedčenia

(1) Kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú skupinu, alebo
b) jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
filipal
12. okt 2015

@fidka79 ano, je to potrebne, lebo ladore sa vyjadruje rasisticky. admini tejto stranky vobec nerespektuju zakony, lebo za rasisticke utoky su zodpovedni. mali by ich mazat.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3