Zvyšovanie materskej
http://www.info.sk/sprava/122086/mamicky-sa-pot...
a tak ma napadlo,AK to bude platne od 1.1.17 co my, co nastupime na MD pred tymto datumom?
@luci1983 rodicak dostavat odnarodenia budes urcite. Ci ti vyjde nejaka nizsia materska od januara/februara, zalezi od toho, ci ti vyjde ochranna lehota na zaciatok materskej. Som cez mobil, tak nevidim,kedy mas presne porod. Teraz si nezamestnana?
@majka99999 ano uz som nezamestnana poberam len ten invalidny, no pre mna samu to je tak na lieky a mozno 1 nakup potravin. Moja porod mi vychadza na 7.3.budem rada ak mi coto vysvetlis dakujem krasne❤️Vobec neviem kolko a ci budem na babatko dostavat nieco?? Pamatam si ze pred 6r to bolo cca 200€( strazila som male dievcatko 2 roky v kuse, kamaratke)
@nivea777 mozem sa spytat prosim 270 dni NP( to je nemocenske poistenie?) rata sa k tomu aj ta pn? Kedze pracovny pomer trval od 8.6.15 do 31.5.16 ( nastudovala som papiere)tehotenstvo sa potvrdilo po ukonceni pracovneho pomeru. PN trvala do 21.8. Od vtedy som nezamestnana. Dakujem
Aj tak som z toho jelen😂😂😂uz vidim ze ked to budem vybavovat budem musiet s mojou maminou behat bo ako mne nepocujucej prt vysvetlia😢😢😢chcela som len vediet ci minimum na dietatko je cca tych 200€ ci ako to je vlastne
@luci1983 rodicak dostanes urcite. 203 eur plus pridavky. Plus cca 830 eur po28 dnoch od narodenia. Papierovacky su des. 😀 Ja som vyplnila polku radsej na urade. Rozhodnutie, ci mas narok na materske vyda Socialna poistovna. Ak to zamietnu, co je pravdepodobne,kedze ti nevychadza ochranna lehota, tak s nim pojdes poziadat o rodicak po narodeni. 🙂
@majka99999 tak to radsej vsetko riesit po porode ano? Vlastne su to peniazky na dietatko a ma nane narok od dna narodenia? Aj keby som to sla vybavovat mesiac po porode ano?
@luci1983 Na rodičovský príspevok a rodinné prídavky máš nárok od narodenia dieťaťa - do 6 mesiacov vyplatia spätne. V tvojom prípade ako píšeš ti potvrdili tehu až po skončení PP, takže nárok na MD nevznikne - ale doklad ti gynekológ dá a tam ti musí SP vydať potvrdenie, že nemáš nárok na MD. Čo sa týka vybavovania - ja na tvojom mieste by som išla na UPSVaR až po dovŕšení 28 dní života bábätka a vybavila všetko naraz - teda ak ti nejak nesúria peniažky čo sa týka rodičovského a rodinných prídavkov. Tlačivá si stiahni zo stránok UPSVaR - ja som tak urobila, všetko som doniesla potvrdené (od pediatra aj gynekológa) a hotovo - ešte treba minimálne 3 kópie rodného listu. Potrebné tlačivá nájdeš tu:
http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...
@luci1983 ako si po porode vyzdvihnes rodny list na matrike (neviem, ako otec dietata, u mna to urobil manzel), mozes si dat ziadost o rodicak a pridavky. U nas je matrika, UPSVAR, Socialna poistovna aj moja zdravotna poistovna (VsZP) v jednej budove, takze tie prve behacky vybavil on - rodny list, vyzdvihnut tlaciva na UPSVARe, na Socialnej poistovni odovzdal kopiu RL kvoli materskej (ty sa mozes nahlasit na dochodkove poistenie ako matka starajuca sa o dieta) a este prihlasku do zdravotnej poistovne dal tiez. 🙂
@luci1983 ale ak ti peniaze nesuria, tak si to mozes obejat aj po mesiaci. Od gynekologa budes potrebovat razitko ja tlacivo a od pediatra kopiu zmluvy, ze ma dieta v starostlivosti na ten velky prispevok po mesiaci.
@evittam
@majka99999 kocky velmi dakujem za pomoc uz som trochu v obraze😊😊a rady si rovno okopirujem a ulozim👍👍❤️ S priatelom -snubencom sme sa rozhodli vziat po porode.premyslali sme nad svadbou pred ale tento 2 trimester mi je spatne viac ako prvy. Dufam ze to prejde.hlavne ze sa s chlapom lubime a vybojovali sme si po rokoch aj drobceka❤️❤️❤️Velmi sa nanho tesime.radsej si teda vybavovacky materskej necham po porode nech sme v klude😂. Kocky a vedeli by ste mi este poradit ako to chodi s tym zapisovanim otca dietatka do rodneho listu? Treba nam ist na matriku obom ze suhlasim aby dietatko malo priezvisko otca,ano? Ako nato?? Neviete mi prosim este v tomto poradit?
@luci1983 Už záleží na tebe. My tiež nie sme manželia, sme spolu 15 rokov. Čo sa týka vyhlásenia o priezvisku a otcovstve - ak chceš aby dieťa malo priezvisko už v pôrodnici po otcovi, tak treba ísť na matriku pred pôrodom a spísať toto vyhlásenie - musíte ísť obaja - treba platné OP a rodné listy-originály (teda ako kde-zoberte si - pre istotu), pozor je to nezvratné rozhodnutie, nakoľko vyhlasuješ, že si si vedomá toho, že priezvisko dieťaťa sa potom nedá zmeniť - jedine so súhlasom otca a súdom. Toto vyhlásenie treba mať pri sebe v pôrodnici pri pôrode - aby dieťa už zapísali pod priezviskom, na ktorom sa dohodnete. Môžete to spraviť aj po pôrode - pri vybavovaní rodného listu - len tam sa bude dieťa v pôrodnici volať ešte po tebe. 😉
@evittam
@majusqa77
@nivea777 dakujem babenky ste poklady❤️❤️❤️Mnoho potrebnych informacii pre mna nas👪. ako pise @nivea777 asi by aj mojho chlapa vystrelo😂😂😂 a potom vsetkom cim sme si my dvaja spolu za ten nas spolocny zivot presli🍀✊🏻A sme spolu by som mu to nespravila takze toto potvrdenie vyhlasenie pojdeme urcite vybavit este pred porodom😘
@luci1983 este napisem, ze prvych 60 dni bude babo na tvoj preukaz zdravotny (napriklad predpise doktorka D a K vitamin, v lekarni predlozis svoju karticku), potom uz musi mat svoj. 🙂
inak najvyssia materska je pre rok 2016 dako 918eur to je ze od 2017 bude este vyssia a dostanu ju aj tie co nastupia na matersku v 2016 a budu v 2017 pokracovat ?

Kocky prosim a mne by ste vedeli vysvetlit co a ako ja budem dostavat na babatko??som v tomto nova, vobec neviem ako co? Od 23.11.15 som bola pn. Pracovnu zmluvu sme ukoncili k 30.6.16, dohodou.pn mi pokracovala do 21.8.16.kedze sme sa doma vsetci dohodli ze moj zdravotny stav je taky aky je budem doma setrit sa a davat pozor na seba a babatko. V praci som dostavala min.mzdu. Pracovna zmluva trvala 1 rok priblizne.pn som mala cca 9,55€ na den.ako som prisla o sluch som na invalidnom dochodku zhruba 4 roky, viete mi kocky prosim coto povedat? Budem nieco na babatko dostavat?? Dakujem❤️